Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

6+2 zselés szaloncukrot teszteltünk

Halványulóban a zselés szaloncukor népszerűsége. Azért sikerült találnunk hat csokiba mártott karácsonyi finomságot, és kettő rendhagyó fajtát is.

Megtörni látszik a zselés szaloncukrok népszerűsége. Ezt abból gondoljuk, hogy több boltban is jártunk termékeket hajszolva, és sokkal kisebb választékot találtunk belőlük, mint néhány évvel ezelőtt. Más ízekből persze van bőven: marcipános, kókuszos, gyümölcskrémes, konyakmeggyes, aszalt szilvás, mogyorós. Végül öt boltot bejárva hat csokival bevont zselés szaloncukrot találtunk, valamint kíváncsiságból megvettünk két rendhagyó, inkább gumicukrot is.

A zselék vegyes ízesítésűek voltak: volt köztük almás, málnás, narancsos és még sorolhatnánk. Legalább ilyen színes a szerkesztőség véleménye a zselés szaloncukrokról. Van, aki rajong a csak karácsony előtt kapható finomságokért, és van olyan, aki egyenesen undorodik tőlük. Így kellett belevágunk a tesztbe...

Szaloncukor házilag

Nem muszáj a boltba menni a szaloncukorért. Ha időtök engedi, és megvan hozzá a megfelelő kézügyességetek, akkor otthon is elkészíthetitek az édességet, akár diétás változatban is.

 

Vaktesztünk ismét a szubjektív ízélményen alapult. A kóstoláson öten vettünk részt, a szaloncukrok állagát és ízét vizsgáltuk, és pontoztuk őket. A maximálisan elérhető pontszám 25 volt. A fotózás után egyesével kicsomagoltuk őket, hogy ne legyenek felismerhetőek. Érdekesség, hogy nem az általunk várt termék nyerte a versenyt, hanem egy sajátmárkás. De nem szeretnénk spoilerezni, nézzük az eredményeket, NEM sorrendben:

1. Tesco Szaloncukor mix

„Szép fényes csokiréteg” borította a keményebb zselét, aminek az íze csak gyengén érződött. Az étcsokis bevonó viszont nagyon finom volt, amiért plusz pont jár. Összeségében nem is volt túl édes. Tipikusan az a fajta szaloncukor, amit „sokan szeretnek”.

Pontszám: 20/25

Ár: 945 Ft / 350 g

2. Kimért zselés szaloncukor

Az Aldiban nem találtunk saját márkás csomagolt zselés szaloncukrot, csak kilóra mérhető fajtát. Vegyesgyümölcs ízesítésűek voltak, a „savanykás íz” alapján narancsosak és citromosak. A csokit sajnálták róla, és nagyon édesre is sikeredett. Az a javára írható, hogy nem az a fajta, amiből sokat lehet egyszerre enni.

Pontszám: 15/25

Ár: 999 Ft / 1 kg

3. Bonbonetti szaloncukor

Sokak nagy kedvence, és ez a vakteszten sem volt másként. Több tesztelőnek is a „klasszikus” és „retró” szavak jutottak eszébe a termékről. „Ez az igazi zselés szaloncukor” – írták többen. Érezhető narancsos íz és finom, „ropogós” csokis réteg jellemzi.

Pontszám: 21/25

Ár: 1099 Ft / 345 

4. Szerencsi retro szaloncukor

Ennek a csomagolása is igazi retró, de ezt a vakteszten nem láttuk, az ízén viszont érződött. Túl vastag és intenzív étcsokis réteg, ami elnyomja egy kicsit a kemény zselatin ízét. Nem is nagyon vehető ki, hogy milyen ízű a zselé, ellenben nem túl édes, ezért rendben van. 

Pontszám: 19/25

Ár: 1499 Ft / 350 g

5. Favorina Christmas Candy

Kívül finom csoki, belül pedig fanyar. Pont annyira volt édes, amennyire kell. Recseg, ropog a cukor miatt, de még így is nagyon finom. Többünk szerint „harmonikus zselés”, és „nagyon hasonlít” a hármas számú versenyzőre.

Pontszám: 22/25

Ár: 599 Ft / 350 g

6. Glória Classic zselés szaloncukor

Minden teszt során van egy olyan termék, amiről már a vásárlásnál tudjuk, hogy ez valami olyan szörnyűség lesz, ami után egy életre elmegy a kedvünk az adott termékkategóriától. A szörnyűség most angyalszárnyakon érkezett, kakaós tejbevonómasszával bevonva. Már a színe is fura volt a kicsomagolásnál. Míg a többi termék sötét volt, ez nagyon világos. A csokinak semmi íze, a belső zselés réteg pedig „íztelen” és „nagyon cukros” volt.

Pontszám: 12/25

Ár: 299 Ft/ 300 g

+1. Haribo Szalon-Mix

Szembejött, ezért nem tudtuk otthagyni a Haribo „szaloncukorját”. Ezt hiába csomagoltuk ki, felismerhető volt. A termék mindenkinek nagyon ízlett, ezért sokan örültek volna neki, ha még csoki is került volna rá. Pontot természetesen erre is adtunk, de ez független a csokis szaloncukroktól, mert nem akarunk almát a körtével összehasonlítani.

Pontszám: 16/25

Ár: 699 Ft / 250 g

+2. Lissé Gumicuki szaloncukor

Angyalszárnyak helyett most rénszarvassal érkezett a kocsonyás műízű zselatin. Érdekesség, hogy ezek a cukorkák úgy is voltak csomagolva, mint egy szaloncukor, úgyhogy, aki nem figyelmes, hiheti azt, hogy csokiba mártott gumicukorkákat vesz, de nem így lesz.

Pontszám: 9/25

Ár: 899 Ft / 350 g

Lássuk a végső sorrendet!

Helyezés-Név Pontszám Hol vettük Ár Tömeg Ár/Kg
1. Favorina Christmas Candy 22 Lidl 599 Ft 350 g 1711 Ft
2. Bonbonetti szaloncukor 21 Spar 1099 Ft 345 g 3185 Ft
3. Tesco Szaloncukor mix 20 Tesco 945 Ft 350 g 2700 Ft
4. Szerencsi retró szaloncukor 19 Spar 1499 Ft 350 g 4283 Ft
5. Zselés szaloncukor (lédig) 15 Aldi 250 Ft 250 g 999 Ft
6. Glória Classic zselés szaloncukor 12 CBA 299 Ft 300 g 997 Ft
+1. Haribo Szalon-Mix 16 Aldi 699 Ft 250 g 2796 Ft
+2. Lissé Gumicuki 9 Spar 899 Ft 350 g 2569 Ft


Ezeket olvastad már?

Szólj hozzá!

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Dolgozó2017
Dolgozó2017 Sat, 2017-12-09 11:45

Favorina és glória, ügyes össze hasonlítás, gondolom a dupla ár fel sem tűnt a kedves cikkírónak. Almát az almával, körtét a körtével kedves szerző!

Még jobb hogy egy üzemben készül, és teljesen ugyan az a korpusz receptúra, tudom
mert ott dolgozom. Szóval gratula a cikkhez :)