Tradicionális gulyásleves recept

Kalória?
Tradicionális gulyásleves
Tradicionális gulyásleves
receptkönyvben hozzászólások (97)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " van-e. Ha volt, maradtak, ha nem volt, továbbálltak. Nagyon sokan máshogy készítik, és sok fajtája is van. Szegedi, Alföldi, Csángó stb...stb. Rengeteg kísérlet után jutottam el ehhez a recepthez....Remélem, tetszeni fog!

hozzávalók / 6 adag

A leveshez

A csipetkéhez

ajánlat

Mindenféleképpen friss ropogós fehérkenyérrel kínáljuk. Aki nagyon csípősen szereti, vágjon bele hegyes erőspaprikát.

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
nehézség: közepes
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
fogás: leves
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

gulyás, magyar gulyásleves, gulasch
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hagymákat kis kockára vágjuk. A húst leöblítjük, szárazra töröljük, majd 2 cm-es kockára daraboljuk.
  2. A zsírt felhevítjük, megfonnyasztjuk benne a hagymát, majd félrehúzzuk, a fűszerpaprikákkal összekeverjük, felöntjük 1,5 dl vízzel, majd a vizet elfőzve, zsírjára pirítjuk.
  3. Ekkor hozzáadjuk a marhahúst, és kevergetve fehéredésig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, köménnyel megszórjuk, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a kis kockára vágott paradicsomot, a kicsumázott egész paprikát, babérlevelet.
  4. Fedővel lefedve saját levében 90 percet főzzük.Elkészítjük a csipetkét.
  5. Ezután kerülnek bele a zöldségek: a karikára vágott sárga- és fehérrépa, a kockára vágott zeller, burgonya, az aprított petrezselyem és zellerzöld, felöntjük 2 l -2.5 l vízzel.
  6. Letakarva további 50 percet főzzük. Beletesszük a csipetkét, és 10 perc alatt készre főzzük.
  • költség: 1800 Ft
  • elkészítettem: 30 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 448 572
elküldve: 202
receptkönyben: 2 307
elkészítve: 302/343
Facebookon megjelent: -

szakács

Mercedes

Mióta szakács: 2011.08.22.
302 recept

Hozzászólások (97)

magdinka
magdinka szo, 2015-08-15 11:53

Valóban nagyon finom bár borsból szerintem fél tk bőven elég ha nem akarunk tüzet okádni

pkeroka77
pkeroka77 h, 2015-08-10 14:54

Kedves Mercedes!
Már jó pár éve főzök, de a gulyáslevestől valahogy féltem, még nem készítettem. Szóval életem első gulyáslevese a Te recepted alapján készült, és mondhatom, hogy fantasztikus lett már elsőre is! Nagyon köszönöm a receptet, ezután is csak így fogom készíteni! :)

picizöldmanó
picizöldmanó p, 2015-05-01 21:50

Isteni finom lett a leves!

Bénaságom 1: Nem számoltam össze a főzési időt (és fent sem néztem meg), és csak uzsonnára főtt meg az ebéd, de annál jobban esett! :) Kezdő szakácsoknak hangsúlyoznám, hogy ennek már reggel álljanak neki... :)
Bénaságom 2: Szintén kezdőknek egy tipp: az a saját levében főzés tényleg szerencse(?) kérdése, nem szabad ám otthagyni egy fél órára sem, hogy na akkor ez biztos elrotyog itt egy ideig. Nekem kb. 3x kellett felöntenem, és 2x majdnem sikerült leégetnem...

Bénaságom 3: És még kérdeznék is: a csipetkével is bénáztam, nagyon ragadós volt.. ennek ragadni kell, vagy ilyenkor lehet még lisztezni?

És mégegyszer köszi a receptet, ezen túl tuti, hogy ez alapján fogom főzni a gulyást!

marmalya
marmalya p, 2015-05-29 15:08

A csipetke bénasághoz: nyugodtan lehet még lisztet tenni bele a kellő állag eléréséig.

juanhu
juanhu cs, 2015-04-09 09:39

Biztos nagyon jó, de nem lehetne valahogy precizen leirni az összetevőket? Pl. "Nagy répa"... meg 2 evökanál disznózsir. Hány gramm az az evökanál disznózsir? Pl. Kinában nincs olyan jellegü evőkanál, mint Magyarországon (és ott szeretném elkésziteni). Vagy 0.5 csokor petrezselyem? Mennyi az 1 csokor? Mármint melyik országban?

AndreDavid
AndreDavid v, 2015-04-05 10:54

Isteni lett. Nemetorszagban keszitettem el, csaladomnak es ismerösöknek, itteni hozzavalok alapjan. Mangalica zsirt nem talaltam, de zsirszallonabol sütöttem ki serteszsirt (igy lett egy kis tepertöm is) es a recept alapjan keszitettem el. Mit mondjak, az iz felülmulhatatlan, eredeti magyar gulyasleves, ahogy en azt ismerem. Köszönöm, hogy megosztottad velünk ezt az elmenyt.
Üdvözlettel: Andras

Kiss Mercedes
Mercedes / Kiss Mercedes h, 2015-04-27 15:12

Kedves András!
Nagyon jó érzéssel töltött el a soraidat olvasni.
Ügyesen megoldottad akkor a feladatot,mert nagyon nehéz külföldi alapanyagokból jó gulyás levest főzni.
Örülök,hogy sikered volt vele. :)
Üdv:Mercedes

mateniky82
mateniky82 h, 2015-03-16 10:13

Nagyon finom lett, bár elég csípős - igaz sem én, sem a kislányom nem szereti a csípőset, úgyhogy legközelebb valószínű kihagyom belőle a csípős pirospaprikát. A férjem viszont abszolút elégedett volt, azt mondta az ő ízlésének megfelelőt főztem:)

Kiss Mercedes
Mercedes / Kiss Mercedes h, 2015-04-27 15:15

Egy kis csípősség kell neki,úgy az igazi :)
Egyébként amióta nekem is van gyermekem,azóta már én is mellőzöm a csípős fűszereket,vagy ha olyan ételt készítek teszek félre neki,aztán a sajátunkat meg jól megfűszerezem.
Üdv:Mercedes

zsuzsa.sulyok
zsuzsa.sulyok v, 2015-03-15 11:08

-Hát igen, -nálunk is, "dunántúlon", -az általad fentebb említett levesekbe "kötelező" volt a csipetke...
(de, pl., ahogy valaki írta, itt Borsodban nem nagyon ismerik)

-Azt, már csak nagyon szégyenkezve írom, hogy utoljára gyerekkoromban "csipkedtem", -az Anyukám által gyúrtat, (nagyon-nagyon piciket kellett, fél "kiskörömnyiket"...
-(tegnap gulyáslevest főztem, és, este valahogy előjött a szó, -és, mondtam a férjemnek, hogy nálunk, ebben is, pl., mindig volt csipetke)...
-Legközelebb "istenbizony" megpróbálok csinálni...-köszi...

Kiss Mercedes
Mercedes / Kiss Mercedes h, 2015-04-27 15:16

Tessék beletenni azt a csipetkét,kell az bele!
Nekem sem a kedvenc elfoglaltságom a csipegetés,na de valamit valamiért :)

Mari_posa
Mari_posa k, 2014-12-30 13:12

Ma en is elsöre probaltam ki ezt a gulyas receptet. Hat valoban egy nagyon jo receptet, remekül sikerült es ezt a szomszed is nyugtazta. En Törökorszagban elek es itt kifogastalan hozzavalokbol föztem. Habar a disznozsirt nelkülöztem, hiszen itt vallasi okokbol könnyebb fegyverhez jutni, mint disznozsirhoz, szoval olivaolajjal csinaltam es sajnos a feherrepat sem ismerik erre fele. De ezen hozzavalok nelkül is kivalo levest foztem. Köszi

KatalinM
KatalinM cs, 2014-11-06 19:57

Biztos nagyon finom így is. Nekem birkából az igazi, a főzési idő pedig függ a hústól is, lehet, hogy ugyanazon húsfajta főzési ideje különbözik. A burgonyát pedig később teszem bele, mint a többi zöldséget, hisz sokkal rövidebb idő alatt készre fő, mint a répa stb.

jmagyari
jmagyari cs, 2014-11-06 15:45

Mióta rátaláltam csak így készítem már sokadjára . Családi kedvenc a 9 és 5 évesem is imádja . Örök hálám érte!!Csak ajánlani tudom!

Kiss Mercedes
Mercedes / Kiss Mercedes h, 2014-11-17 22:38

Üdv:
Jó ezeket a sorokat olvasni,örülök,hogy a gyerekeknek is ízlett,az én kicsikém is imádja :)
Köszönöm,hogy megírtad!
Mercedes

molnoemi
molnoemi cs, 2014-11-06 15:26

Sziasztok! Én Franciaországban készítettem el és nagy sikerem volt vele. Ma főzöm a 2.. adagot. Szuper recept. Nagyon köszönöm!

noracska
noracska cs, 2014-12-18 14:01

A francia receptekben a gulyást oliva olajjal és birkából főzik, egy kis kávéskanál paprikával. Quelle horreur :)

Kiss Mercedes
Mercedes / Kiss Mercedes h, 2014-11-17 22:39

Nagyon szívesen,jó érzés,hogy Francia földön is megállta a helyét a gulyáslevesem :)
Szép estét!
Mercedes

lasvegas7
lasvegas7 szo, 2014-10-25 12:54

Nagyon tetszik ez a recept,már többször elkészítettem. Most is elfogom.. :)

katesz81
Katesz / katesz81 p, 2014-10-10 21:14

Kedves Mercedesz! Spanyol vendegeknek foztem meg ezt a gulyast es nagyon izgultam, mert ezen kivul csak egyszer keszitettem el eddig, de ahhoz sikerult valami nem tul jo receptet valasztanom, meg talan kicsit ossze is csaptam. De ez most nagyon szepen, erthetoen le voltak irva a lepesek, szuperfinom lett. Angliaban elek, szoval en sem magyar alapanyagokbol keszitettem (csak a pirospaprika volt magyar), a tv paprika helyett kenytelen voltam kaliforniai sarga paprikat hasznalni, illetve itt a zellernek a szarat lehet csak kapni, azt dobtam bele a gumo helyett. Mindenki ketszer szedett, isteni volt, koszonom szepen :-)

Kiss Mercedes
Mercedes / Kiss Mercedes h, 2014-11-17 22:49

Kedves Katesz!
Amikor az ilyen elismerő sorokat olvasom,akkor érzem igazán,hogy nem feleslegesen töltöm azt a kevés szabadidőmet is a sütés-főzéssel,igaz,hogy mostanában nagyon kevés időm marad a receptek feltöltésére,de legalább a blogomra felteszek egy-kettőt.
www.merciglendi.blogspot.hu,ha érdekelnek az újabb receptjeim :)
Ügyesen megoldottad a feladatot a zöldségek helyettesítését illetően.
Nagyon örülök,hogy még a Spanyoloknak is ennyire ízlett.
Köszönöm,hogy megírtad.
Szép estét:Mercedes

taky111
taky111 sze, 2014-09-24 20:16

Kedves Mercedes

Lépésről lépésre végig csináltam a receptben leírtakat és valami fantörpikus gulyást sikerült rittyenteni :) Köszönöm szépen a receptet .)

Gregor
Vadasi György / Gregor p, 2014-08-08 22:14

Kedves Mercedes! Ez a gulyás úgy jó, ahogy van. nem vagyok mai gyerek és főztem már sok sok gulyást, de szinte mindenben hasonlóan készítem én is. A kötözködő koca szakácsokkal ne foglalkozzon, de pl. Tarackos barátunk segítő és jó szándékú véleményét a figyelmébe ajánlom. Ő elkötelezett híve a hagyományos, de egészséges magyar konyhának. Kissé nyers a modora, de igazi szakács.

Kiss Mercedes
Mercedes / Kiss Mercedes h, 2014-11-17 22:57

Kedves Gregor!
Köszönöm a megerősítést.
Nem foglalkozom a kötözködőkkel,ők azok akiknek úgy sem jó semmi :)
Én is elkötelezett híve vagyok a Magyar konyhának,imádom az ételeinket.
Mondjuk,ha őszinte akarok lenni,akkor az Olasz ízvilág közelebb áll hozzám egy hajszállal...
Üdv:Mercedes

nettyke88
nettyke88 sze, 2014-03-05 20:15

Szia!

A segítségedet szeretném kérni... Skóciában élek, és konyhán dolgozom... "vesztemre" kitalálta a főnök asszony, hogy a jövő héten főzzek gulyást... Mi ilyen kis csészében szoktuk felszolgálni a leveseket, szóval az alapján kell majd az adagot kalkulálnom. Szerinted a te recepted hány adag lesz ha csészébe tálaljuk? Csak az adagok miatt. A hétvégén azért még kipróbálom a receptedet, nekem is az első gulyásom lesz, mint pár hozzászólónak.... Általában olyan 10-15 liter levest készítünk... Kérlek segíts.....!!!! :))) mondjuk durván sztem 3x vagy 4x annyi kellene,mint receptedben lévő mennyiség. ugye?

sziraxabolcs
sziraxabolcs szo, 2014-02-15 22:17

Kedves Mercedes!

ma este főztem meg negyedszer a recepted alapján a levest. az eddigi három alkalomból mindhárom rendkívül finom lett pedig életem első három gulyáslevese :)
Zseniális recept, köszönöm szépen!
két különbséggel csinálom:
1. csipetkét nem teszek bele (kezdő szakácsként és idő hiányában)
2. sertéshúsból (lapockából) készítem, mert a gyerekek azt jobban megeszik és a főzési idő is kevesebb így.
lehet, hogy így nem az az igazi tradícionális gulyásleves de mi nagyon szeretjük.

Lenne egy kérdésem is:
a 4. pontnál azt írod, hogy saját levében 90 percig főzzük. minek a "saját" levére utalsz itt? A paradicsom? miután a 3. pont szerint zsírjára pirítom nem szokott annyi leve maradni hogy feltehessem főni mert odaégne így muszáj felönteni egy kis lével.
szerinted mi lehet a probléma?

Előre is köszönöm a segítséged!
Szabi

Kiss Mercedes
Mercedes / Kiss Mercedes cs, 2014-02-20 20:51

Szia Szabi!
Pirítás utáni sózástól,és a paradicsomtól is lesz leve.
Mindig lefedem és kis lángon főzöm,csak ha szükséges,akkor adok hozzá némi vizet,de általában van elég saját leve.
Szerintem így ízesebb lesz az étel.
Csipetke kötelező,legközelebb ne hagyd ki,hidd el megéri azt a kb 10 percet,és előre is eltudod készíteni.
Üdv:Mercedes

hel267
hel267 sze, 2014-01-29 10:18

Kedves Mercedes! Örömmel jelentem, hogy finn alapanyagokkal is tökéletes a recepted - bár a magyar hagyma- és fokhagymakrém, pirospaprika és Piros Arany nagyban hozzájárult a sikerhez :) Ez volt életem első gulyáslevese, köszönöm a receptet!
Üdv, Dia

Kiss Mercedes
Mercedes / Kiss Mercedes cs, 2014-01-30 22:06

Kedves Dia!
Ez igazán jó hír,hogy ilyen messze is sikert aratott a receptem.
További jó sütés-főzést :)
Üdv:Mercedes

ódryfromcph
ódry.cph / ódryfromcph h, 2013-11-18 21:46

sziasztok!
kérdések, talán buták... Dániában vagyok és gulash-t rendeltek a dánjaim.. ( :
a csipetkét nyersen teszem bele... igaz?
és ha nem jutok zsírhoz és fehérpaprikához (merthogy kétlem sajnos), attól még olajjal pótolva finom lehet? (ha otthon lennék, ezt a két oszlopos belevalót nem hagynám ki, nyilván...)
köszönöm! ( :

Kiss Mercedes
Mercedes / Kiss Mercedes k, 2013-11-19 00:37

Szia!
Igen,a csipetke tésztát nyersen főzöd bele.
Hát zsírral az igazi,sokan készítik olajjal,de az nem lesz olyan.
Esetleg szalonna van kint?
Mert akkor az abból kisült zsírt tennéd alá,a szalonnát meg kiveszed :)
Igazság szerint nem fogsz tudni külföldi alapanyagokból tökéletes gulyáslevest főzni,én próbáltam Németben és nem lett az igazi,közelébe sem ért.
A Magyar hagymának,fokhagymának,sárgarépának,zsírnak és persze a húsunknak nincs párja az egész világon.
De természetesen nem lebeszélni akarlak arról,hogy elkészítsd,csak mivel maximalista vagyok,jelzem,hogy nem lesz olyan,amilyennek lennie kellene,ha minden alapanyagod meg van hozzá.
Remélem sikerül,és beszámolsz róla.
Üdv:Mercedes

ódryfromcph
ódry.cph / ódryfromcph sze, 2013-11-20 00:39

Szia ismét!
pontozva:
a csipetkét végül kihagytam (találtam elég jó kenyér-féleséget)
az olaj, a gagyi hagyma és paprika, ill tvpaprika hiánya nem segített
DE, a hús és a többi zöldség minősége és az (egyébként méregdrága) öntöttvas edény azért ellensúlyozott..
..és így, a receptet követve igazán nagyon finom lett, a dánok meg könnyeket hullajtottak, szóval köszönöm! (: (a szalonnás tippet későn olvastam... békön, az van.)
ui, Dániában a "költség" erre a receptre 8-10.000Ft között mozog.. szerencsése én itt csak a szakács voltam

pjotr
pjotr v, 2013-10-20 22:52

Hétvégén kipróbáltam a receptet, a végeredmény pont olyan lett, mint amilyennek vártam! Tökéletes lett, és mindenkinek ízlett! 10 pont. :)

353