Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tradicionális gulyásleves

Tradicionális gulyásleves
Tradicionális gulyásleves
195 perc / előkészület: 15 perc főzés: 180 perc
receptkönyvben hozzászólások (146)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " van-e. Ha volt, maradtak, ha nem volt, továbbálltak. Nagyon sokan máshogy készítik, és sok fajtája is van. Szegedi, Alföldi, Csángó stb...stb. Rengeteg kísérlet után jutottam el ehhez a recepthez....Remélem, tetszeni fog!

hozzávalók / 6 adag

A leveshez

A csipetkéhez

ajánlat

Mindenféleképpen friss ropogós fehérkenyérrel kínáljuk. Aki nagyon csípősen szereti, vágjon bele hegyes erőspaprikát.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hagymákat kis kockára vágjuk. A húst leöblítjük, szárazra töröljük, majd 2 cm-es kockára daraboljuk.
  2. A zsírt felhevítjük, megfonnyasztjuk benne a hagymát, majd félrehúzzuk, a fűszerpaprikákkal összekeverjük, felöntjük 1,5 dl vízzel, majd a vizet elfőzve, zsírjára pirítjuk.
  3. Ekkor hozzáadjuk a marhahúst, és kevergetve fehéredésig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, köménnyel megszórjuk, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a kis kockára vágott paradicsomot, a kicsumázott egész paprikát, babérlevelet.
  4. Fedővel lefedve saját levében 90 percet főzzük.Elkészítjük a csipetkét.
  5. Ezután kerülnek bele a zöldségek: a karikára vágott sárga- és fehérrépa, a kockára vágott zeller, burgonya, az aprított petrezselyem és zellerzöld, felöntjük 2 l -2.5 l vízzel.
  6. Letakarva további 50 percet főzzük. Beletesszük a csipetkét, és 10 perc alatt készre főzzük.
  • költség: 1800 Ft
  • elkészítettem: 30 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1 059
össznézettség: 1 190 068
elküldve: 312
receptkönyvben: 3 282
elkészítve: 534/575
Facebookon megjelent: 7

szakács

Mercedes

Mióta szakács: 2011.08.22.
302 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
nehézség: közepes
kategória: levesek
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
fogás: leves
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

gulyás, magyar gulyásleves, gulasch

Hozzászólások (146)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Koncz László
Koncz László Sun, 2018-04-01 23:01

Kedves Mercedes!Ön bizonyára nagyon jól főz!Ha viszont nagyon alaposak,pontosak akarunk lenni,úgy hogy a hagyományőrzőknek is megfeleljen,akkor minden esetben a Hortobágyon tartott szürke marha lábszárat kell használni,melynek semmi más féle marha húshoz nem hasonlítható az íze,mivel a Hortobágyon a szürke marhák nagyon sok féle gyógy-és fűszernövényt legelnek le,melyek íze egyértelműen érződik a gulyáslevesben.A másik nagyon fontos része ennek az ételnek a szabad tűzön,bográcsban való főzés,ahol a gulyásleves kap egy kis füstöt.Gáztűzhelyen és villanytűzhelyen lehetetlen olyat csinálni mint szabad tűzön.

Ditke62
Ditke62 Sun, 2017-12-03 14:42

Írországban főzném, bográcsban. Még sosem főztem bográcsban, de most kaptunk egyet és jó kis magyaros estet rittyentenénk. Akinek van tapasztalata bográccsal: a főzési idők változnak? Mivel ott nem olyan könnyű szabályozni a hőfokot mint a villanytűzhelyen, vajon több víz kell hozzá? Köszönöm!

Mérynagyi
Mérynagyi Sun, 2017-11-19 19:49

Én Amerikában,és Angliában is főzöm a gyerekeimnek.Amerikában vannak orosz üzletek ahol kapok fehérrépát és zellert,de Angliában nincs igazi fehérrépa,és csak zellerszál,de mindig imádják,ez a recept fantasztikus,de a csípős erős Pistát mindenki ízlésének megfelelően tesz bele.

Ellák
Tésztásfül / Ellák Mon, 2017-03-13 11:12

T. Mercedes! Valóban a tiéd a legfinomabb ! Ahol nem találtam meg a fűszerköményt , meg sem főztem, kóstoltam . A lelke a levesnek, mint minden összetevője , nálam . Köszönöm neked , remélem sokan a te recepted választják! Gratulálok annak az étteremnek , ahova a vendégek is betérnek . Gazdagon , gulyáslevest kapnak !

Kiss Mercedes
Mercedes / Kiss Mercedes Tue, 2017-04-04 22:30

Kedves Tésztásfül!
Nagyon köszönöm a kedves szavakat,és örülök,hogy az én gulyáslevesem a legfinomabb számodra.
Megérte a rengeteg kísérletezés,a sok ráfordított idő.
Üdv:Mercedes

bpszaki
bpszaki Fri, 2017-02-10 11:43

Kiváló recept, épp dupla adaggal főzöm! Sose tettem még babérlevelet a gulyásba, de tényleg feldobja!

pjotr
pjotr Sun, 2017-01-22 11:52

Ezt a receptet nem lehet megunni, számtalanszor elkészítettem már, mindenkinek elnyerte a tetszését! :)

Kutya77
Kutya77 Tue, 2016-03-22 15:09

Csatlakozom az előttem szólókhoz, én is már másodszor készítettem el és nagyon finom. Mindig e szerint fogom főzni. Köszi a receptet. :-)

kao1
kao1 Mon, 2016-01-11 00:00

Szeretném megkérdezni,hogy a 6 adag az 6 fő részére elegendő?9-10 főre szeretnék főzni,akkor hogyan változtassam pl. a hús mennyiségét?

Kiss Mercedes
Mercedes / Kiss Mercedes Tue, 2016-06-28 23:04

Szia!
Ne haragudj,hogy ilyen későn válaszolok,de elkerülte kérdésed a figyelmemet.
Én dupláznám az összes hozzávalót.
Üdv!

Csigi
Csigi Thu, 2015-11-26 13:43

Tökéletes lett! Az osztrák barátom furcsán nézte elöször, mert Ausztriában nem így néz ki a gulyásleves. Annak tényleg semmi köze a miénkhez, nem bírom megenni. Ízlett neki is nagyon. Most már csak így fogom készíteni, köszönöm a receptet.

magdinka
magdinka Sat, 2015-08-15 11:53

Valóban nagyon finom bár borsból szerintem fél tk bőven elég ha nem akarunk tüzet okádni

pkeroka77
pkeroka77 Mon, 2015-08-10 14:54

Kedves Mercedes!
Már jó pár éve főzök, de a gulyáslevestől valahogy féltem, még nem készítettem. Szóval életem első gulyáslevese a Te recepted alapján készült, és mondhatom, hogy fantasztikus lett már elsőre is! Nagyon köszönöm a receptet, ezután is csak így fogom készíteni! :)

Kiss Mercedes
Mercedes / Kiss Mercedes Tue, 2016-06-28 23:07

Pedig nem nehéz,csak az arányokat kell jól eltalálni :)
Nagyon boldog vagyok,hogy már elsőre jól sikerült.
Üdv!

picizöldmanó
picizöldmanó Fri, 2015-05-01 21:50

Isteni finom lett a leves!

Bénaságom 1: Nem számoltam össze a főzési időt (és fent sem néztem meg), és csak uzsonnára főtt meg az ebéd, de annál jobban esett! :) Kezdő szakácsoknak hangsúlyoznám, hogy ennek már reggel álljanak neki... :)
Bénaságom 2: Szintén kezdőknek egy tipp: az a saját levében főzés tényleg szerencse(?) kérdése, nem szabad ám otthagyni egy fél órára sem, hogy na akkor ez biztos elrotyog itt egy ideig. Nekem kb. 3x kellett felöntenem, és 2x majdnem sikerült leégetnem...

Bénaságom 3: És még kérdeznék is: a csipetkével is bénáztam, nagyon ragadós volt.. ennek ragadni kell, vagy ilyenkor lehet még lisztezni?

És mégegyszer köszi a receptet, ezen túl tuti, hogy ez alapján fogom főzni a gulyást!

352
marhalábszár 60 dkg
vöröshagyma 30 dkg
sárgarépa 2 nagy db
fehérrépa 1 nagy db
zeller 1 kis db
burgonya 40 dkg
fűszerpaprika 1 ek
csípős fűszerpaprika 0.5 ek
1 ek
őrölt fűszerkömény 1 teáskanál
babérlevél 2 db
fekete bors 1 teáskanál
paradicsom 1 kis db
tv paprika 1 db
fokhagyma 3 gerezd
sertészsír 2 ek
petrezselyem 0.5 csokor
zellerlevél 5 db
víz 2.5 l
tojás 1 db
finomliszt 80 g
1 teáskanál