7 étterem, ahol idén húsvétkor isteni bárányt ehetsz

Felfedjük nektek, idén húsvéttájt hol juthattok a legextrább és legfinomabb bárányos fogásokhoz Budapesten.

Húsvét közeledtével, de közben a húsra gondolva eszünkbe jutott a bárány. Nem a leggyakoribb alapanyag, pedig a magyar konyhában is nagy múltja van, a közel-keleti hagyományokról nem is beszélve. Aki jól elkészített bárányt szeretne enni, annak mutatunk néhány helyet, ahol biztosan nem fog mellé, ha ezt a húst választja.

1. Budai Gesztenyés Nagyvendéglő

Ha úgy szeretnénk enni, hogy megadjuk a módját, a szó klasszikus értelmében, akkor nagyon jó választás a Budai Gesztenyés Nagyvendéglő. Az itteni bárányételre aztán senki sem mondhatja, hogy megjátszós: ezen a tányéron minden pontosan az, aminek látszik. A bárány egyik legnépszerűbb részét, a csülköt sárgaborsó pürével, sült paszternákkal és fűszeres kolbászmorzsával kínálják. Nem egy könnyű fogás, de méltó lezárása a hideg hónapoknak.

Budai Gesztenyés Nagyvendéglő

Az étel ára: 4350 Ft

2. Kistücsök

A balatonszemesi Kistücsökbe akkor is érdemes elmenni, ha épp semmi keresnivalónk nincs a Balaton környékén, vagy ha gyalázatos az időjárás. Az étterem egyik legfontosabb törekvése, hogy bemutassa a régió legjobb ízeit és alapanyagait. A bárányétel is az étlap „legeredetibb” részén kapott helyet, azaz a „Régiónk ízei” között. A bárányfartő barnított vajon sült tavaszi zöldségekkel érkezik, zsenge, friss étel, mint a ma született bárány. A Kistücsök étlapján egyébként a báránymáj is szerepel, amit sült újhagymával és spenótos burgonyapürével kínálnak.

Kistücsök

A bárányételek ára: 4500 Ft és 3900 Ft

3. Babka Budapest

Ahol a (közel)-keleti ételek képezik a legfőbb inspirációt, onnan természetesen nem hiányozhat a bárányhús sem. A Babkában nemrég volt étlapváltás, és a jól bevált mezzék nagy részét lecserélték. Azonban annak sincs hiányérzete, aki függője volt valamelyik mezzének, ugyanis az újak is legalább ugyanolyan függőséget okozhatnak. Itt van rögtön ez a curry-hummusz bárányköftével, ami simán több, mint egy mezze. Egyben van a kis tányérka, az biztos, és mindig jó választás, ha frissensültet is ennénk, és valami „masszát” is kívánnánk hozzá, de a krumplipüré + fasírt kombót meghagynánk a nagyinak vasárnapra.

Babka

Az étel a mezze vacsora része, amely két személyre (sok minden mással együtt) 8500 Ft.

4. Sophie Brasserie

A Hajós utcai bisztrót kissé elzárta a külvilágtól, de legalábbis az Andrássy út forgatagától az Operaház felújítása, pedig az állványok mögött ilyen bitang ütős fogások készülnek. A Sophie nem finomkodik, ha bárányról van szó: hármas csúcstalálkozóra hívja a báránycsüköt, a cassoulet-t és a kolbászchips-et, és azonnal megdönti azt a téveszmét, hogy a szépen tálalt ételek nem lehetnek laktatók. A cassoulet, azaz a babpüré mousse formájában kerül a tányérra, ennyi finomkodás azért mégiscsak megadatott ennek a báránynak is.

Sophie Brasserie

Az étel ára: 4590 Ft

5. Kővirág

A köveskáli Kővirágban ugyebár nincs állandó étlap, hiszen a táblás ajánlat napról napra változik. Ezért aztán egy olyan bárányételt sem tudunk ajánlani, amely biztosan az étlapon lesz, ha arra járunk, ettől függetlenül azonban gond nélkül biztatunk bárkit, hogy egyen a Kővirágban, akár van bárány, akár nincs. Jó eséllyel viszont van, mert a séf, Tóth Pál szeret belőle dolgozni. Mentás zöldborsófőzelék, lecsós tarhonya, chilis-meggyes házi tagliatelle báránycsülökkel... bármi megtörténhet... és meg is történik.

Kővirág

Az ételek ára változó.

6. 21 Magyar Vendéglő

A 21 ígérete maximálisan teljesül ebben az ételben. Ott van benne a békebeli magyar konyha emléke, viszont izgalmasan és kortárs megközelítésben valósul meg. A bárányborda egy olyan magyar klasszikus, amely állandóan ott van a 21 étlapján, ha változik is, az csak a köretet érinti. Ha mostanában szeretnénk kipróbálni, akkor most gratinírozott burgonyával és fűszeres paradicsommártással élvezhetjük (a képen sült burgonya a köret).

21 magyar vendéglő

Az étel ára: 6480 Ft

7. Leila’sAuthentic Lebanese Cuisine

A Paulay Ede utcai libanoni étteremben valóságos báránylakomát tarthatunk. A hely amúgy is úgy van kitalálva, hogy az asztaltársaságok megosszák egymás között a kirendelt ételeket. A libanoni nemzeti konyha alapvetően nem a húsokra építkezik, hiszen a húsfogyasztásnak vallási korláta vannak, ha azonban hús, akkor a bárány ott van a top 3-ban. Fogyaszthatjuk előételként is, hummusz és fenyőmag kíséretében, kérhetjük grillezve, különleges libanoni pácban készülve, de oszthatunk neki mellékszerepet egy grilltálon is.

Leila's

A grillezett bárány főétel ára: 3600 Ft

Ezt láttad már az ízHUSZÁR-on?

5 delikáteszbolt Budapesten, ahol mindent megtalálsz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!