Pacalpörkölt recept

1 adag
597
kcal
Pacalpörkölt
Pacalpörkölt
receptkönyvben hozzászólások (38)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Gyerekkoromban ettem először (életemben talán a legjobb) pacalpörköltet, Nagykőrösön.
Azóta is kerestem azt az ízt, mindhiába.
Sok helyen kóstoltam már pacalpörköltet, bízva abban, talán szerencsével járok, de nem voltam túl sikeres a témában. Így elkezdtem magam kísérletezni, illetve hagymányos recepteket kezdtem készíteni, keresve azt a régi ízt....
Úgy gondolom, végül sikerült hasonlót elérnem, legalábbis az én íz világom szerint.
Elkergetve a tévhiteket: találkoztam olyan véleménnyel már, hogy a pacalhoz nagyon sok hagyma kell, majoránna, stb., miután nincs önálló íze. Ez ebben a formában nem igaz, sőt, a pacalt nagyon el lehet rontani, ha nem a megfelelő fajtájú, illetve mennyiségű fűszereket, és zöldségeket használjuk fel.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Ajánlom ezt a receptet mindazoknak, akik igazából szeretik az "ízes" pacalpörköltet, túlzások nélkül.
Legfinomabb házi savanyúsággal és friss, vastag héjú házi kenyérrel, de fogyasztható sós burgonyával is, ízlés szerint.

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A szalonnát vágjuk csíkokra, majd a zsíron pirítsuk meg.
  2. Szűrőkanállal vegyük ki a szalonnákat a zsírból, majd tegyük bele a finomra vágott vöröshagymát, és pirítsuk aranysárgára.
  3. Ha ezzel megvagyunk, vegyük le az edényünket a tűzhelyről, adjuk hozzá a fűszerpaprikát, majd tegyük vissza a tűzre, és kevés vízzel öntsük fel.
  4. A zöldpaprikát kockázzuk fel (csumáját eltávolítva), de mindenek előtt kostóljuk meg, hogy nem erős-e. Amennyiben igen, távolítsuk el az "erejét". Adjuk a pörköltalaphoz, majd a felkockázott paradicsomot is. Lassú tűzön pároljuk.
  5. Közben a pacal tisztítsuk meg. Ha előfözött pacalt vásároltunk (ma már többnyire csak azt lehet kapni) akkor váltott vízben mossuk meg, majd vágjuk csíkokra, a tokányhoz hasonlóan. (Az előfőzött pacalt én már nem szoktam abálni, tovább van a pörköltalapban, amíg megpuhul, szaftja ízletesebb lesz.)
  6. Adjuk a csíkozott pacalt a pörköltalaphoz, fűszerezük zúzott fokhagymával, őrölt köménnyel, sózzuk, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy majdnem ellepje.
  7. Fedő alatt pároljuk készre, közben ellenőrizzük időnként a levét, illetve a megfelelő sós ízt alakítsuk ki.

statisztika

beküldve:
nézettség: 124 705
elküldve: 13
receptkönyben: 466
elkészítve: 19/35
Facebookon megjelent: -

szakács

Kornél

Mióta szakács: 2010.01.10.
145 recept

Hozzászólások (38)

witch
witchp, 2013-11-22 14:28

Kedves Kornel!
Ki nem allhatom a pacalt, de a lanykam keresere el szeretnem kesziteni. A tv-ben latta, hogy Andrew Zimmern kostolta a Bizarre Food musorban. Nalunk csak elofozott kaphato es akkor mar szerencses vagyok, de nem tudom, hogy annak mennyi a fozesi ideje? Azt hiszem Nalad jo helyen kopogtatok ilyen kerdessel. Ja, es a komeny ugye nem a romai, "csak" magyar, jol gondolom?
udv:witch

salumeria
salumeriap, 2013-11-22 14:44

Kedves Witch,
A "kömény" minden esetben köménymagot jelent, a római kömény mást tészta... :)
Előfőzött pacal esetében a pörköltalapot kell tovább főznöd, mert kevesebb idő szükségeltetik az étel befejezéséhez. Szerintem két óra elég lehet a pacalnak, de ez annak a függvénye is, hogy mennyit főzték elő, mennyire puha a kezdésnél.
Üdv.: Kornél

kisslali
kisslalisze, 2012-09-05 19:36

Néhai édesapám ízlésének talán legmegfelelőbb a fenti pacalpörkölt recept. Talán soha nem tudom eltalálni azt az ízt amit ő tudott (nagyon szeretett főzni és a pacal volt a kedvence), de soha nem adom fel. :) Sok mindenről olvastam a hozzászólásokban és másutt is, de az őrölt paprika/pacal arányról eddig sehol nem sikerült mértékadó véleményt találnom. Remélem ez úton kapok némi használható iránymutatást. Előre is köszönöm!

VARGA GYURI
VARGA GYURIv, 2011-04-03 08:06

koszi szepen.nagyon finom lett a pacal.egyszer mar csinaltam mas recept alapjan,de ez tokeletes lett

Anna2009
Anna2009v, 2011-01-09 20:44

Gyerekek! Nekem még mindig hiányzik valami! Hát senki sem tesz ebbe a nyomorult pacalba egy kis vörösbort? Hát milyen magyarok vagyunk? Hol marad a z egri bikavér? Vízzé válik bennetek?

( Ismeritek a viccet a vörösborról? A vörös bornak nagyobb a tápértéke, mint a fehér bornak. Mert, ha fehér bort iszunk, akkor is világosat pisilünk és ha vörös bort iszunk, akkor is. Tehát valami bent is marad belőle. ;) )

salumeria
salumeriaszo, 2010-11-20 18:45

Az oktató recept szerint (Pető könyv) nem kell bele.
Attól még nem rontja el, inkább a bors, mint a majoranna...:P

Katona Ferenc
Katona Ferencsze, 2010-11-10 01:28

Kornél recepje egyszerű, de nagyszerű. Persze itt is érvényes a "mindenki másképp csinálja" igazsága. Mondom a magamét:
Miután a pacalt konyhakészre rendeztem, kuktába rakom fűszeres lében (1 fej felszeletelt vöröshagyma, néhány gerezd felaprított fokhagyma, majoránna, bors, őrölt babér, ételízesítő), s 45-50 percig főzöm. Amíg fő, elkészítem a magyaros pörkölt alapot, ami a hagymán, fűszerpaprikán, köményen, zöldpaprikán, paradicsomon kívül vágott zellerlevelet, vagy zöldségzöldet is tartalmaz, esetleg mindkettőt. Ügyelek arra, hogy a főzés végén ne maradjon túl sok lé rajta, hogy a rövid lével együtt az alaphoz adhassam. Jól összepárolom, s máris tálalható.
Van egy olyan változatom is, amikor kevés liszttel besürítem. Ilyenkor nincs az alapban kömény és paradicsom, viszont az utolsó fázisban jól meghintem morzsolt majorannával és kevés borssal. A kuktázás ugyanúgy történik, de ott majoránna helyett szurokfűvet (oregano néven emlegetik, a magyar elnevezést mellőzve) használok.

MéziViki
MéziVikics, 2010-11-04 12:02

Amikor kicsi voltam, anyukám ecettel főzte ki a pacalt...... hát akkor utáltam meg az ecetet...meg a pacalt. De szerencsémre tavaly rávettek egy kis kóstolóra amit egy régi vendéglős készített. Mondhatnám mennyei volt. :) Kb egy hónappal rá ki is próbáltam és majoranna nélkül nem hasonlított az íze arra amibe beleszerettem.

torokapartmanok
torokapartmanokcs, 2010-10-21 18:10

Hát igen, csülkös pacal lenne, de az is nagyon ütős étel friss kenyérrel. Én nem vagyok szakács, de még nagyon régen a Bp. XVII. Csévéző u. Gyorsforgalmi sarkán lévő kifőzdében ettem olyan pacalpörköltet, hogy a kanál megállt a szaftjában, és a szakács, mondta, hogy a majoranna adja azt nagyon különleges és finom ízt, amit éreztem benne. Én azóta azzal csinálom, a Pető szakácskönyvet nem ismerem, én minden fűszert érzés szerint teszek bele. És a legjobb bográcsban készíteni.
Lényeg az, hogy imádom :)

torokapartmanok
torokapartmanokcs, 2010-10-21 15:35

Én azért még majorannát sem hagynám ki belőle, valamint csülköt is tennék bele.
A hagyma mennyisége pedig harmada a húsnak nálam

salumeria
salumeriacs, 2010-10-21 17:52

Az már akkor nem pacalpörkölt lenne, hanem csülkös pacal.
A majoranna pedig ízlés dolga, nálam nincs helye a pacalban, egészen más irányba tereli az étel ízét.
De ez mint említettem, szuverén. Amúgy a Pető féle szakács tankönyv sem említ majorannát, azokat a fűszereket írja elő, amiket én is használok, tehát valószínűsíthető, hogy a majoranna valóban nem idevaló.
Számtalan helyen ízesítik majorannával a pacalt, bár én ezt előre meg szoktam kérdezni, és miután nem az én ízvilágom, ezesetben ki is hagyom.

lotifut
lotifutk, 2010-09-07 08:24

Sziasztok Kedves Pacalkedvelők! :)
Bár nagyon szeretem, de most készítettem el először. Az én receptem címe: Pacalpörkölt 10 órán át főzve. Ráadásul - úgy mondták - állítólag konyhakész pacalt kaptam..... nem vagyok benne olyh :) biztos.
Kérdésem: egy pacalbolt előtt állva honnan tudjátok, hogy vegyétek-e vagy nem? (Persze azt tudom, hogy szép fehér legyen.) Köszönöm!
Ildi

salumeria
salumeriak, 2010-09-07 10:58

Kedves Ildi,
A legjobb, ha ismerős hentestől vásárolsz.
Amúgy a másik lehetőség a szaglás. Normál esetben a pacalnak van szaga (ha nincs tisztítva rendesen, még azt is lehetne mondani, hogy büdös...:o( ), de az többnyire sárga színű. A fehér színű legtöbbször már átesett egy tisztításon, sőt előfőzésen is.
Visszatérve, ha már enyhe szúrós szagot is érzel, ami emlékeztet az ammóniára, akkor semmiképp nem szabad megvenni. A másik teszt: ha két ujjal megpróbálod elmorzsolni a pacalt, és sikerül is, akkor már nem rugalmas, mitöbb helytelenül olvasztották ki, amit később visszafagyasztottak. (ez elvileg tilos, de találkoztam ilyennel már én is)
A legjobb szerintem (bár melós), ha a sárga színűt (friss) vásárolsz, TE tisztítod és abálod, akkor nem lehet tévedés. Független ettől a 10 órás főzés rendkívül sok, nem tudom ennyi idő után azzal a pacallal már mi történhetett...:o)

üdv.: Kornél

lotifut
lotifutsze, 2010-09-08 19:08

Szia Kornél!
Köszönöm a válaszod! Valószínű, hogy nem mostanában lesz, de úgy fogok tenni, ahogy javasoltad. (Az érdekesség, hogy fehér volt.) Hogy mi lett a 10 órán át főtt pacallal? Nem bírok belőle jóízűen enni, így családunk négylábúinak lett ünnepi lakoma. Egyik szemem szomorú - a másik nevet. :)
Ildi

salumeria
salumeriasze, 2010-09-08 20:41

Kedves Ildi,

köszönöm, hogy elfogadod a javaslatom, a legegyszerűbb megoldás a jó, megbízható hentes.

Üdv: K.

G.Peti
G.Petip, 2010-08-27 11:30

Sziasztok! én a pacalpörkölt ízesítését egy kicsit "meg bolondítom"! Amikor már majdnem kész van a pörkölt akkor teszek bele apróra vágott petrezselymet és egy kicsi mustárt ez nagyon kellemes pikáns ízt ad az ételnek! Most biztos sokan felszisszennek de nekem bevált!! Szerintem egy próbát megér!

Szauer Sándor
Szauer Sándorp, 2010-08-13 07:07

Nagyon sokszor készítek pörkölteket, szabad tűzön és nálam a bevált recept, ahány kiló hús annyi kiló hagyma. Ettől lesz kellemesen sűrű szaftja a pörköltnek. Még egyszer sem fordult elő, hogy a hagymától édes, vagy esetleg kellemetlen íze lett volna. A Magyaros pörkölt lelke a hagyma, a hús csak ráadás.

kozma-gyula
kozma-gyulacs, 2012-07-05 18:08

Kedves Sándor! Na ez egy nagy hülyeség!!!!!!!!!!!!!!!! Most szombaton főzök 20kg-ot és egy bográcsban ha most tennék bele 20kg hagymát eleve bele se férne a legnagyobb bográcsba. A megrendelőm meg elzavarna p.....a!

salumeria
salumeriaszo, 2010-08-21 13:49

Kedves Sándor,

ma birkapörköltet főzök, eszembe jutott egy gondolat a sűrű pörköltszaft révén:
Ha emlékezetem nem csal "szakaszos lepárlás"-nak hívja szakzsargon azt az eljárást, amely során a pörköltszaft ízanyagai, valamint sűrűsége kialakul.
És tényleg nem kioktatásként...:o)

Üdv.: Kornél

salumeria
salumeriav, 2010-08-15 11:05

Kedves Sándor,

nem mintha vitatkozni szeretnék, mindazonáltal egy ételhez kapcsolódó receptben vannak arányok, és az étel akkor lesz jó, ha meg van az összhang.
Magam is jó pár éve ügyetlenkedek a bogrács mellett is, sőt főztem együtt nagyon komoly szakácsokkal is, de őszintén szólva ilyet most hallok (olvasok először).
Teszem fel, ha pörköltet főzöl nyilván adsz hozzá zöldpaprikát, paradicsomot is a hagyma mellé, nem gondolom, hogy egészséges arány egy pörköltben, ha több a zöldség benne, mint a hús...(nem zöldséges húst készítünk)
Tanulmányaim szerint (tapasztalatom szerint szintén) a hús hagyma arány hús típustól függően 20, illetve 30%. A szárnyasokhoz kell a kevesebb hagyma, a nehezebb húsokhoz pedig a több.
A pacal esetében megint csak kevesebb hagyma kell, és paprikából több, de ez mondjuk már tényleg ízlés dolga.
Mindazonáltal kóstolás nélkül ne törjünk pálcát senki felett, de az én véleményem (ahogy itt mindenkinek lehet sajátja) ebben a témában ez.

strawberry
strawberrysze, 2010-08-18 17:59

Kedves Kornél, egyetértek Veled teljesen...egyrészt, azért gondoljunk már utána, csak úgy "józan paraszti ésszel", hogy egy kiló vöröshagyma az BRUTÁLIS mennyiség, és most nem elsősorban arra gondolok, hogy esetleg keserű lesz tőle az étel...hanem ehhez képzeletben társítsuk már akkor hozzá az 1 kg húst, mondjuk egy sertéscombot. Én 1 kg húshoz kb 2-3 fej vöröshagymát használok (mérettől függ, szemre:)) A zúzapörköltemhez, amit az imént tettem fel, egy fél kg húshoz egy közepes fej hagymát aprítottam, és a képen is látszik, milyen szép szaftja lett :))) A lényeg, hogy nem egy fürdőkádnyi vízzel kell felönteni:)
Máskülönben pedig, az a gasztronómiai tévhit, hogy a pörkölt szaftját az adja, minél több benne a hagyma, régen megdőlt, Csíki Sándor szakújságíró írt erről egy nagyon kimerítő cikket, javaslom elolvasni, nagyszrű írás, kimerítően foglalkozik azzal is, etimológiailag hogyan kapcsolódik össze a pörkölt és a "Gulasch" .
Ami a hagymára vonatkozik, be is idézem:
"A pörköltkészítőket a „pörkölés” módján kívül talán leginkább a felhasznált hagyma mennyisége osztja meg. Szélsőséges, de gyakori felfogás, hogy a pörkölt szaftját a hagyma adja, ezért akár elképesztő mennyiségek is kerülnek a bográcsba. E nézet eredete érzésem szerint a kaszárnyák konyhái körül keresendő. "

Szóval íme a cikk:
http://www.foodandwine.hu/2008/11/25/nemzeti-eteleink-egy-ellopott-iras/
Szerintem kötlező olvasmány:) de én elfogult vagyok Csíki iránt.

Üdv, Juci

loncsi
loncsih, 2010-03-29 18:39

Bocs, hogy közbe szólok, szerintem darab akart lenni:()

salumeria
salumeriah, 2010-03-29 19:05

Köszi az észrevételt.
A moderátor bűne, én 0,3 kg-ban adtam meg a mennyiséget...:o(

Geleva
Gelevah, 2010-03-29 17:59

Kedves Kornél!
A 3 dkg vöröshagyma nem kevés egy kicsit a 2 kg pacalhoz? Vagy csak elírás?
Látva a zöldpaprika és a paradicsom mennyiségét, a hagymát nagyon kevésnek tartom.
Azért ennél én többel szoktam, ha nem is viszem túlzásba.
Csak a kezdők kedvéért!:)

Üdv.
Geleva

Legfrissebb cikkek

Marcipán-szaloncukor teszt
Marcipán-szaloncukor teszt
Nincs Karácsony szaloncukor nélkül! Hagyományos vagy csokibevonatos, töltött vagy sima, mindenkinek megvan a maga választottja. Mi most marcipánosakat kóstoltunk.
Top 7 cukormentes ünnepi almás süti
Top 7 cukormentes ünnepi almás süti
Almás sütit terveztél sütni az ünnepekre? Fusd át cukormentes receptválogatásunkat, hátha találsz közöttük nekedvalót!
597