Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Erdőhorváti perec

Erdőhorváti perec
Erdőhorváti perec
70 perc / előkészület: 30 perc főzés: 15 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (26)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Múlt héten a szentendrei Skanzenben voltam gyakorlaton. Utolsó délutánunkon végigvittek minket a legújabb tájegységen, az észak-magyarországi falun. Az egyik tájház, pontosan az erdőhorváti, perecsütő háznak van berendezve. A látogató szépen nyomon követheti, hogyan készültek a perecsütő asszonyok egy-egy nagyobb vásárra, hogyan sütöttek szekérnyi kerek, spárgára fűzött perecet, hogyan éltek ebből az iparágból. Sőt, még kóstolni is lehet! Teljes izgalomba jöttem, mikor leesett, hogy ez a híres perec tök ugyanolyan, mint egy perugiai vinotékában kísérőként kapott roppanós karika vagy orosz barátnőméknél állandóan megtalálható szláv sós ropogós. Egy dolog nem tartozik a kiállításhoz: a recept. Mikor utána érdeklődtem, csak az erdőhorváti öntött perec receptjét kaptam meg (hamarosan készül), de az alapanyagra, a lényegre azt mondták: titkos.
Na most ez a bikának a vörösposztó esete...
Úgyhogy hazaérve gyorsan elkezdtem kutatni, és nagyon is illetékes forrást, no meg receptet találtam Fűszeres Eszternél.
Meg kicsit fel is elevenítettem, miket tanultam/ hallottam anno erről a különleges pékáruról.
Merthogy ennek a  perecnek az előállításával már a XVII. században külön céhek foglalkoztak, központja a Zemplén megyében található Erdőhorváti volt. Egészen a XX. század közepéig adott megélhetést egyes szegényparaszti családoknak, hogy a perecet nagy mennyiségben, kemencében megsütve, spárgára fűzve árulták országszerte. Közkedvelt volt kocsmákban és vásárokon egyaránt, mivel sokáig eltartható (jóval tovább, mint pl. a pogácsa), semleges íze miatt pedig kiváló borkorcsolya száraz és édes borok mellé egyaránt. A hatvanas évektől kezdve egyre szűkült a felvevő piac, ma már csak főleg szűkebb pátriájában, Tokaj-hegyalján kóstolhatjuk.
Most, hogy jön az ősz és a szüretek, érdemes belőle többet csinálni, mert légmentesen lezárt dobozban sokáig eláll, frissen lefagyasztva még tovább. Alapvetően nem túl sós, kifejezetten semleges, de hát ettől illik édeshez, szárazhoz, fehérhez, vöröshöz egyaránt. Ha karakteresebb ízt szeretnénk, tegyünk bele egy kanállal több sót.

hozzávalók / 10 adag

ajánlat

Tokaji furmint, ha igazán-igazán hagyományosak akarunk lenni, de bármilyen bor mellé kiváló korcsolya.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejet meglangyosítjuk, és egy csipetnyi cukorral megfuttatjuk benne az élesztőt.
  2. Amíg az élesztő készülődik, a többi hozzávalót egy tálba szórjuk.
  3. A felfuttatott élesztőt hozzáöntjük, és rugalmas tésztát gyúrunk belőle.
  4. 1 órán át kelesztjük.
  5. Lisztezett deszkára borítjuk, és maroknyinál kicsit kisebb darabokat szakítunk belőle.
  6. A gombócokat vékony (kb 1 cm-es) rudakká sodorjuk, és a két végüket összenyomjuk (de rendesen ám, mert a második kelesztés és aztán a főzés alatt hajlamos kinyílni, ha nincs jól rögzítve!).
  7. Letakarva újabb 20 percet kelesztjük.
  8. Közben egy nagy lábasban vizet forralunk, és ha a perecek pihenőideje letelt, szépen kifőzzük őket (egy perec maximum 3 percet igényel). A víznek nem szabad lobognia, akkor jó, ha éppen csak gyöngyözik.
  9. A pereceket szűrőkanállal kivesszük, sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, egy felvert tojással jól megkenjük, és előmelegített sütőben aranybarnára sütjük őket.
  10. Ha készen vannak, spárgára fűzzük őket, és úgy kínáljuk. (Nem muszáj, de ezeket a pereceket így árulták. Nem nagy plusz, és nagyon mutatós! Ebből a mennyiségből kb. 80 db 6 cm átmérőjű perec lesz.)

  • sütési hőfok: 230°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 17 082
elküldve: 1
receptkönyvben: 300
elkészítve: 5/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
532 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét, Márton-nap, szilveszter
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: sós süti
mikor: tízórai, uzsonna
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

főzött-sült borperec, kerek perec, ropogós borperec

Hozzászólások (26)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2011-03-13 20:36

Dehogy sértettél meg vele. :) Én is mondtam, hogy lehet a másik perecesről van szó, csak az egyik gyártását láttam és ott van benne tojás(por), de nem kenegetik vele.

Sajnos a tojásport is az EU-nak köszönhetjük, mint sok más dolgot, ami a gyártási technológiát megváltoztatta. (pl nem lehet bükkfával fűtött kemencében sütni, hanem csak gáz mellett)

De legalább ezek "Exxx" vitaminoktól mentes termék.

Akinél én jártam (Soltész Perec) megállapodtak a Sparral. A héten már kapható a perec. Összehasonlításnak kipróbálhatod. :)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2011-03-12 00:01

Szia,

Egy kicsit tág fogalomnak érzem az "Erdőhorváti Perec" kifejezést.
Ugyanis Erdőhorvátiban (sajnos már csak) két pereckészítő van.
Volt lehetőségem az egyik pereckészítőnél járnom, láttam a folyamat mindegyik lépését.

Egy biztos. Ez a pereckészítő, akinél voltam nem keni le a pereceket tojással. Kiemelik a főzővízből és megy a kemencébe. Onnan viszont szép fényes perecek kerülnek ki.

Kérdeztem tőle, hogy miért ilyen szép fényes a perec. Mondta, hogy ez a titka az egésznek.

Lehet, hogy a másik pereckészítő így készíti el a perecet, ahogy te ezt leírtad. De mivel mindkettőnek van saját titka, kétlem, hogy a tutit sikerült megtalálnod. :)

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Sun, 2011-03-13 12:10

Kedves Mcal!
Én a receptet Fűszeres Eszternél találtam, ő is a környéken született, ott is él, úgyhogy hiszek neki. Úgy gondolom, pont azért, mert egy népi ételről van szó, nem tudjuk pontosan milyen volt az eredeti, mint egy Cézár salátánál vagy Dobostortánál. Pontosan ahogy írtad, minden háznak más titka volt. Szerintem ez már kizárja az eredetiséget. A népmesének sincs eredete...Számomra az, hogy erdőhorvátiban ilyen jellegű, ilyen formájú perecet gyártotta a mesterek régen, elegendő, hogy így hívjam. De remélem, nem sértettelek meg vele. :)
Szép hétvégét!
Üdvözlettel:
Nóra

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2011-01-24 21:34

Kedves Dacota! Ezt megcsináltam! :-) Tele ettem magam a most sült perecekkel (pedig fogyózni szeretnék)! Nagyon finom sajnos eteti magát és nem tudom abba hagyni. Ha jól látom én vagyok az első hozzászóló aki elkészítette ezért leírom a tapasztalataim (lehet másoknak bátorságot ad ha látják, hogy van már aki elkészítette, ezt általában én is figyelembe veszem a receptek kiválasztásánál). Én margarinnal csináltam, így is jó lett, lehet hogy még egy pici tejet elbírt volna a tészta, de nem tettem bele így is szépen megkelt és jól formálható tészta lett. A főzéssel minden ok, de én egy tálcára szedtem ki és vártam, hogy egy kicsit megszáradjanak, de a sütőpapírral gondom volt ugyanis a perecek hozzá ragadtak és nedves szivacssal dörzsölgettem, pedig nem csorgott le a tojás (ez volt az eggyetlen nehézségem). Nekem kb 45 db lett.
Nagyon szépek és nagyon nagyon finomak, örök hála és köszönet érte!
Gratulálok a recepthez és kutass nekünk sok ilyen finomságot!!! :-)
Üdv Juli

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Wed, 2011-01-26 01:28

Kedves Mufurc!
Nagyon szívesen, örülök, hogy ízlett, és köszönöm, hogy megosztottad a tapasztalatokat! Hátha más is kedvet kap rá! :)
Üdvözlettel:
Nóra

szosa2
szosa2 Thu, 2010-11-11 11:10

Mi történik ha a főzést elhagyom? Attól félek 1 kicsit.

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Thu, 2010-11-11 11:24

Kedves Szosa!
Hm...úgy még nem próbáltam, úgyhogy erre sajnos nem tudok válaszolni. Az biztos, hogy akkor már nem erdőhorváti, mert ott főzik a sütés előtt. De, az a jó hírem van, hogy ha nem is erdőhorváti, de vásárhelyi perecet nyugodtan készíthetsz főzés nélkül:
http://www.nosalty.hu/vasarhelyi_lakodalmas_perec_recept_31544. Nyamókának ez a receptje szerintem majdnem olyan, mint az erdőhorváti perec, csak pont a főzést hagyja ki belőle :D
Remélem tudtam segíteni!
Szép napot!
Üdvözlettel:
Nóra

Pinkmage
Pinkmage / Pinkmage Thu, 2010-11-11 10:16

Kedves Dacota! Nagyon tetszik a recepted, szeretném elkészíteni, de itthon jelen pillanatban csak margarin van. Mindenféleképpen vaj kell bele vagy megoldható margarinnal is?Válaszodat előre is köszönöm!!! Üdvözlettel: Gabi

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Thu, 2010-11-11 11:12

Kedves Gabi!
Én nem nagyon szeretem a margarint, azért használok általában vajat. De szerintem mikor a tésztába teszed, és nem mondjuk krém készül belőle, akkor nyugodtan megcsinálhatod margarinnal is, semmi baja nem lesz.
Szép napot!
Üdvözlettel:
Nóra

Pinkmage
Pinkmage / Pinkmage Thu, 2010-11-11 11:17

Köszönöm Nóra a gyors válaszod :-) Én is jobban szeretek vajjal dolgozni, de sajna most nincs itthon. Valószínűleg inkább azzal fogom elkészíteni ;-)
Neked is további szép napot!
Gabi

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Tue, 2010-08-31 14:52

Kedves Dacota!Köszi, hogy kinézed belőlem, hogy ennyire ügyes vagyok.Pogácsa, bejgli,kelt tésztás ízes bukta, igen, abban van gyakorlat, de azért nekem is van, ami új.Nem baj, ez csak felbátorít, hogy megcsináljam!!!!!Morzsás pitéről azaz annak elkészítéséről is csak álmodoztam, addig, amíg ki nem találtam, hogy mivel van hozzávaló, vagyok én olyan talpraesett, hogy megy.És elsőre sikerült!!!!!Még nincs kint a recept, felrakva igen.Tudod milyen öröm volt??Mint egy ovisnak a homokpogácsa.Hülyeség, de bele kell jönni a főzésbe is.Olyan új dolgokat főztem meg általatok itt,amire csak merészeltem gondolni, hogy de jó lenne.....és azóta ment a Pincepörkölt bográcsban, különböző húsok, sütik.Merészséget is adtok ám, hogyha Nektek sikerül, csak nem bénázhatok itt magamban?!Azt belevágtam, és sikerültek a receptjeitek.Aztán jöttek és jönnek a sajátjaim,de elsőnek azért legalábbis én, mindig bizonytalan vagyok.Azt persze utána megy minden, mint a karikacsapás!!(Na, nem a rakott krumpli, babfőzelék,levesfélék,rizseshús stb. a gond, azok kisujjban vannak!)
Jó főzést, szép napot:Éva-Anyóca

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Wed, 2010-09-01 09:17

Kedves Éva!
Az is az egyik lényege ennek a lapnak, egymás segítése. Én ezért külön szeretem! Ha meg valami nem sikerül - na bumm. Két napja pl egy szőlőkocsonyát akartam készíteni - mindent úgy írtam le, mint ahogy a receptben írják, amikor leszedtem a kapcsot a formáról, szétesett az egész. Hát, van ilyen....de neki kell állni megint, ha másodszorra nem, harmadszor biztos menni fog!
Szép napot!
Üdvözlettel:
Nóra

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2010-08-30 15:35

Dacota!Egyrészt nagyon szuper, hogy egy ilyen nagyon-nagyon régi, jellegzetes perec receptjét megtaláltad, a képen látszik, hogy szép,gusztusos, és tutira fincsi is lehet!!!!!!!!Hallani már hallottam, de a tájegység felé lakók, ahogy olvasom, tiszta izgalomba jöttek.Ügyes vagy, és nagyon szuper lehetett, hogy egy olyan rendezvényen vehettél részt!!!!Már az se semmi, nem hogy még a recept!!!Várom részemről a másiknak a receptjét is, és aztán már csak készíteni kell. Annyira jópofa, ahogy kinéz felfűzve, remélem, egy kezdő is megtudja csinálni!!!köszi:Éva-Anyóca

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Mon, 2010-08-30 22:00

Kedves Éva!
Nagyon szépen köszönöm a kedves szavakat! Valóban nagyon élveztem a skanzenos munkát/gyakorlatot. Az öntött perecet hamarosan elkészítem, és akkor küldöm a receptet!
Egyáltalán nem nagy ördöngösség elkészíteni, aki már valaha készített kelt tésztát annak pláne. Egyetlen gyenge pontja van, az illesztés, mert hanem erős, szétesik főzés közben. Másik titok az éppen hogy gyöngyöző víz, mert a lobogóban a perec már nem süllyed el, nem tudjuk, mikor van kész, és vagy nem fő meg eléggé, vagy túlfő. Ha ezek megvannak,már nem lehet elrontani :)
Egyébként remélem, nem magad miatt kérdezed, a receptek alapján kicsit sem állítanám, hogy kezdő vagy.
Szép napot!
Üdvözlettel:
Nóra

Bia
Bogi :o) / Bia Mon, 2010-08-30 13:56

Ez komoly?Megtaláltad ennek a perecnek a receptjét?Itt nálunk most is kapható.Ugyanezen a néven forgalmazzák az üzletekben,és itt nem messze tőlünk Erdőhorvátiban készítik.Nagyon örülök hogy ilyen kis ügyes vagy.Én is meg fogom sütni.Puszi.Bogi

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Mon, 2010-08-30 15:26

Kedves Bogi!
De jó!! Nálunk nincs, lehet, hogy csak nem kerestem eléggé, de gyanítom az van, amit a sztoriba írtam: csak Tokaj környékét célozzák vele. Sok sikert a sütéshez!
Puszi!

Bia
Bogi :o) / Bia Tue, 2010-08-31 08:30

Elképzelhető hogy csak ezen a környéken kapható.Nem is a legolcsóbb rágcsálni való,de most már van RECEPTÜNK!!!Köszi.Bogi

308
finomliszt 60 dkg
tojás 4 db
vaj 6 dkg
tej 1.5 dl
élesztő 3 dkg
porcukor 2 dkg
1 tk