25 gramm szénhidrát uzsonnára

Számolod a szénhidrát-grammokat és bajban vagy a kisétkezésekkel? Íme néhány receptünk 25 g szénhidrát tartalmú uzsonnára!

A szénhidrátok számolásával jellemzően a cukorbetegséggel élőknek kell megküzdeniük, de van, aki ezt a módszert fogyókúrája egyik pillérének tekinti. Emellett szükséges lehet egyéb betegségek pl. PCOS, inzulinrezisztencia esetén is. Akik erre kényszerülnek, azoknak meg kell ismerniük az alapanyagokat, azok szénhidrát tartalmát, kezdetben mindig kéznél kell legyen a mérleg, a tápanyagtáblázat. Idővel aztán a rutin meghozza az eredményt és az igazán gyakorlottak már ránézésre is meg tudják állapítani egy-egy étel szénhidrát-tartalmát.

A szénhidrátok napi energiaszükségletünk nagy részét (~50-55%) biztosító tápanyagok, adott mennyiségüket az egész napra elosztva szükséges elfogyasztanunk. Mind a kiegyensúlyozott-, mind a diabeteses vagy a testsúlycsökkentő étrendben ajánlott a napi 4-6x-i étkezés. Ennek oka, hogy ily módon a napi energiaszükségletünket is kiegyensúlyozottan biztosítjuk, a szénhidrát-fogyasztás okozta vércukorszint ingadozások is szélsőségektől mentesek, így biztosítva szervezetünk optimális működését.

A napi szénhidrátmennyiségeket és azok étkezésekre való elosztását diagnosztizált betegség esetén általában a kezelőorvos állapítja meg: pl. 160 g, 180 g, 220 g stb. Ezt a napi mennyiséget kell az egyes étkezésekre elosztani, amelyet szintén az orvos állapít meg.

Napi 220 g szénhidrát előírásnál a kisétkezésekre - tízórai és uzsonna - 25 g szénhidrát jut. Ehhez az értékhez napi 1800 kcal energiaszükséglet párosul - amely értéket már kevesebben szoktak figyelembe venni.

Kiválogattam nektek receptjeink közül 7 olyan ételt, amely szénhidráttartalma 23-27 g között mozog, energiatartalmuk pedig 150-200 kcal között van. Próbáljátok ki őket!

 1. 1.

  Sajtos almasaláta

 2. 2.

  Áfonyás joghurtital

 3. 3.

  Gomba bruschetta

 4. 4.

  Csicsókás pogi dióval

 5. 5.

  Téli vitaminsaláta céklával

 6. 6.

  Sárgarépa-saláta 7. - grillezett

 7. 7.

  Mangó lassi

(A jelen cikkben foglaltakkal segíteni kívánjuk felhasználóink döntését a kiegyensúlyozott táplálkozási célok megvalósításában, a számukra megfelelő ételek kiválasztásában. Ez azonban nem helyettesíti a személyre szabott szakorvosi, dietetikai konzultációt. Étrendi kérdéseivel forduljon személyesen szakemberhez!)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Hiány lehet a téli slágergyümölcsből

Tudjuk, hogy elkeserítőek az élelmiszer-drágulásról szóló hírek, pedig sajnos, úgy tűnik, a sornak továbbra sincs vége. Most egyik téli slágergyümölcsünk van bajban, és nemcsak nálunk, világszerte.

10 nosztalgiasütemény, egyenesen a nagyi kredencéből

Távolodjunk el kicsit a modernitás zajától, térjünk vissza a nagymama konyhájába, ahol állandóan készült valami finomság, az asztalon vagy a kredencben elrejtve mindig akadt egy kis nyalánkság. Talán az alább olvasható nosztalgiasütemény-lista egyike?