Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Eperlekvár Szandi konyhájából

Eperlekvár Szandi konyhájából
Eperlekvár Szandi konyhájából
90 perc / előkészület: 30 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Sógornőmtől kaptam a receptet, de azt hiszem, ez is mindmegettés. Kedvesem imádja a lekvárokat, minden évben mást rakok el. Vagy minden évben sok fajtát, attól függ, mennyire kattan rá év közben.:)

hozzávalók / 10 adag

  • 3 kg eper
  • 1.5 kg cukor (kilónként 50 dkg cukor)

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az epreket alapos, többszöri mosás után megtisztítjuk.
  2. Egy nagyobb, 6-7 literes fazékba a cukorral rétegezve beletesszük. Jól szellőző konyharuhával letakarva min. 24 órát állni hagyjuk.
  3. Ezután feltesszük a tűzhelyre, botmixerrel kicsit törünk rajta (sok eperszem így is egyben marad, szép darabos lesz), majd felforraljuk (5 dl eperlevet üvegbe szörpnek kimertem, így sűrűbb a lekvár is, meg az eperszörp isteni tud lenni).
  4. Forrástól számított 20-30-50 percig közepes hőfokon (jól rotyogjon) főzzük, keverjük. (Ez attól függ, mennyire akarjuk, hogy elpárologjon belőle a víz, mennyire akarjuk sűrűre. Mi jó sűrűn szeretjük.) Közben többször lehabozzuk. 
  5. Előre kimosott és kiszárított üvegekbe majdnem színültig töltjük, a fémtetőt erősen rácsavarjuk, 5 percre fejtetőre állítjuk, majd visszafordítva száraz dunsztba tesszük, és abban hagyjuk min. 24 órát dunsztolódni. (Én kb. 3 napot szoktam úgy hagyni.)

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 28 582
elküldve: 2
receptkönyvben: 90
elkészítve: 5/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Szandi

Mióta szakács: 2010.02.24.
13 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

eperlekvár házilag, tartósítószermentes eperlekvár, házi eperlekvár

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

tulipan01
tulipan01 Sat, 2016-06-04 11:52

Kedves Szandi! Megcsináltam az eperlekvárt a te recepted alapján. Nagyon finom lett! Köszönöm a receptet!
Anna

671
eper 3 kg
cukor 1.5 kg