Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Unod már, hogy folyton beszürkülnek a fehér ruháid? Ezt a 6 szert érdemes bevetned!

Alig vetted meg néhány hónapja, máris teljesen beszürkült a hófehér pólód? Nem tudod eltávolítani sem a szürkeséget, sem a sárga foltokat? Néhány egyszerű megoldás segíthet!

Sokan állnak hadilábon a fehér ruhákkal kapcsolatban, a világos színű textíliák ugyanis könnyen színeződnek el az állandó használat során, tisztításuk pedig sokszor sikertelennek sőt, egyenesen lehetetlennek tűnik. 

A fehér ruhák egyik legnagyobb ellensége sajnos éppen maga a mosáshoz használt víz, amely ásványi anyag tartalma miatt képes elszínezni a ruhákat. Egy másik, kellemetlen tényező saját izzadtságunk lehet, amely szintén besárgítja ruháinkat. Ma már rengeteg dezodor hirdeti, hogy nem hagy semmilyen foltot sem a sötét, sem a világos ruhákon, ezen termékek nagy része egyáltalán nem védi meg ruháinkat. 

De tényleg csak a hipós vagy klóros fehérítő lehet a megoldás? 

Mielőtt vegyszerekhez nyúlnál, nézzünk meg néhány kíméletesebb praktikát!

Mielőtt belefognánk a nagy mosásba, nézz körül a mosógépedben! Ha koszos a mosógép belseje, az bizony a ruhákban is kárt tesz, éppen ezért... 

Ez is érdekelhet!

Büdös a mosógéped? Így tüntesd el a kellemetlen szagot és a penészt!

Ecetes mosás

Ne csak arra figyelj, jól szétválasztottad-e mosás előtt a színes és a fehér ruhákat, de arra is, hogy a mosógépet ne rakd tele ruhákkal. Egy fél pohár ecet már önmagában is csodákra képes! Önts 1-1,5 dl ecetet a mosógépbe és indíts el egy mosást 40°C-on, ez a hőmérséklet még nem árthat a ruháidnak, az ecet viszont sokkal hatásosabban fogja majd fehéríteni a ruhákat, szabadban teregetve ráadásul frissebbnek is fogod érezni őket.

Azok a ruhaneműk, amelyek már látványosabban besárgultak, éjszakai áztatást igényelnek. A legegyszerűbb megoldás, ha 2 dl ecetet elkeverünk másfél liter vízben, felforraljuk, forralás és hűlés után pedig egy lavórba öntjük, az elszíneződött ruhákat pedig egy éjszakán át ázni hagyjuk a vízben. Reggel jöhet egy friss mosás, a ruha pedig szebb lesz, mint új korában!

Szódabikarbóna + mosószer

A szódabikarbóna már önmagában is jót tesz a koszos ruhákkal, mosószerrel vegyítve viszont igazán hatékony és kíméletes fehérítő is! A mosáshoz használd mosószer adagodhoz önts szódabikarbónát (felültöltős mosógépbe fél, elöltöltős mosógépbe negyed pohárnyit). A két anyag keveréke nem csak fehérít, de a vizet is lágyítja, így nem csak ruháidat, de mosógépedet is kímélve. 

Kevésbé környezetbarát, de szintén működőképes megoldás lehet a hidrogénperoxid alkalmazása. Ehhez előbb mosd ki a ruhákat, majd áztasd be őket egy órára 3%-os hidrogénperoxidos vízbe. Az idő leteltével mosd ki újra a ruhákat a megszokott módon.

Szintén hatásos, kicsit költségesebb trükk az aszpirines mosás, ebben az esetben legalább 5 darab tablettát oldj fel vízben, majd egy lavórban összegyűjtve áztasd ruháidat néhány óra hosszán át. Ezután jöhet a már teljesen normális gépi mosás, és valószínűleg akkor sem érheti nagy baj ruháidat, ha egy kis ecetet csempészel a mosógépedbe!

A sárga foltokra...

...kenj fogkrémet, amely legalább egy órán keresztül kell, hogy a ruhádon száradjon. Egy alapos gépimosás, vagy a fentebb említett megoldások egyike, és a csúf foltok máris sokkal halványabbak lesznek!

EZ IS ÉRDEKELHET:

via thespruce, femina

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!