Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Japán cukorszoborművészet, az Amezaiku - így kell gyönyörű japán aranyhalat faragni rizsszirupból

Ősi művészet, amit néhány lelkes elhivatott mester mai napig művel Japánban - ez az Amezaiku. Csodás apróságok rizsszirupból faragva, öt perc alatt!

Japánban évszázadokon keresztül látványosságszámba ment az úgynevezett Amezaiku-készítés mestersége. A gyerekek és felnőttek tátott szájjal nézték a mestert, aki szabad kézzel formázta meg szemük előtt a gyönyörű, átlátszó, állat (legtöbbször aranyhal) formájú, forró rizsszirupból készült, pálcikára tűzött "cukorkaszobrokat".

A levegőn nagyon gyorsan szilárduló szirup megformázására egyébként nincs sok idő - mielőtt megkeményedne, apró vágószerszámokkal, kisollóval alakítják ki az állatka testét, lábait, füleit, stb. Körülbelül 5 perc alatt!

A videón szereplő srác Shinri Tezuka, 27 éves, és Ameizaiku-mester. Nem gyakori, hogy ilyen fiatalon űzze valaki ezt az amúgy 1600-as évekig datálódó ősi japán mesterséget, sőt, Tezuka elmondása szerint annyira kevesen vannak manapság, akik értenek hozzá, hogy ő maga autodidakta módon tanulta meg. Ahogy meséli, az övével együtt csak két olyan műhely van Tokióban, ahol Amezaikuval foglalkoznak.

Nézzétek meg a rövid videót:

A leggyakoribb kérés az aranyhal, de készít békát, sárkányt, egeret, tehenet, tigrist, vagy akár kutyát, macskát is. Munkáját a japán kultúra részének tekinti, és reméli, sokáig fennmarad még. Mi is reméljük.

Nézzétek a képeket:

Ezt láttad már az ízHUSZÁRon?

Suzanne Saroff vizespoharak mögül fotózza az eltorzult ételeket - és mi odáig vagyunk

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!