500 kalória ebédre

Már adtam tippeket nektek az 1500 kalóriás étrend vacsoráira, most íme néhány ebédötlet 500 kalóriával!

Nemrég adtam nektek tippeket az 1500 kalóriás étrendbe illeszthető vacsorákra, amelyek energiaértéke ~300 kcal körül optimális. Most ugyanehhez a napi össz-energiabevitelhez kapcsolható ebédötleteket válogattam ki nektek.

Mint azt megelőző cikkemben is írtam, nem meglepő módon a testsúlycsökkentő étrend egyik alappillére a megfelelő napi energiabevitel, azaz egyik célunk, hogy a napi energiabeviteli érték alatta maradjon az energiafelhasználási értéknek. Az, hogy az adott egyénnek hány kilokalória a napi energiabeviteli szükséglete azonban függ többek között pl. a nemétől, az életkorától, az ismert betegségeitől, a fizikai aktivitásától stb. Ennek megfelelően az adott személy napi energiaszükséglete egy rá jellemző érték, mindenkinél más és más.Ugyanakkor vannak olyan napi energiabeviteli ajánlások, amelyek gyakrabban merülnek fel a fogyással kapcsolatban, ilyen pl. az 1500 kcal-os napi energiabeviteli előírás. Ha figyelembe vesszük, hogy a fogyni vágyó étkezési ritmusa ideális – azaz ötször étkezik egy nap, illetve az ebéd szerepe a napi energiabeviteli eloszlásban ~35%, akkor az 1500 kcal-os étrendben az ebédre 525 kcal jut. Természetesen ezt a számot nem kell kicentizni, +/- 20-30 kalória még elfér, ha úgy jön ki a lépés (arra azért figyeljünk, hogy ne minden étkezésnél +20-30 kalória legyen, mert az a napi energiabevitelre vetítve már érdemben fogja meghaladni a javasolt mennyiséget).

A NoSalty receptkínálatából kerestem nektek az 525 kcal-os előírást megközelítő ételeket, amelyeket ebédre elkészíthettek. Váljon egészségetekre!

 1. 1.

  Csípős laskagomba üvegtésztával

 2. 2.

  Keleti fűszeres kínai csirkeragu

 3. 3.

  Tojáspörkölt kuszkusszal

 4. 4.

  Chilis-currys tofuszeletek gyümölcsmártással

 5. 5.

  Kétsajtos puliszka csőben sütve

 6. 6.

  Grillezett húsok gyümölccsel

 7. 7.

  Almás-gombás lasagne

(A jelen cikkben foglaltakkal segíteni kívánjuk felhasználóink döntését a kiegyensúlyozott táplálkozási célok megvalósításában, a számukra megfelelő ételek kiválasztásában. Ez azonban nem helyettesíti a személyre szabott szakorvosi, dietetikai konzultációt. Étrendi kérdéseivel forduljon személyesen szakemberhez!)

Címlapról ajánljuk

Így festett egy szüret régen – Képeken a munka és...

Manapság már viszonylag ritka, hogy egy családi/baráti társaság, esetleg egy egész falu felhágjon a szőlőhegyre őszidő derekán, hogy az ott roskadozó fürtöket puttonyba szedje, azokból bort készítsen és az egész folyamatot lakomával, játékokkal és általános mulatsággal kísérje. A szüret nem is olyan rég szerves részét képezte az ősznek, a hozzá fűződő szokások pedig sokat mesélhetnek egy olyan korról és világról, amit (nagyrészt) már magunk mögött hagytunk.

Lakos Benedek

További cikkek