5 egyszerű tipp az egészségedért

Szeretnéd az étrendedet egészségesebbé tenni? Nem kellenek ehhez bonyolult műveletek, ha az alábbi 5 tippet megfogadod, máris sokat tettél az egészséged érdekében!

Az egészséges, kiegyensúlyozott étrendet nem kell túlmisztifikálni, tényleg semmi csodaszer, csodakaja nem kell a megvalósításához. Itt van például ez az öt egyszerű lépés, amit ha megteszel, tuti, hogy jó úton jársz!

1. Egyél napi ötször!

Látom, máris forgatjátok a szemeiteket: "Nem vagyok éhes reggel, meg inkább alszom még 10 perccel tovább...esélyem sincs tízóraizni, uzsonnázni, ezekre se időm, se kapacitásom, örülök, ha az ebédszünetben van időm enni, de nyugi, a vacsorám az teljes, akkor bepótolom a napi kimaradásokat."

A megfelelő energia- és tápanyagtartalmú reggeli (lassan felszívódó szénhidrátok, fehérjék, zsírok) biztosítja, hogy megfelelő energialökettel induljunk neki a napnak. És igen, tudom, hogy sokan kibírjátok evés nélkül (vagy 1-2 pohárnyi tejeskávéval?) akár ebédig is, de azt érdemes azért fejben tudni, hogy ez nem optimális a szervezetünk egyensúlyi működése szempontjából. A nem kielégítő reggeli/délelőtti energiaellátottság rontja a koncentrációképességet, negatív hatással van szellemi teljesítményünkre is.

Olvastad már?

A reggeliből ne csináljunk viccet!

2. Egyél rendes kaját!

Mert megérdemled. De tényleg. Olyan sok pénz költünk műkajákra, de ha 20 forinttal drágább az alma kilója, akkor már húzzuk a szánkat. Lassíts le a vásárlásnál és mielőtt elkezdenél felpakolni a pénztárszalagra, fusd át még egyszer a kosaradat és cseréld le a félkész-, késztermékeket rendes ételekre! (Ahogy kedvenc egészségmissziós séfem, Jamie Oliver mondja: "A valódi ételnek nincsenek összetevői. A valódi étel maga az összetevő.")

Olvastad már?

Mindent az egészséges zabkásáról

3. Tervezd meg a menüt!

Kell hozzá toll+papír vagy modernebb verzióban egy okostelefon meg egy bevásárlólista applikáció. Ójaj, hogy erre sincs időd? Dehogy nincs - heti fél óra max., idővel pedig rutinból megy majd 15-20 perc alatt is. Érdemes rászánni. Egészségesebb is lesz a menü, és akár hiszed, akár nem, olcsóbb is.

4. Ne csak az ételre, az italra is gondolj!

Ok, a sült zöldség megvan ebédre, de lecsúszik mellé a fél literes jegestea? Nem volt elég a reggeli kávé, jöhet az energiaital?

Ne csak arra figyeljünk, hogy az ennivaló megfelelő legyen, az innivalón se csússzunk el! Ha unjuk a vizet, főzzünk le reggel egy nagy adag teát, vigyük magunkkal termoszban, de természetesen, ha tudunk a munkahelyen teát készíteni, az még jobb. Gyümölcslevet is ihatunk 1-1 pohárral napközben, de azt azért tudjuk közben, hogy ha megiszunk egy literrel, akkor az +~500 kalóriát és ~50 g szénhidrátot jelent - ezzel számoljunk, különösen, ha túlsúlyosak vagyunk.

Olvastad már?

5+1 tipp, ha plázában kell ebédelned

5. Étteremben is ésszel!

Ez esetben tág értelemben érdemes az éttermekre gondolni - beleértem az üzleti ebédeket, a munkahelyi menzát, az ételrendelést is, nem csak az alkalmi éttermi vacsorákat. Ha mindennapi munkahelyi ebédről van szó, akkor valószínűleg már ismerjük a menza, a közeli kifőzdék, kedvenc házhozszállítós éttermeink kínálatát. Itt is érvényes: tervezzünk előre, lehetőleg ne farkaséhesen essünk neki a rendelésnek, keressük a zöldséges-salátás ételeket, rendeljünk bátran kisadagot, ne ragadjunk le a pizza-tészta-rántott hús/sajt kombinációknál.

via Huffington Post

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Egyszerű csokis zabsüti mandulával

Ez egy rendkívül egyszerű, mégis tápláló desszert ötlet, amiben a mandula roppanása és az étcsokoládé visszafogott édessége együtt megállásra ösztönzi az embert, hisz ha ebbe ...

Igazi fudge brownie - brutál csokis

2008-ban költöztem Írországba, és az első évben szerelembe estem a Fudge Brownie-val (Fádzs Brávni). A szerelem azóta is tart, így gondoltam, az otthoniakkal, azaz veletek is megosztom ezt ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Az eredeti pincepörkölt

A pincepörkölt története szorosan kapcsolódik a magyar borvidékekhez és a szüreti hagyományokhoz. Nevét a borospincékről kapta, mivel ezt az ételt hagyományosan a szüretelők számára ...