5 növény, ami távol tartja a szúnyogokat

Veszélyes és drága vegyszerek helyett a szúnyogokat természetes módon, növények segítségével is távol tarthatod. Kerüld el a  szúnyoginváziót!

A szúnyogok sok bosszúságot okozhatnak, és nem csak az apró és kellemetlenül viszkető csípéseik miatt, hanem azért is, mert számos betegség, például a malária, a sárgaláz és a kutyák szívférgessége miatt is ők a felelősök. Ha ezek közül a növények közül válogatsz az erkélyedre, teraszodra, vagy a kertedben, természetes eszközöket bevetve tarthatod távol a kellemetlen rovarokat.

Levendula

A levendula számunkra kellemes illóolajai és szemet gyönyörködtető lila színe ellenére a szúnyogok – és más bogarak – nagy ellensége. A Földközi-tenger környékéről származó szárazságtűrő félcserje, leginkább meszes talajba ültetve érzi jól magát. Ha sokat ültetünk egy kupacba, egy egész levendulamezőnk is lehet.

Büdöske

Bársonyvirág néven is ismert, bár a többség egészen biztosan inkább Büdöskeként emlékszik rá. Az egynyári növény gyorsan növő, viszonylag igénytelen fajta, jellegzetes illattal, ami ízlés dolga, hogy kinek kellemes és kinek kevésbé az. A szúnyogok minden esetre nem szeretik. Szirmait gyakran használják gyógyteákba, sőt még salátákhoz is. Az ehető virágokról korábban itt írtunk.

Citronella

Angol neve miatt (lemongrass) gyakran összekeverik a citromfűvel, a Citronella azonban valódi fűféle, míg a citromfű a menták családjába tartozik. A citronellát előszeretettel használják az ázsiai konyhában ízesítésre, a szúnyogok viszont nincsenek jóban vele, erős citrom illata miatt kerülik. Nagyra nő, de nem fagyálló.

Rozmaring

Hazánkban inkább beltéri tartása ajánlott, mert könnyen kifagy. Ha mégis kintre ültetjük, fagy idején védjük fóliával. Leveleiben illóolajat termel, amelynek felhasználása igen sokrétű: a szúnyogűzés mellett a gyógyászatban és a gasztronómiában is népszerű.

Bazsalikom

Itthon főként egynyári növényként tekintenek rá, illata és íze is emlékezetes. Gyakran ültetik erkélyekre, kisebb és nagyobb konyhakertekbe. Kedveli a napot, közepes vízigényű, ha jól érzi magát, gyorsan nő. A kezdő városi kertészeknek is könnyű és gyors sikerélményeket ígér.

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kiszámoltuk, olcsóbb-e a házi péksütemény, mint a bolti

Az egyre jobban elszálló árak mellett már nem könnyű fejben tartani, hogy akkor most mi számít olcsónak. Nagyon sok minden, ami régen filléres volt, ma már nem az, és szinte úgy kell vadászni a pénztárcabarát megoldásokat. Az otthoni alkotással sokat lehet spórolni, persze nem minden ötlet jó ötlet. Most (nagyjából) konkrét számokon keresztül válik láthatóvá, hogy mivel éri meg otthon vesződni, mert mi itt a Nosaltynál bizony kiszámoltuk.