Tradicionális gulyásleves recept

1 adag
353
kcal
Tradicionális gulyásleves
Tradicionális gulyásleves
receptkönyvben hozzászólások (80)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " van-e. Ha volt, maradtak, ha nem volt, továbbálltak. Nagyon sokan máshogy készítik, és sok fajtája is van. Szegedi, Alföldi, Csángó stb...stb. Rengeteg kísérlet után jutottam el ehhez a recepthez....Remélem, tetszeni fog!

hozzávalók / 6 adag

A leveshez

A csipetkéhez

ajánlat

Mindenféleképpen friss ropogós fehérkenyérrel kínáljuk. Aki nagyon csípősen szereti, vágjon bele hegyes erőspaprikát.

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, tejmentes
nehézség: közepes
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
fogás: leves
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

gulyás, magyar gulyásleves, gulasch
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hagymákat kis kockára vágjuk. A húst leöblítjük, szárazra töröljük, majd 2 cm-es kockára daraboljuk.
  2. A zsírt felhevítjük, megfonnyasztjuk benne a hagymát, majd félrehúzzuk, a fűszerpaprikákkal összekeverjük, felöntjük 1,5 dl vízzel, majd a vizet elfőzve, zsírjára pirítjuk.
  3. Ekkor hozzáadjuk a marhahúst, és kevergetve fehéredésig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, köménnyel megszórjuk, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a kis kockára vágott paradicsomot, a kicsumázott egész paprikát, babérlevelet.
  4. Fedővel lefedve saját levében 90 percet főzzük.Elkészítjük a csipetkét.
  5. Ezután kerülnek bele a zöldségek: a karikára vágott sárga- és fehérrépa, a kockára vágott zeller, burgonya, az aprított petrezselyem és zellerzöld, felöntjük 2 l -2.5 l vízzel.
  6. Letakarva további 50 percet főzzük. Beletesszük a csipetkét, és 10 perc alatt készre főzzük.
  • költség: 1800 Ft
  • elkészítettem: 30 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 302 940
elküldve: 168
receptkönyben: 1 805
elkészítve: 181/222
Facebookon megjelent: -

szakács

Mercedes

Mióta szakács: 2011.08.22.
302 recept

Hozzászólások (80)

KatalinM
KatalinMcs, 2014-11-06 18:57

Biztos nagyon finom így is. Nekem birkából az igazi, a főzési idő pedig függ a hústól is, lehet, hogy ugyanazon húsfajta főzési ideje különbözik. A burgonyát pedig később teszem bele, mint a többi zöldséget, hisz sokkal rövidebb idő alatt készre fő, mint a répa stb.

jmagyari
jmagyarics, 2014-11-06 14:45

Mióta rátaláltam csak így készítem már sokadjára . Családi kedvenc a 9 és 5 évesem is imádja . Örök hálám érte!!Csak ajánlani tudom!

Kiss Mercedes
Kiss Mercedesh, 2014-11-17 21:38

Üdv:
Jó ezeket a sorokat olvasni,örülök,hogy a gyerekeknek is ízlett,az én kicsikém is imádja :)
Köszönöm,hogy megírtad!
Mercedes

molnoemi
molnoemics, 2014-11-06 14:26

Sziasztok! Én Franciaországban készítettem el és nagy sikerem volt vele. Ma főzöm a 2.. adagot. Szuper recept. Nagyon köszönöm!

noracska
noracskacs, 2014-12-18 13:01

A francia receptekben a gulyást oliva olajjal és birkából főzik, egy kis kávéskanál paprikával. Quelle horreur :)

Kiss Mercedes
Kiss Mercedesh, 2014-11-17 21:39

Nagyon szívesen,jó érzés,hogy Francia földön is megállta a helyét a gulyáslevesem :)
Szép estét!
Mercedes

lasvegas7
lasvegas7szo, 2014-10-25 11:54

Nagyon tetszik ez a recept,már többször elkészítettem. Most is elfogom.. :)

katesz81
katesz81p, 2014-10-10 20:14

Kedves Mercedesz! Spanyol vendegeknek foztem meg ezt a gulyast es nagyon izgultam, mert ezen kivul csak egyszer keszitettem el eddig, de ahhoz sikerult valami nem tul jo receptet valasztanom, meg talan kicsit ossze is csaptam. De ez most nagyon szepen, erthetoen le voltak irva a lepesek, szuperfinom lett. Angliaban elek, szoval en sem magyar alapanyagokbol keszitettem (csak a pirospaprika volt magyar), a tv paprika helyett kenytelen voltam kaliforniai sarga paprikat hasznalni, illetve itt a zellernek a szarat lehet csak kapni, azt dobtam bele a gumo helyett. Mindenki ketszer szedett, isteni volt, koszonom szepen :-)

Kiss Mercedes
Kiss Mercedesh, 2014-11-17 21:49

Kedves Katesz!
Amikor az ilyen elismerő sorokat olvasom,akkor érzem igazán,hogy nem feleslegesen töltöm azt a kevés szabadidőmet is a sütés-főzéssel,igaz,hogy mostanában nagyon kevés időm marad a receptek feltöltésére,de legalább a blogomra felteszek egy-kettőt.
www.merciglendi.blogspot.hu,ha érdekelnek az újabb receptjeim :)
Ügyesen megoldottad a feladatot a zöldségek helyettesítését illetően.
Nagyon örülök,hogy még a Spanyoloknak is ennyire ízlett.
Köszönöm,hogy megírtad.
Szép estét:Mercedes

taky111
taky111sze, 2014-09-24 19:16

Kedves Mercedes

Lépésről lépésre végig csináltam a receptben leírtakat és valami fantörpikus gulyást sikerült rittyenteni :) Köszönöm szépen a receptet .)

Gregor
Gregorp, 2014-08-08 21:14

Kedves Mercedes! Ez a gulyás úgy jó, ahogy van. nem vagyok mai gyerek és főztem már sok sok gulyást, de szinte mindenben hasonlóan készítem én is. A kötözködő koca szakácsokkal ne foglalkozzon, de pl. Tarackos barátunk segítő és jó szándékú véleményét a figyelmébe ajánlom. Ő elkötelezett híve a hagyományos, de egészséges magyar konyhának. Kissé nyers a modora, de igazi szakács.

Kiss Mercedes
Kiss Mercedesh, 2014-11-17 21:57

Kedves Gregor!
Köszönöm a megerősítést.
Nem foglalkozom a kötözködőkkel,ők azok akiknek úgy sem jó semmi :)
Én is elkötelezett híve vagyok a Magyar konyhának,imádom az ételeinket.
Mondjuk,ha őszinte akarok lenni,akkor az Olasz ízvilág közelebb áll hozzám egy hajszállal...
Üdv:Mercedes

nettyke88
nettyke88sze, 2014-03-05 19:15

Szia!

A segítségedet szeretném kérni... Skóciában élek, és konyhán dolgozom... "vesztemre" kitalálta a főnök asszony, hogy a jövő héten főzzek gulyást... Mi ilyen kis csészében szoktuk felszolgálni a leveseket, szóval az alapján kell majd az adagot kalkulálnom. Szerinted a te recepted hány adag lesz ha csészébe tálaljuk? Csak az adagok miatt. A hétvégén azért még kipróbálom a receptedet, nekem is az első gulyásom lesz, mint pár hozzászólónak.... Általában olyan 10-15 liter levest készítünk... Kérlek segíts.....!!!! :))) mondjuk durván sztem 3x vagy 4x annyi kellene,mint receptedben lévő mennyiség. ugye?

sziraxabolcs
sziraxabolcsszo, 2014-02-15 21:17

Kedves Mercedes!

ma este főztem meg negyedszer a recepted alapján a levest. az eddigi három alkalomból mindhárom rendkívül finom lett pedig életem első három gulyáslevese :)
Zseniális recept, köszönöm szépen!
két különbséggel csinálom:
1. csipetkét nem teszek bele (kezdő szakácsként és idő hiányában)
2. sertéshúsból (lapockából) készítem, mert a gyerekek azt jobban megeszik és a főzési idő is kevesebb így.
lehet, hogy így nem az az igazi tradícionális gulyásleves de mi nagyon szeretjük.

Lenne egy kérdésem is:
a 4. pontnál azt írod, hogy saját levében 90 percig főzzük. minek a "saját" levére utalsz itt? A paradicsom? miután a 3. pont szerint zsírjára pirítom nem szokott annyi leve maradni hogy feltehessem főni mert odaégne így muszáj felönteni egy kis lével.
szerinted mi lehet a probléma?

Előre is köszönöm a segítséged!
Szabi

Kiss Mercedes
Kiss Mercedescs, 2014-02-20 19:51

Szia Szabi!
Pirítás utáni sózástól,és a paradicsomtól is lesz leve.
Mindig lefedem és kis lángon főzöm,csak ha szükséges,akkor adok hozzá némi vizet,de általában van elég saját leve.
Szerintem így ízesebb lesz az étel.
Csipetke kötelező,legközelebb ne hagyd ki,hidd el megéri azt a kb 10 percet,és előre is eltudod készíteni.
Üdv:Mercedes

hel267
hel267sze, 2014-01-29 09:18

Kedves Mercedes! Örömmel jelentem, hogy finn alapanyagokkal is tökéletes a recepted - bár a magyar hagyma- és fokhagymakrém, pirospaprika és Piros Arany nagyban hozzájárult a sikerhez :) Ez volt életem első gulyáslevese, köszönöm a receptet!
Üdv, Dia

Kiss Mercedes
Kiss Mercedescs, 2014-01-30 21:06

Kedves Dia!
Ez igazán jó hír,hogy ilyen messze is sikert aratott a receptem.
További jó sütés-főzést :)
Üdv:Mercedes

ódryfromcph
ódryfromcphh, 2013-11-18 20:46

sziasztok!
kérdések, talán buták... Dániában vagyok és gulash-t rendeltek a dánjaim.. ( :
a csipetkét nyersen teszem bele... igaz?
és ha nem jutok zsírhoz és fehérpaprikához (merthogy kétlem sajnos), attól még olajjal pótolva finom lehet? (ha otthon lennék, ezt a két oszlopos belevalót nem hagynám ki, nyilván...)
köszönöm! ( :

Kiss Mercedes
Kiss Mercedesh, 2013-11-18 23:37

Szia!
Igen,a csipetke tésztát nyersen főzöd bele.
Hát zsírral az igazi,sokan készítik olajjal,de az nem lesz olyan.
Esetleg szalonna van kint?
Mert akkor az abból kisült zsírt tennéd alá,a szalonnát meg kiveszed :)
Igazság szerint nem fogsz tudni külföldi alapanyagokból tökéletes gulyáslevest főzni,én próbáltam Németben és nem lett az igazi,közelébe sem ért.
A Magyar hagymának,fokhagymának,sárgarépának,zsírnak és persze a húsunknak nincs párja az egész világon.
De természetesen nem lebeszélni akarlak arról,hogy elkészítsd,csak mivel maximalista vagyok,jelzem,hogy nem lesz olyan,amilyennek lennie kellene,ha minden alapanyagod meg van hozzá.
Remélem sikerül,és beszámolsz róla.
Üdv:Mercedes

ódryfromcph
ódryfromcphk, 2013-11-19 23:39

Szia ismét!
pontozva:
a csipetkét végül kihagytam (találtam elég jó kenyér-féleséget)
az olaj, a gagyi hagyma és paprika, ill tvpaprika hiánya nem segített
DE, a hús és a többi zöldség minősége és az (egyébként méregdrága) öntöttvas edény azért ellensúlyozott..
..és így, a receptet követve igazán nagyon finom lett, a dánok meg könnyeket hullajtottak, szóval köszönöm! (: (a szalonnás tippet későn olvastam... békön, az van.)
ui, Dániában a "költség" erre a receptre 8-10.000Ft között mozog.. szerencsése én itt csak a szakács voltam

pjotr
pjotrv, 2013-10-20 21:52

Hétvégén kipróbáltam a receptet, a végeredmény pont olyan lett, mint amilyennek vártam! Tökéletes lett, és mindenkinek ízlett! 10 pont. :)

Timi Kovacs
Timi Kovacsv, 2013-09-01 00:55

Elkeszitettuk bogracsban, mindent a recept alapjan es nagyon finom lett:-) Nekem ez az izvilag jelenti a gulyast, koszonom a receptet. Mellesleg kulfoldi baratainkat leptuk meg vele es mindenki tobbszor szedett:-)

kavicska11
kavicska11v, 2013-07-28 11:04

Nagyon jó recept és külön örülök, hogy nem kell bele félkész gulyáskrém, így az igazi, ha az alapanyagokat magam teszem az ételbe! köszönöm :)

Kiss Mercedes
Kiss Mercedessze, 2013-08-14 21:43

Nem használok semmi ilyesmit,mint gulyáskrém vagy bármilyen más félkész terméket,mert szükségtelennek,és egészségtelennek tartom.
Nagyon örülök,hogy ízlett :)
Üdv:Mercedes

hajnalka.ferencz
hajnalka.ferenczv, 2013-06-09 19:49

Kedves Mercedes!

Ez egy fantasztikus recept! A hétvégén elkészítettük 10x-es adagban, 60 főre, a kisfiam keresztelőjére. A tesómmal főzettem üstben, a Te recepted alapján. Háááát, mindenki azt mondta, hogy ez az ebéd 10 pontos volt. Nagyon ízlett mindenkinek. Úgyhogy, laza mosollyal bezsebeltük az elismeréseket. A Te "tolladdal" ékeskedve. :) Köszönöm a receptet!

Kiss Mercedes
Kiss Mercedesk, 2013-06-11 20:05

Kedves Hajnalka!
Nagy boldogsággal tölt el,ahogy olvasom a soraidat.
Sokat kísérleteztem ,mire eljutottam ehhez a számomra tökéletes gulyásleveshez.
Köszönöm,hogy megírtad :)
Szép estét!
Üdv:Mercedes

pukkandur
pukkandurk, 2013-06-04 17:08

Kedves Mercedes! Köszönöm a szuper receptet! Elkészítettem életem első "hivatalos" gulyáslevesét és szerencsére erre esett a választásom. Nagyon jól sikerült, még a 3 éves kislányom is tunkolta :-) Kicsit öregebb marhát sikerült vennem, 90 perc helyett kb 150 percig főztem. De ez várható volt....A hozzávalók arányát jól adtad meg. Köszi mégegyszer!

Kiss Mercedes
Kiss Mercedescs, 2013-06-06 09:32

Kedves Pukkandur!
Igazán nincs mit.
Az én Kicsilányom is imádja :)
Sajnos a hús az mindig zsákbamacska :(
További jó sütés-főzést!
Üdv:Mercedes

sammiedavis
sammiedavisp, 2013-05-17 18:46

Na ma megcsinálom életem első gulyását (eddig valahogy ez pont kimaradt :) ). De a recept alapján úgy érzem jó lesz ;).

Kitchen_Profi
Kitchen_Profics, 2013-04-25 12:52

Most nem próbáltam ki, de általában így főzöm a gulyáslevest és mindig sikerül. A csipetke általában kézi gyártású, amíg fő a gulyás, elkészül az is. Néha elég nagyra megnőnek, de nem baj az sem. (Egy korábbi hozzászóló csiperkét is írt, láttam, sőt ettem már olyat is, hogy valaki a zöldségek sorában gombát is szerepeltetett, nem rontja el, de akkor már nem tradicionális.)
Van egy olyan megoldás is a főzésre, ahol egyszerre teszik fel a húst, az összedarabolt hagymát, meg a vizet, azután felforralják az egészet, és akkor sózzák és paprikázzák, mehet bele ekkor a zöldpaprika és a paradicsom is, majd szép lassan párolják. Én köménymagot is teszek bele, szeretem az ízét az ételben. Ha sikerül szép, friss húst kapni, akkor tényleg a 90 perc ennek is elég, majd jöhetnek a zöldségek. Ha nem akarok hazardírozni a csipetkével, akkor azt enyhén sós vízben főzöm ki és a végén a kész gulyáslevesbe beleforralom.
De az általad leírt tradicionális gulyás remek, a hét végére azt főzök a családnak! :)

Kiss Mercedes
Kiss Mercedessze, 2013-05-15 21:13

Szia!
A csipetke nekem is kizárólag házi gyártású,a gulyás,bab,és borsóleves elengedhetetlen tartozéka a családunkban,van is fent csipetke receptem :)
Köménymag szerepel a receptben,csak őrölve,mert valahogy az egésszel még nem sikerült kibékülnöm,minden ételhez őröltet használok.
Gondolom azóta már megfőzted a gulyáslevest,remélem jól is sikerült,ha most az én receptem szerint készítetted :)
Üdv:Mercedes

Pejec
Pejecp, 2013-03-29 17:33

Szia!!
Kint élek németországban,és a lakásavatóm alkalmából gulyáslevest csináltam a vendégeimnek a te recepted alapján. (mondjuk én csiperkét nem tettem bele-Borsodban az nem szokás :P ) Persze bográcsoztunk már számtalanszor,de soha nem csináltam még teljesen egyedül.
Mondanom sem kell,hogy elsöprő sikert aratott. ;) Bár lehet,hogy a jó kis házipálinka is hozzájárult :P
Köszönöm szépen,nagyon jó recept!!!

Kiss Mercedes
Kiss Mercedesh, 2013-04-01 00:13

Kedves Pejec!Legjobb választás volt a Németeknek gulyáslevest főzni,imádják!
Annak meg különösen örülök,hogy az én receptemet választottad.Nem kevés munka és kísérlet áll mögötte.
Csipetke nálunk kötelező a gulyás illetve bablevesbe,de csiperkét mi sem teszünk bele;)
További jó sütés-főzést!Üdvözlöm a Németeket is,imádom őket:)

magickitchen
magickitchensze, 2013-03-13 15:27

Szia! Életem első gulyás levese! És valami ISTENI lett! A sok kulturálatlan idiótával akik a nap nagyobb részét azzal töltik, hogy másokat szidjanak, pláne a 90 perc miatt: Nevetséges! Nekem meg kicsivel több mint 2 óra lett , mert az első és? A lényeg, hogy szeretünk főzni és a jó recepteket! Mentve a kedvencek közé! Köszi <3

Kiss Mercedes
Kiss Mercedessze, 2013-03-13 22:41

Szia!Szívből örülök,hogy ilyen jól sikerült,ráadásul elsőre.Tudom,hogy vannak emberek,akik azért jönnek fel erre az oldalra,hogy másokat szapuljanak,ez van,mindig is lesznek ilyenek sajnos.
Annyira sok mindentől függ az,hogy mennyit kell főzni egy adott ételt,hogy sorolhatnám a végtelenségig.Ezt ki kell tapasztalnia mindenkinek,de nyilván egy irányadó időt adnom kell.Nekem is van,hogy tovább fől.Köszönöm,hogy megírtad.További jó sütést-főzést kívánok:)Üdv:Mercedes

Legfrissebb cikkek

Kreatív ajándékcsomagolások
Kreatív ajándékcsomagolások
A karácsony nem olcsó mulatság! A dekorációtól a fáig, az ételektől az ajándékokig, mind-mind kíméletlenül kivesz pénztárcánkból. Az ajándékok csomagolásáról nem is beszélve.
Marcipán-szaloncukor teszt
Marcipán-szaloncukor teszt
Nincs Karácsony szaloncukor nélkül! Hagyományos vagy csokibevonatos, töltött vagy sima, mindenkinek megvan a maga választottja. Mi most marcipánosakat kóstoltunk.
Top 7 cukormentes ünnepi almás süti
Top 7 cukormentes ünnepi almás süti
Almás sütit terveztél sütni az ünnepekre? Fusd át cukormentes receptválogatásunkat, hátha találsz közöttük nekedvalót!
353