Klasszikus máglyarakás recept

Klasszikus máglyarakás
Klasszikus máglyarakás
55 perc / előkészület: 25 perc főzés: 5 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (32)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A máglyarakás az az egész évben készíthető édesség, ami klasszikusnak számít, és tényleg nagyon sokan szeretik. Nővérem első komolyabb konyhai próbálkozásai között tartjuk számon otthon, évekig máglyarakásokat gyártott legalább havonta háromszor, bár én ekkoriban a tojáshabbal nem voltam jó viszonyban - teljesen fölöslegesnek és fullasztónak ítéltem, pedig tényleg finomat gyártott belőle a nővérem, mondhatni az évek során tökélyre fejlesztette a máglyarakás elkészítését.

hozzávalók / 6 adag

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

tojáshabos almás desszert, habgaluskás kiflifelfújt almával
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Felkarikázzuk a kifliket, és meglocsoljuk a hat deci tejjel, ha lehet, zsíros tejet vásároljunk, sokkal finomabb lesz vele. 
  2. A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját a cukorral és a vaníliával eldolgozzuk, a fehérjét félretesszük. A sárgáját ráöntjük a kiflikre, alaposan összekeverjük velük. 
  3. Az almákat meghámozzuk, kimagozzuk, és vékony cikkekre vágjuk, majd egy serpenyőben vajon párolni kezdjük pár percig. Meghintjük a fahéjjal és két evőkanál cukorral. 
  4. Egy közepes jénait kivajazunk, és a tejes-tojásos kifli felével kibéleljük, erre jön az alma, amit előzetes pároltunk, majd a kifliadag másik fele. Megkenjük 3 evőkanál lekvárral, én éppen szilvát használtam. 
  5. Húsz percig sütjük 180 fokon, majd kivesszük, megkenjük az előzetes felvert, lekvárral elkevert tojásfehérjével, és pár percre visszatoljuk a sütőbe, barnulásig sütjük.
  • sütési hőfok: 180°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 355
össznézettség: 290 596
elküldve: 133
receptkönyvben: 2 537
elkészítve: 256/273
Facebookon megjelent: 3

szakács

Országh Kitti

Mióta szakács: 2012.05.02.
34 recept

Hozzászólások (32)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Zsofia_Sz
Zsofia Sz / Zsofia_Sz h, 2017-01-23 03:59

Koszi a receptet, Kitti! Mar tobbszor elkeszitettem, fenseges! Legutobb a kinai kollegaimat nyugoztem le vele, naluk is nagy sikere volt. :)
Itt nincs kifli, ugyhogy a bolban megmaradt edes kenyerfelekbol valogatok, ami epp akcios. Eddig mindig bejott.

Mria
Mria / Mria v, 2016-06-26 08:33

Valóban finom lehet ez a - számomra - igencsak drága máglyarakás. Sajnos, sok-sok évi munka után - negyvenezer alatti a nyugdíjam, így igencsak spórlósan kell élnem!
Ezért én:
-bármilyen süti maradékból /szerintebb egészségesebb, mint a tartósítószeres kifli/
készítem a máglyarakás, továbbá
-bármilyen gyümölcs-lekvárból /most a tavalyról megmaradt meggy lekvárból, amiben nincs cukor sem!/, továbbá
-csak kettő darab tojásból, de ha nincs, akkor tojás nélkül. Igaz, a tojásfehérjét általában félreteszem, de nem létszükséglet, mert akkor szórok rá olcsó vaníliás cukrot, vagy diót, vagy amit éppen kitalálok,
- soha nem a friss, hanem a fonnyadtabb almát használom fel,
- a tavalyi diót viszont leforrázom, mielőtt felhasználnám,
- ha nincs tej, akkor helyette vanilíás pudinport használok,
- a cukorral csínján bánok, vagy helyettesítem vaniliás cukorral, amiben
amúgy is sok a cukor,
Szóval nem azért írtam, hogy utánozzatok, inkább azt szeretném hagsúlyozni,m hogy az se essen kétségbe, akinek ez, vagy az a hozzávaló nincs, vagy pénze sincs rá, hanem gondoja át, mint ahogy ezt a híres írónő Polcz Alein is tette.

-

baba_girl_16
baba_girl_16 p, 2015-04-03 01:05

Köszönöm szépen a receptet! Kifli helyett bagettet használtam, nagyon finom lett. :)

bszilvi36
bszilvi36 sze, 2014-11-05 20:14

Nagy finom lett, bár a másnapos kifli talán jobb lenne, mert nagyon szétázik.

m.szilvacska
m.szilvacska szo, 2014-06-28 15:56

Megcsináltam, isteni lett! Annyit változtattam csak, hogy baracklekvárt tettem bele (ez volt itthon) és így is tökéletes volt! :)

jezsoeka
jezsoeka v, 2014-02-09 15:08

Elkészítettem ebédre. Hát üres a jénai...... Köszönöm a receptet. Mentve a receptkönyvbe.
Annyit módosítottam rajta, hogy szilva lekvár helyett, meggy dzsemmel kentem meg és a tojáshabba sárgabarack lekvárt raktam.

b-n
b-n szo, 2014-01-25 16:37

Szerintem ez az egyik olyan sütemény, amiből nem lehet keveset készíteni. Egyfelől nagyon finom és nagy a család, másfelől nem lehet csak "kis kiflit -kis almát- kis lekvárt" kapni a piacon, pékségben. Szóval egyből a duplájával kezdtem. Bele is ment egy egész üveg lekvár! Legközelebb kalácsból készítem, mert a kifli kicsit szétázott, de ez az élvezeti értékén mit sem rontott! :), ja és talán teszek bele diót is. Természetesen ennek arányában növeltem a tojást és egyéb hozzávalókat, került bele citromlé is. + 8-10 perc sütési idő. Az illata amikor sül azt érezni kell, leírni nem lehet... nagyon jó kis recept, máskor is elkészítem!

judeszke
judeszke cs, 2014-01-16 10:58

Klassz recept. Én gyakran csinálom kifli helyett maradék kaláccsal.

hmonica
hmonica szo, 2013-11-02 17:49

Jó recept. Legközelebb annyit változtatok rajta, hogy nem cikkekre vágom az almát, hanem lereszelem, mert úgy jobban el lehet oszlatni a kifli között :)

Fábian Ibolya
Fábian Ibolya v, 2013-10-13 22:48

Köszönöm szépen ezt a kitűnő receptet! Ma megcsináltam, 10 db kiflivel és cserépedényben. A cukor mennyiségét meghagytam csak sötét nádcukor is volt benne fele arányban. Az almát pedig 2 db -al növeltem. Azért választottam a cserépedényt mert van egy kb. 30 éves diós máglyarakás receptem ami nagyon bevált. Tölteléket úgy készítettem el ahogy leírtad. Sok fahéjtól féltem de ez a recept szerintem így jó!!! Vezetek a bevált receptekről egy gyűjteményt és ez is bekerült. Máskor is megcsinálom még egyszer köszönöm!

dobosi
dobosi sze, 2013-10-09 19:53

Az az igazság ha tejben megáztatjuk a kiflit akkor nekem az nagyon furcsa állagú anyag lesz. Természetesen a recept nagyon jó.
Köszi a gyors választ.

dobosi
dobosi sze, 2013-10-09 19:46

A kiflit mivel lehetne kiváltani, egy sűrűbb piskóta tészta jó lenne hozzá?

sorna86
sorna86 / sorna86 v, 2013-10-06 09:43

Isteni ez a recept, 3 napon belül 2x meg kellett csinálnom!
Anyunak is átadtam, így ma ott is készült egy adag. Annyit változtattam, hogy 7 kiflivel csináltam és több lekvárral, sárgabarackkal is próbáljátok ki, nagyon finom! Köszönöm!

528