Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

11-féle habtejszínt próbáltunk felverni - mutatjuk, hogy sikerült

Melyik a legjobban felverhető habtejszín? Erre voltunk kíváncsiak, ezért 11 bolti terméket teszteltünk. Nézzétek az eredményt, hogy jól sikerüljön az ünnepi sütitek!

Krémes sütit készültök sütni karácsonyra? Egy tökéletes krémesbe megfelelő állagúra felvert habtejszín kell, ezt azonban néha nehéz elérni. Szerkesztőségünk most arra volt kíváncsi, hogy a boltban kapható habtejszínek közül melyek azok, amelyek könnyen felverhetőek. Hat áruházláncnál jártunk, és összesen 11-féle habtejszínt vásároltunk kínálatukból.

A tejszíneket előbb jól lehűtöttük, majd egy hideg fémtálba öntöttük, mert így verhető fel a leggyorsabban. A folyamathoz használhatunk kézi habverőt, de a gépivel valószínűleg gyorsabban végzünk. Mi is utóbbit használtuk. Általánosságban elmondható, hogy azt a tejszínt könnyű habbá verni, amelyik magas zsírtartalmú. Esetünkben az összes habtejszín minimum 30% zsírtartalmú és homogenizált volt.

Mit jelent a homogenizálás?

A folyamat során a tejet mikroszkópikus nagyságú nyíláson préselik át, így a tejzsír nem válik ki a folyadékból, és nem ül ki a tetejére. Ha ezt nem tennék meg, akkor zsírkiválás történhet, ami megjelenhet a tejszín felszínén.

A tartós, illetve féltartós tejszíneket egyesével felvertük. Figyeltük az állagukat, színüket, és azt is, hogy mennyi ideig kell velük dolgozni. Vigyázni kell, mert a túl sokáig vert tejszínt vajjá köpülhetjük! Az ízüket most nem értékeltük külön, mert nem ez állt tesztünk középpontjában. Ezúttal nem állítottunk fel kedveltségi rangsort sem. A legfontosabb tudnivalókat a termékről a cikk végén találjátok egy táblázatban. 

Termékek a tesztelés sorrendjében:

Sissy Habtejszín

Már a tálba öntésnél látszik, hogy zsíros termékkel van dolgunk. Szépen megtapad az edény oldalán. Körülbelül egy-két percig próbáltuk felverni, de nem verődött fel rendesen. Krémes lett, picit habos, egy kicsi habfixálót mindenképp igényel.

Ár/tömeg: 249 Ft/250 ml

Penny Whipped Cream

Nagyon folyós termék. Nem tűnik annyira zsírosnak, mint az előző. Felverés után sokkal folyósabb volt.

Ár/tömeg: 219 Ft/200 ml

S-Budget Habtejszín

Nagyon fehér, tejes állag a kiöntésnél. Nagyon habzott, de sajnos nem verődött fel rendesen, pedig néhány percig dolgoztunk vele. Ehhez kelleni fog egy csomagnyi habfixáló.

Ár/tömeg: 239 Ft/250 ml

Oké! Habtejszín (féltartós)

Látszólag szép zsíros tejszín, kicsit krémes állagú. Tovább kellett vele dolgozni 1-2 percnél. Felverve folyós maradt, inkább olyan, mint egy krémes joghurt.

Ár/tömeg: 339 Ft/250 ml

Kokárdás habtejszín (féltartós)

Szép, folyós állaga volt ennek is tálban. Nem kellett a géppel sokáig dolgozni, viszont krémes állagú lett. Simán ki tudtuk önteni a tálból.

Ár/tömeg: 249 Ft/250 ml

Milfina Whipping cream

Inkább híg tejszín folyt ki a dobozból. Majdnem tökéletesen felverhető, és nagyon szép, krémes állaga lesz. Ezzel sem kellett sokáig dolgozni.

Ár/tömeg: 219 Ft/200 ml

Riska Séf Habtejszín

Tálban öntésnél volt egy kis fölöződés. Ennek a terméknek magasabb a zsírtartalma, azt vártuk tőle, hogy nagyon könnyen felverhető. Így is lett, tökéletesen kemény habot kaptunk. Meg se mozdult a tálban.

Ár/tömeg: 119 Ft/200 ml

Melina Smotana na slahanie

Nem értjük, hogy mitől extra, mert a zsírtartalma 30%. Nem verődik fel rendesen, joghurtos állaga maradt.

Ár/tömeg: 269 Ft/200 ml

Milli Habtejszín

Ez volt a legmagasabb zsírtartalmú termék, így nem meglepő, hogy tökéletesen felverődött. A felvert habnak szép, csontszíne volt. Nyugodtan meg lehet fordítani a tálat, nem fog belőle kifolyni.

Ár/tömeg: 429 Ft/200 ml

Parmalat Chef Habtejszín

Picit sűrűbb állagúnak tűnik a tálba öntésnél. Nagyon gyorsan és jól felverhető, de nem tökéletes.

Ár/tömeg: 419 Ft/200 ml

Meggle Habtejszín

Kicsit krémesebb, sűrűbb állag a tálba öntésnél. A végeredmény: szépen felvert hab a tálban. Ha nincs szükségetek nagyon masszív habra, akkor ehhez nem kell habfixálót adnotok.

Ár/tömeg: 349 Ft/200 ml

A teszt tanulsága:

Abszolút beigazolódott, hogy minél zsírosabb egy termék, annál jobban felverhető. A 30%-nál zsírosabb habtejszínek sokkal gyorsabban felverődtek, és tökéletes keménységűek lettek. Ez persze nem azt jelenti, hogy a többi terméket nem érdemes használni a süteményekhez, hiszen egy kis habfixálóval ezeknél a tejszíneknél is elérhető a kívánt állag. Érdekesség, hogy a zacskós tejszínek valamiért sokkal lassabban verődtek fel, mint a dobozos változatok.

A rengeteg felvert tejszínt természetesen nem öntöttük ki, felhasználtuk a gesztenyepürék tesztjénél, amit jövő héten olvashattok.

Összesített lista a termékekről:

Név Hol vettük? Ár Literenkénti ár Zsírtartalom Felverhetőség
Sissy Habtejszín PENNY 249 Ft/250 ml 996 Ft 30 % közepes
Penny Whipped Cream PENNY 219 Ft/200 ml 1095 Ft 30 % elégséges
S-Budget Habtejszín SPAR 239 Ft/250 ml 956 Ft 30 % elégséges
Oké! Habtejszín SPAR 339 Ft/250 ml 1356 Ft 30 % elégséges
Kokárdás habtejszín ALDI 249 Ft/250 ml 996 Ft 30 % közepes
Milfina Whipping Cream ALDI 219 Ft/200 ml 1095 Ft 30 %
Riska Séf Habtejszín CBA 199 Ft/200 ml 995 Ft 33 % tökéletes
Melina Smotana na slahanie CBA 269 Ft/250 ml 1076 Ft 30 % közepes
Milli Habtejszín REÁL 429 Ft/200 ml 2145 Ft 35 % tökéletes
Parmalat Chef Habtejszín TESCO 419 Ft/200 ml 2095 Ft 30 %
Meggle Habtejszín TESCO 349 Ft/200 ml 1745 Ft 30 %

Ezeket olvastad már?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!