Tradicionális gulyásleves recept

Tradicionális gulyásleves
Tradicionális gulyásleves
195 perc / előkészület: 15 perc főzés: 180 perc
receptkönyvben hozzászólások (121)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " van-e. Ha volt, maradtak, ha nem volt, továbbálltak. Nagyon sokan máshogy készítik, és sok fajtája is van. Szegedi, Alföldi, Csángó stb...stb. Rengeteg kísérlet után jutottam el ehhez a recepthez....Remélem, tetszeni fog!

hozzávalók / 6 adag

A leveshez

A csipetkéhez

ajánlat

Mindenféleképpen friss ropogós fehérkenyérrel kínáljuk. Aki nagyon csípősen szereti, vágjon bele hegyes erőspaprikát.

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
nehézség: közepes
kategória: levesek
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
fogás: leves
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

gulyás, magyar gulyásleves, gulasch
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hagymákat kis kockára vágjuk. A húst leöblítjük, szárazra töröljük, majd 2 cm-es kockára daraboljuk.
  2. A zsírt felhevítjük, megfonnyasztjuk benne a hagymát, majd félrehúzzuk, a fűszerpaprikákkal összekeverjük, felöntjük 1,5 dl vízzel, majd a vizet elfőzve, zsírjára pirítjuk.
  3. Ekkor hozzáadjuk a marhahúst, és kevergetve fehéredésig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, köménnyel megszórjuk, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a kis kockára vágott paradicsomot, a kicsumázott egész paprikát, babérlevelet.
  4. Fedővel lefedve saját levében 90 percet főzzük.Elkészítjük a csipetkét.
  5. Ezután kerülnek bele a zöldségek: a karikára vágott sárga- és fehérrépa, a kockára vágott zeller, burgonya, az aprított petrezselyem és zellerzöld, felöntjük 2 l -2.5 l vízzel.
  6. Letakarva további 50 percet főzzük. Beletesszük a csipetkét, és 10 perc alatt készre főzzük.
  • költség: 1800 Ft
  • elkészítettem: 30 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 514
össznézettség: 757 312
elküldve: 264
receptkönyben: 2 896
elkészítve: 447/488
Facebookon megjelent: 6

szakács

Mercedes

Mióta szakács: 2011.08.22.
302 recept

Hozzászólások (121)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Kutya77
Kutya77 k, 2016-03-22 14:09

Csatlakozom az előttem szólókhoz, én is már másodszor készítettem el és nagyon finom. Mindig e szerint fogom főzni. Köszi a receptet. :-)

kao1
kao1 v, 2016-01-10 23:00

Szeretném megkérdezni,hogy a 6 adag az 6 fő részére elegendő?9-10 főre szeretnék főzni,akkor hogyan változtassam pl. a hús mennyiségét?

Kiss Mercedes
Mercedes / Kiss Mercedes k, 2016-06-28 22:04

Szia!
Ne haragudj,hogy ilyen későn válaszolok,de elkerülte kérdésed a figyelmemet.
Én dupláznám az összes hozzávalót.
Üdv!

Csigi
Csigi cs, 2015-11-26 12:43

Tökéletes lett! Az osztrák barátom furcsán nézte elöször, mert Ausztriában nem így néz ki a gulyásleves. Annak tényleg semmi köze a miénkhez, nem bírom megenni. Ízlett neki is nagyon. Most már csak így fogom készíteni, köszönöm a receptet.

magdinka
magdinka szo, 2015-08-15 10:53

Valóban nagyon finom bár borsból szerintem fél tk bőven elég ha nem akarunk tüzet okádni

pkeroka77
pkeroka77 h, 2015-08-10 13:54

Kedves Mercedes!
Már jó pár éve főzök, de a gulyáslevestől valahogy féltem, még nem készítettem. Szóval életem első gulyáslevese a Te recepted alapján készült, és mondhatom, hogy fantasztikus lett már elsőre is! Nagyon köszönöm a receptet, ezután is csak így fogom készíteni! :)

Kiss Mercedes
Mercedes / Kiss Mercedes k, 2016-06-28 22:07

Pedig nem nehéz,csak az arányokat kell jól eltalálni :)
Nagyon boldog vagyok,hogy már elsőre jól sikerült.
Üdv!

picizöldmanó
picizöldmanó p, 2015-05-01 20:50

Isteni finom lett a leves!

Bénaságom 1: Nem számoltam össze a főzési időt (és fent sem néztem meg), és csak uzsonnára főtt meg az ebéd, de annál jobban esett! :) Kezdő szakácsoknak hangsúlyoznám, hogy ennek már reggel álljanak neki... :)
Bénaságom 2: Szintén kezdőknek egy tipp: az a saját levében főzés tényleg szerencse(?) kérdése, nem szabad ám otthagyni egy fél órára sem, hogy na akkor ez biztos elrotyog itt egy ideig. Nekem kb. 3x kellett felöntenem, és 2x majdnem sikerült leégetnem...

Bénaságom 3: És még kérdeznék is: a csipetkével is bénáztam, nagyon ragadós volt.. ennek ragadni kell, vagy ilyenkor lehet még lisztezni?

És mégegyszer köszi a receptet, ezen túl tuti, hogy ez alapján fogom főzni a gulyást!

veva27
veva27 h, 2016-05-30 12:25

Kedves Zöldmanó
Nem tudom, Te milyen magas hőfokon főzted a saját levében, de én egészen alacsonyan, épphogy csak pöntyögött. Egyszer sem kellett felöntenem. :)
A csipetkét én 1 tojásból szoktam csinálni, és annyi lisztet teszek hozzá, amennyit felvesz. Vizet egyáltalán nem szabad tenni bele.

marmalya
marmalya p, 2015-05-29 14:08

A csipetke bénasághoz: nyugodtan lehet még lisztet tenni bele a kellő állag eléréséig.

juanhu
juanhu cs, 2015-04-09 08:39

Biztos nagyon jó, de nem lehetne valahogy precizen leirni az összetevőket? Pl. "Nagy répa"... meg 2 evökanál disznózsir. Hány gramm az az evökanál disznózsir? Pl. Kinában nincs olyan jellegü evőkanál, mint Magyarországon (és ott szeretném elkésziteni). Vagy 0.5 csokor petrezselyem? Mennyi az 1 csokor? Mármint melyik országban?

AndreDavid
AndreDavid v, 2015-04-05 09:54

Isteni lett. Nemetorszagban keszitettem el, csaladomnak es ismerösöknek, itteni hozzavalok alapjan. Mangalica zsirt nem talaltam, de zsirszallonabol sütöttem ki serteszsirt (igy lett egy kis tepertöm is) es a recept alapjan keszitettem el. Mit mondjak, az iz felülmulhatatlan, eredeti magyar gulyasleves, ahogy en azt ismerem. Köszönöm, hogy megosztottad velünk ezt az elmenyt.
Üdvözlettel: Andras

Kiss Mercedes
Mercedes / Kiss Mercedes h, 2015-04-27 14:12

Kedves András!
Nagyon jó érzéssel töltött el a soraidat olvasni.
Ügyesen megoldottad akkor a feladatot,mert nagyon nehéz külföldi alapanyagokból jó gulyás levest főzni.
Örülök,hogy sikered volt vele. :)
Üdv:Mercedes

mateniky82
mateniky82 h, 2015-03-16 09:13

Nagyon finom lett, bár elég csípős - igaz sem én, sem a kislányom nem szereti a csípőset, úgyhogy legközelebb valószínű kihagyom belőle a csípős pirospaprikát. A férjem viszont abszolút elégedett volt, azt mondta az ő ízlésének megfelelőt főztem:)

Kiss Mercedes
Mercedes / Kiss Mercedes h, 2015-04-27 14:15

Egy kis csípősség kell neki,úgy az igazi :)
Egyébként amióta nekem is van gyermekem,azóta már én is mellőzöm a csípős fűszereket,vagy ha olyan ételt készítek teszek félre neki,aztán a sajátunkat meg jól megfűszerezem.
Üdv:Mercedes

zsuzsa.sulyok
zsuzsa.sulyok v, 2015-03-15 10:08

-Hát igen, -nálunk is, "dunántúlon", -az általad fentebb említett levesekbe "kötelező" volt a csipetke...
(de, pl., ahogy valaki írta, itt Borsodban nem nagyon ismerik)

-Azt, már csak nagyon szégyenkezve írom, hogy utoljára gyerekkoromban "csipkedtem", -az Anyukám által gyúrtat, (nagyon-nagyon piciket kellett, fél "kiskörömnyiket"...
-(tegnap gulyáslevest főztem, és, este valahogy előjött a szó, -és, mondtam a férjemnek, hogy nálunk, ebben is, pl., mindig volt csipetke)...
-Legközelebb "istenbizony" megpróbálok csinálni...-köszi...

Kiss Mercedes
Mercedes / Kiss Mercedes h, 2015-04-27 14:16

Tessék beletenni azt a csipetkét,kell az bele!
Nekem sem a kedvenc elfoglaltságom a csipegetés,na de valamit valamiért :)

Mari_posa
Mari_posa k, 2014-12-30 12:12

Ma en is elsöre probaltam ki ezt a gulyas receptet. Hat valoban egy nagyon jo receptet, remekül sikerült es ezt a szomszed is nyugtazta. En Törökorszagban elek es itt kifogastalan hozzavalokbol föztem. Habar a disznozsirt nelkülöztem, hiszen itt vallasi okokbol könnyebb fegyverhez jutni, mint disznozsirhoz, szoval olivaolajjal csinaltam es sajnos a feherrepat sem ismerik erre fele. De ezen hozzavalok nelkül is kivalo levest foztem. Köszi

KatalinM
KatalinM cs, 2014-11-06 18:57

Biztos nagyon finom így is. Nekem birkából az igazi, a főzési idő pedig függ a hústól is, lehet, hogy ugyanazon húsfajta főzési ideje különbözik. A burgonyát pedig később teszem bele, mint a többi zöldséget, hisz sokkal rövidebb idő alatt készre fő, mint a répa stb.

jmagyari
jmagyari cs, 2014-11-06 14:45

Mióta rátaláltam csak így készítem már sokadjára . Családi kedvenc a 9 és 5 évesem is imádja . Örök hálám érte!!Csak ajánlani tudom!

Kiss Mercedes
Mercedes / Kiss Mercedes h, 2014-11-17 21:38

Üdv:
Jó ezeket a sorokat olvasni,örülök,hogy a gyerekeknek is ízlett,az én kicsikém is imádja :)
Köszönöm,hogy megírtad!
Mercedes

molnoemi
molnoemi cs, 2014-11-06 14:26

Sziasztok! Én Franciaországban készítettem el és nagy sikerem volt vele. Ma főzöm a 2.. adagot. Szuper recept. Nagyon köszönöm!

noracska
noracska cs, 2014-12-18 13:01

A francia receptekben a gulyást oliva olajjal és birkából főzik, egy kis kávéskanál paprikával. Quelle horreur :)

Kiss Mercedes
Mercedes / Kiss Mercedes h, 2014-11-17 21:39

Nagyon szívesen,jó érzés,hogy Francia földön is megállta a helyét a gulyáslevesem :)
Szép estét!
Mercedes

lasvegas7
lasvegas7 szo, 2014-10-25 11:54

Nagyon tetszik ez a recept,már többször elkészítettem. Most is elfogom.. :)

353