r
Nosalty Logó

Klasszikus marhahúsleves

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
Hering András
Klasszikus marhahúsleves
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 13% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 839 kcal
  • 13% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 4195 kcal
  • 13% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 100 kcal
  • 13% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    97 g

Zsír

  • Összesen
    24.8 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    216 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1957.8 g
  • Cink
    24 mg
  • Szelén
    112 mg
  • Kálcium
    215 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    161 mg
  • Foszfor
    1067 mg
  • Nátrium
    366 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    54.3 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

VÍZ

  • Összesen
    584.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    685 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    10 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    92 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    240 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    29 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    250 micro
  • Kolin:
    219 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    2500 micro
  • β-karotin
    6974 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    515 micro
  • Lut-zea
    850 micro
Összesen 839 kcal
  • 13% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    485 g

Zsír

  • Összesen
    123.8 g
  • Telített zsírsav
    45 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    53 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    1080 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9789.1 g
  • Cink
    118 mg
  • Szelén
    559 mg
  • Kálcium
    1073 mg
  • Vas
    57 mg
  • Magnézium
    804 mg
  • Foszfor
    5336 mg
  • Nátrium
    1832 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    271.4 g
  • Cukor
    57 mg
  • Élelmi rost
    53 mg

VÍZ

  • Összesen
    2920.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3426 micro
  • B6 vitamin:
    15 mg
  • B12 Vitamin:
    49 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    461 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    1199 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    5 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    146 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1248 micro
  • Kolin:
    1097 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    12502 micro
  • β-karotin
    34872 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    2577 micro
  • Lut-zea
    4249 micro
Összesen 4195 kcal
  • 13% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.7 g

Zsír

  • Összesen
    3 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    26 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    236.9 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    26 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    129 mg
  • Nátrium
    44 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    6.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    70.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    83 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    29 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    30 micro
  • Kolin:
    27 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    302 micro
  • β-karotin
    844 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    62 micro
  • Lut-zea
    103 micro
Összesen 100 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Tisztítsuk meg a vöröshagymát (elég, ha csak a legfelső héjrétegét szedjük le), majd vágjuk ketté. A vágott felületén pirítsuk/kormozzuk meg a levesesfazékban (vagy egy alufóliával kibélelt serpenyőben), ettől füstösebb, mélyebb ízű lesz a leves, a rajta hagyott héjtól pedig a leves finomabb és szebb színű is lesz.
  2. A marhahúsokat leöblítjük, a fazékba tesszük, majd felöntjük 3 liter hideg(!) vízzel. Tehetünk bele friss egész borsszemeket is. Felforraljuk, első habját lemerjük, és alacsony hőfokra kapcsolunk, lassú tűzön főzzük a levest tovább.
  3. Ahogy puhul a hús, belekerülnek a megtisztított, felvágott zöldségek, zöldfűszerek, majd addig főzzük az alapanyagokat, amíg minden meg nem puhul - nagyjából 2,5-3 órán át. Közben kóstoljuk, ha kell, sózzuk, borsozzuk.
  4. Ha megfőtt minden hozzávaló, a húst és a zöldségeket is vegyük ki a fazékból. A levest vegyük le a tűzről és hagyjuk állni 5 percig, hogy letisztuljon, majd szűrjük át egy másik edénybe nagyon finom lyukú szűrő vagy gézlappal kibélelt szűrő segítségével.
  5. A leszűrt léből merjünk ki annyit, amennyiben meg tudjuk főzni a tésztát, főzzük ki a cérnametéltet.
  6. Tálaláskor tegyük külün tálcára a megfőtt zöldségeket és marharészeket, a levest merjük ki forrón, meghinthetjük friss petrezselyemmel is, tálalhatunk mellé csípős erős paprikát (akár hegyes zöldet, vagy darált pirosat).
  • Receptkönyvben: 118
  • Tegnapi nézettség: 194
  • 7 napos nézettség: 1150
  • Össznézettség: 25464
  • Feltöltés dátuma: 2023. október 15.

Ajánló

Az igazán jó és erős húslevest legalább kettő, de nem ritkán három-ötfajta húsból készítik, melyek darabjai 60-70 dkg-osak, de éttermekben akár egy-egy kilósak is lehetnek. Leggyakrabban marhaszegyből, marhalábszárból, marhafartőből, velős csontból, bordából és a lapockából főzik. Otthoni körülmények között természetesen 2-3 marharészből is főzhető, én a receptben is szereplő marhalábszár, marhafartő vagy marhaszegy részekből ajánlom. A levesben főtt húsból önálló fogást is varázsolhatunk: szeleteljük fel, és tálaljuk a zöldségekkel, de készíthetünk mellé főtt burgonyát és különböző mártásokat (például fokhagymamártást, kapormártást, tormamártást vagy meggymártást).

Receptkategóriák

további kategória: karácsony kategória: karácsonyi levesek

Receptjellemzők

Klasszikus marhahúsleves
Hering András 166 recept

A tökéletes marhahúsleves titka, hogy érdemes többféle marharészből, sok friss zöldséggel és lassú tűzön, hosszan, 2,5-3 órán át főzni. A húslevest főzés közben semmilyen körülmények között nem szabad megkeverni, mert zavaros lesz. Vasárnapi és ünnepi ebédek elmaradhatatlan fogása, cérnametélttel, friss petrezselyemzölddel, erős paprikával tálaljuk.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

„Leszámolhatnánk-e azzal, hogy a hortobágyi húsos palacsinta ciki?” – Interjú...

Nagyon sok irányból lehetne hozzá közelíteni, és mindegyik megérne akár egy önálló cikket is. Legyen szó a pályaívéről, a Bocuse d’Or-ról, a Michelin-csillagokról, Szulló Szabina a séfszakma minden fontos állomását megjárta. Mégsem ambicionálja, hogy állandóan szerepeljen, mint mondja, az ő terepe a konyha, ami pedig máig lázban tartja, az a főzés és maguk az ételek. A Nosaltynak adott nagyinterjújában beszélt többek között arról is, hogy mit csinálna a saját pályáján másképp, hogy mi az, amit már neki kell másképp csinálnia az új generáció tagjaival, és hogy min múlt az, hogy máig a nordic cuisine-től hangos a csúcsgasztronómia világa ahelyett, hogy a magyar csodáról beszélnénk.

Kormos Lili

További cikkek