Erdőhorváti perec

- 10% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 10% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 10% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 27% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.4 g
Zsír
-
Összesen 7.7 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 85 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 509 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 27 mg
-
Kálcium 39 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 115 mg
-
Nátrium 309 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 49.1 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 24.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 72 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 16 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 48 micro
-
Kolin: 65 mg
-
Retinol - A vitamin: 71 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 9 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 108 micro
- 10% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 27% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 93.8 g
Zsír
-
Összesen 76.5 g
-
Telített zsírsav 39 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 22 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 849 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5089.6 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 266 mg
-
Kálcium 391 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 169 mg
-
Foszfor 1147 mg
-
Nátrium 3091 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 490.7 g
-
Cukor 28 mg
-
Élelmi rost 19 mg
VÍZ
-
Összesen 249.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 720 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 159 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 484 micro
-
Kolin: 652 mg
-
Retinol - A vitamin: 712 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 95 micro
-
β-crypt 17 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1082 micro
- 10% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 27% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.6 g
Zsír
-
Összesen 7 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 78 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 468.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 24 mg
-
Kálcium 36 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 105 mg
-
Nátrium 284 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 45.1 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 22.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 66 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 45 micro
-
Kolin: 60 mg
-
Retinol - A vitamin: 66 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 9 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 100 micro
Elkészítés
- A tejet meglangyosítjuk, és egy csipetnyi cukorral megfuttatjuk benne az élesztőt.
- Amíg az élesztő készülődik, a többi hozzávalót egy tálba szórjuk.
- A felfuttatott élesztőt hozzáöntjük, és rugalmas tésztát gyúrunk belőle.
- 1 órán át kelesztjük.
- Lisztezett deszkára borítjuk, és maroknyinál kicsit kisebb darabokat szakítunk belőle.
- A gombócokat vékony (kb 1 cm-es) rudakká sodorjuk, és a két végüket összenyomjuk (de rendesen ám, mert a második kelesztés és aztán a főzés alatt hajlamos kinyílni, ha nincs jól rögzítve!).
- Letakarva újabb 20 percet kelesztjük.
- Közben egy nagy lábasban vizet forralunk, és ha a perecek pihenőideje letelt, szépen kifőzzük őket (egy perec maximum 3 percet igényel). A víznek nem szabad lobognia, akkor jó, ha éppen csak gyöngyözik.
- A pereceket szűrőkanállal kivesszük, sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, egy felvert tojással jól megkenjük, és előmelegített sütőben aranybarnára sütjük őket.
- Ha készen vannak, spárgára fűzzük őket, és úgy kínáljuk. (Nem muszáj, de ezeket a pereceket így árulták. Nem nagy plusz, és nagyon mutatós! Ebből a mennyiségből kb. 80 db 6 cm átmérőjű perec lesz.)
- Sütés hőfoka: 230 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sűtés ideje: 25 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 0
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 9
- Össznézettség: 18152
- Feltöltés dátuma: 2010. augusztus 30.
Ajánló
Tokaji furmint, ha igazán-igazán hagyományosak akarunk lenni, de bármilyen bor mellé kiváló korcsolya.
Receptjellemzők
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:

Múlt héten a szentendrei Skanzenben voltam gyakorlaton. Utolsó délutánunkon végigvittek minket a legújabb tájegységen, az észak-magyarországi falun. Az egyik tájház, pontosan az erdőhorváti, perecsütő háznak van berendezve. A látogató szépen nyomon követheti, hogyan készültek a perecsütő asszonyok egy-egy nagyobb vásárra, hogyan sütöttek szekérnyi kerek, spárgára fűzött perecet, hogyan éltek ebből az iparágból. Sőt, még kóstolni is lehet! Teljes izgalomba jöttem, mikor leesett, hogy ez a híres perec tök ugyanolyan, mint egy perugiai vinotékában kísérőként kapott roppanós karika vagy orosz barátnőméknél állandóan megtalálható szláv sós ropogós. Egy dolog nem tartozik a kiállításhoz: a recept. Mikor utána érdeklődtem, csak az erdőhorváti öntött perec receptjét kaptam meg (hamarosan készül), de az alapanyagra, a lényegre azt mondták: titkos. Na most ez a bikának a vörösposztó esete... Úgyhogy hazaérve gyorsan elkezdtem kutatni, és nagyon is illetékes forrást, no meg receptet találtam Fűszeres Eszternél. Meg kicsit fel is elevenítettem, miket tanultam/ hallottam anno erről a különleges pékáruról. Merthogy ennek a perecnek az előállításával már a XVII. században külön céhek foglalkoztak, központja a Zemplén megyében található Erdőhorváti volt. Egészen a XX. század közepéig adott megélhetést egyes szegényparaszti családoknak, hogy a perecet nagy mennyiségben, kemencében megsütve, spárgára fűzve árulták országszerte. Közkedvelt volt kocsmákban és vásárokon egyaránt, mivel sokáig eltartható (jóval tovább, mint pl. a pogácsa), semleges íze miatt pedig kiváló borkorcsolya száraz és édes borok mellé egyaránt. A hatvanas évektől kezdve egyre szűkült a felvevő piac, ma már csak főleg szűkebb pátriájában, Tokaj-hegyalján kóstolhatjuk. Most, hogy jön az ősz és a szüretek, érdemes belőle többet csinálni, mert légmentesen lezárt dobozban sokáig eláll, frissen lefagyasztva még tovább. Alapvetően nem túl sós, kifejezetten semleges, de hát ettől illik édeshez, szárazhoz, fehérhez, vöröshöz egyaránt. Ha karakteresebb ízt szeretnénk, tegyünk bele egy kanállal több sót.
Hozzászólások
Jaj, de gyönyör?! :-O
Köszönöm! :D
Ez komoly?Megtaláltad ennek a perecnek a receptjét?Itt nálunk most is kapható.Ugyanezen a néven forgalmazzák az üzletekben,és itt nem messze t?lünk Erd?horvátiban készítik.Nagyon örülök hogy ilyen kis ügyes vagy.Én is meg fogom sütni.Puszi.Bogi
Kedves Bogi! De jó!! Nálunk nincs, lehet, hogy csak nem kerestem eléggé, de gyanítom az van, amit a sztoriba írtam: csak Tokaj környékét célozzák vele. Sok sikert a sütéshez! Puszi!
Elképzelhet? hogy csak ezen a környéken kapható.Nem is a legolcsóbb rágcsálni való,de most már van RECEPTÜNK!!!Köszi.Bogi
No ezt én is kipróbálom, mert Mr Smith nagy perecrajongó.:) Nagyon szép egyébként! Pusz: Mrs Smith
Ez nagyon kedves, remélem ízleni fog neki :) És köszönöm a dicséretet! Puszi!
Dacota!Egyrészt nagyon szuper, hogy egy ilyen nagyon-nagyon régi, jellegzetes perec receptjét megtaláltad, a képen látszik, hogy szép,gusztusos, és tutira fincsi is lehet!!!!!!!!Hallani már hallottam, de a tájegység felé lakók, ahogy olvasom, tiszta izgalomba jöttek.Ügyes vagy, és nagyon szuper lehetett, hogy egy olyan rendezvényen vehettél részt!!!!Már az se semmi, nem hogy még a recept!!!Várom részemr?l a másiknak a receptjét is, és aztán már csak készíteni kell. Annyira jópofa, ahogy kinéz felf?zve, remélem, egy kezd? is megtudja csinálni!!!köszi:Éva-Anyóca
Kedves Éva! Nagyon szépen köszönöm a kedves szavakat! Valóban nagyon élveztem a skanzenos munkát/gyakorlatot. Az öntött perecet hamarosan elkészítem, és akkor küldöm a receptet! Egyáltalán nem nagy ördöngösség elkészíteni, aki már valaha készített kelt tésztát annak pláne. Egyetlen gyenge pontja van, az illesztés, mert hanem er?s, szétesik f?zés közben. Másik titok az éppen hogy gyöngyöz? víz, mert a lobogóban a perec már nem süllyed el, nem tudjuk, mikor van kész, és vagy nem f? meg eléggé, vagy túlf?. Ha ezek megvannak,már nem lehet elrontani :) Egyébként remélem, nem magad miatt kérdezed, a receptek alapján kicsit sem állítanám, hogy kezd? vagy. Szép napot! Üdvözlettel: Nóra
Kedves Dacota!Köszi, hogy kinézed bel?lem, hogy ennyire ügyes vagyok.Pogácsa, bejgli,kelt tésztás ízes bukta, igen, abban van gyakorlat, de azért nekem is van, ami új.Nem baj, ez csak felbátorít, hogy megcsináljam!!!!!Morzsás pitér?l azaz annak elkészítésér?l is csak álmodoztam, addig, amíg ki nem találtam, hogy mivel van hozzávaló, vagyok én olyan talpraesett, hogy megy.És els?re sikerült!!!!!Még nincs kint a recept, felrakva igen.Tudod milyen öröm volt??Mint egy ovisnak a homokpogácsa.Hülyeség, de bele kell jönni a f?zésbe is.Olyan új dolgokat f?ztem meg általatok itt,amire csak merészeltem gondolni, hogy de jó lenne.....és azóta ment a Pincepörkölt bográcsban, különböz? húsok, sütik.Merészséget is adtok ám, hogyha Nektek sikerül, csak nem bénázhatok itt magamban?!Azt belevágtam, és sikerültek a receptjeitek.Aztán jöttek és jönnek a sajátjaim,de els?nek azért legalábbis én, mindig bizonytalan vagyok.Azt persze utána megy minden, mint a karikacsapás!!(Na, nem a rakott krumpli, babf?zelék,levesfélék,rizseshús stb. a gond, azok kisujjban vannak!) Jó f?zést, szép napot:Éva-Anyóca
Kedves Éva! Az is az egyik lényege ennek a lapnak, egymás segítése. Én ezért külön szeretem! Ha meg valami nem sikerül - na bumm. Két napja pl egy sz?l?kocsonyát akartam készíteni - mindent úgy írtam le, mint ahogy a receptben írják, amikor leszedtem a kapcsot a formáról, szétesett az egész. Hát, van ilyen....de neki kell állni megint, ha másodszorra nem, harmadszor biztos menni fog! Szép napot! Üdvözlettel: Nóra
Kedves Nóra!Köszi!Próbálkozol, meg én is.Ez is a szép a f?zésben,sütésben.Köszi!Éva
Kedves Dacota! Nagyon tetszik a recepted, szeretném elkészíteni, de itthon jelen pillanatban csak margarin van. Mindenféleképpen vaj kell bele vagy megoldható margarinnal is?Válaszodat el?re is köszönöm!!! Üdvözlettel: Gabi
Kedves Gabi! Én nem nagyon szeretem a margarint, azért használok általában vajat. De szerintem mikor a tésztába teszed, és nem mondjuk krém készül bel?le, akkor nyugodtan megcsinálhatod margarinnal is, semmi baja nem lesz. Szép napot! Üdvözlettel: Nóra
Köszönöm Nóra a gyors válaszod :-) Én is jobban szeretek vajjal dolgozni, de sajna most nincs itthon. Valószín?leg inkább azzal fogom elkészíteni ;-) Neked is további szép napot! Gabi
Mi történik ha a f?zést elhagyom? Attól félek 1 kicsit.
Kedves Szosa! Hm...úgy még nem próbáltam, úgyhogy erre sajnos nem tudok válaszolni. Az biztos, hogy akkor már nem erd?horváti, mert ott f?zik a sütés el?tt. De, az a jó hírem van, hogy ha nem is erd?horváti, de vásárhelyi perecet nyugodtan készíthetsz f?zés nélkül: http://www.nosalty.hu/vasarhelyi_lakodalmas_perec_recept_31544. Nyamókának ez a receptje szerintem majdnem olyan, mint az erd?horváti perec, csak pont a f?zést hagyja ki bel?le :D Remélem tudtam segíteni! Szép napot! Üdvözlettel: Nóra
Kedves Dacota! Ezt megcsináltam! :-) Tele ettem magam a most sült perecekkel (pedig fogyózni szeretnék)! Nagyon finom sajnos eteti magát és nem tudom abba hagyni. Ha jól látom én vagyok az els? hozzászóló aki elkészítette ezért leírom a tapasztalataim (lehet másoknak bátorságot ad ha látják, hogy van már aki elkészítette, ezt általában én is figyelembe veszem a receptek kiválasztásánál). Én margarinnal csináltam, így is jó lett, lehet hogy még egy pici tejet elbírt volna a tészta, de nem tettem bele így is szépen megkelt és jól formálható tészta lett. A f?zéssel minden ok, de én egy tálcára szedtem ki és vártam, hogy egy kicsit megszáradjanak, de a süt?papírral gondom volt ugyanis a perecek hozzá ragadtak és nedves szivacssal dörzsölgettem, pedig nem csorgott le a tojás (ez volt az eggyetlen nehézségem). Nekem kb 45 db lett. Nagyon szépek és nagyon nagyon finomak, örök hála és köszönet érte! Gratulálok a recepthez és kutass nekünk sok ilyen finomságot!!! :-) Üdv Juli
Kedves Mufurc! Nagyon szívesen, örülök, hogy ízlett, és köszönöm, hogy megosztottad a tapasztalatokat! Hátha más is kedvet kap rá! :) Üdvözlettel: Nóra
Szia, Egy kicsit tág fogalomnak érzem az "Erd?horváti Perec" kifejezést. Ugyanis Erd?horvátiban (sajnos már csak) két pereckészít? van. Volt lehet?ségem az egyik pereckészít?nél járnom, láttam a folyamat mindegyik lépését. Egy biztos. Ez a pereckészít?, akinél voltam nem keni le a pereceket tojással. Kiemelik a f?z?vízb?l és megy a kemencébe. Onnan viszont szép fényes perecek kerülnek ki. Kérdeztem t?le, hogy miért ilyen szép fényes a perec. Mondta, hogy ez a titka az egésznek. Lehet, hogy a másik pereckészít? így készíti el a perecet, ahogy te ezt leírtad. De mivel mindkett?nek van saját titka, kétlem, hogy a tutit sikerült megtalálnod. :)
Kedves Mcal! Én a receptet F?szeres Eszternél találtam, ? is a környéken született, ott is él, úgyhogy hiszek neki. Úgy gondolom, pont azért, mert egy népi ételr?l van szó, nem tudjuk pontosan milyen volt az eredeti, mint egy Cézár salátánál vagy Dobostortánál. Pontosan ahogy írtad, minden háznak más titka volt. Szerintem ez már kizárja az eredetiséget. A népmesének sincs eredete...Számomra az, hogy erd?horvátiban ilyen jelleg?, ilyen formájú perecet gyártotta a mesterek régen, elegend?, hogy így hívjam. De remélem, nem sértettelek meg vele. :) Szép hétvégét! Üdvözlettel: Nóra
Dehogy sértettél meg vele. :) Én is mondtam, hogy lehet a másik perecesr?l van szó, csak az egyik gyártását láttam és ott van benne tojás(por), de nem kenegetik vele. Sajnos a tojásport is az EU-nak köszönhetjük, mint sok más dolgot, ami a gyártási technológiát megváltoztatta. (pl nem lehet bükkfával f?tött kemencében sütni, hanem csak gáz mellett) De legalább ezek "Exxx" vitaminoktól mentes termék. Akinél én jártam (Soltész Perec) megállapodtak a Sparral. A héten már kapható a perec. Összehasonlításnak kipróbálhatod. :)