Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Indiai tea gyömbérrel és zöld kardamommal

Indiai tea gyömbérrel és zöld kardamommal
Indiai tea gyömbérrel és zöld kardamommal
25 perc / előkészület: 15 perc főzés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez az első receptem a Nosalty-n, ezért gondoltam stílszerűen a nevemnek választott fűszerrel készült indiai teát rakok fel elsőként. "Elaichi" (ejtsd: ilájcsi) ugyanis hindiül azt jelenti "zöld kardamom".  Fekete tea granulátummal a legjobb, ezt ázsiai boltokban lehet találni (én Tata Tea Premiumot használok), de ha ilyen nincs a közelben, akkor fekete teából is elég jó indiai teát lehet főzni. Ekkor két filtert használjunk. Zöld kardamomot szintén ázsiai boltban találunk, de a nagyobb választékkal rendelkező áruházakban is kapni néha. Én egy részét megőrölve tartom egy jól záródó fémdobozban, így nem vész el az aromája és a fűszer minden finom kis részét fel tudom használni.

hozzávalók / 1 adag

ajánlat

Nem kell attól tartani, hogy túl erős lesz, a tej sokat finomít rajta, visszavesz a fekete tea erejéből. (Akinek pedig ez túl gyenge, próbálja csökkenteni a tej arányát és növelni a vízét.) Fontos, hogy a zöld kardamomot ne főzzük, elvész az illata, aromája. Pár darab keksszel reggelihez, uzsonna mellé nagyon finom, egy kis változatosság a tejeskávé helyett!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Mozsárban törjük össze vagy reszeljük le a sajtreszelő kislukú reszelőjén a gyömbérgyökeret. Ha nem kapunk friss gyökeret, lehet használni szárított gyömbérport is. (Abból negyed kiskanálnyi kell.)
  2. Öntsük a tejet és a vizet egy közepes méretű lábosba. Adjuk hozzá a cukrot és a teát vagy teafiltereket, majd adjuk hozzá a gyömbérpasztát (vagy -port, aszerint, mit használunk).
  3. Forraljuk fel, időnként kevergetve. Vigyázzunk, könnyen kifut! Ha felforrt vegyük a lángot kisebbre és hagyjuk "gyöngyözni" még 4-5 percig, vagy amíg a tea a kívánt színt eléri. Minél sötétebb, annál intenzívebb ízű lesz.
  4. Ha kész, zárjuk el és csak ekkor keverjük bele az őrölt zöld kardamomport, mert ezt a fűszert nem szabad főzni, attól elveszíti finom ízét és illatát. Melegen fogyasszuk.
  • elkészítettem: 50 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 990
elküldve: 0
receptkönyvben: 11
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Elaichi

Mióta szakács: 2015.09.01.
15 recept

receptjellemzők

konyha: indiai
költség egy főre: olcsó receptek
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
adag: 1 főre
kalória: alacsony
szezon: bármikor
kategória: italok
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
szakács elkészítette: család kedvence receptek
diéta: gluténmentes, tojásmentes
fogás: ital

receptkategóriák

egyéb elnevezések

indiai tejes tea, indiai fűszeres tea

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

161
tej 2 dl
víz 1 dl
gyömbér 2 cm
zöld kardamom 0.25 kk
barna cukor 1 ek
feketetea-fű 1 teáskanál