Mautner Zsófi

#HÁZIMENZA – Mautner Zsófi citromos-kamillás süteménye, amivel nem lehet hibázni

Bebocsátást nyerni abba a bizonyos kunmadarasi házba, ahol többek között Mautner Zsófi legutóbbi szakácskönyve is született, ami úgy összenőtt a nevével, mint egynémely ikonikus receptje… Ez olyan érzés volt, mintha egy titkos társaság tagjává avattak volna. Abban az óvatos koratavaszban érkeztünk meg, ami még nem áll túl szilárdan a lábán, de amiben a napnak már van ereje, amiben a fények kezdenek megtelni melegséggel. Amikor minden pillanatban fel lehet fedezni valami újat, egy hajtást, egy épp nyílni készülő virágot, egy újabb rügyet a fán. Húsvét alkalmából arra kértük Zsófit, mutasson a Házimenza nézőinek egy könnyen elkészíthető, mégis finom desszertet, ami megállja a helyét az ünnepi asztalon.

Kormos Lili

„Nekem Kunmadaras a nagyszülői házzal egyenlő” – interjú Mautner Zsófival

A falusi konyhám címmel jelent meg Mautner Zsófi legújabb szakácskönyve, melyet a követői által már jól ismert, kunmadarasi, családi ház ihletett. A szezonalitásra fókuszáló receptek mellett, a könyvben szó esik a tárgykultúráról, a régióban jellemző, de talán kevésbé ismert alapanyagokról is. A könyv apropóján Zsófival a faluhoz fűződő kapcsolatáról, a szakácskönyvek születéséről, csendről és zajról, valamint elveszettnek hitt receptekről is beszélgettünk.

Kormos Lili

„A túlélő, paraszti konyha az alapja mindennek, mindenhol a világon”...

Mautner Zsófia és Trucza Adorján László vendéglátós, a székelyudvarhelyi Páva étteremből, három év közös munka, és legalább tíz év tervezgetés után, az Erdély Ízei Fesztiválon mutatták be a közönségnek Kövi Pál Erdélyi lakoma című könyvének felújított kiadását. A több száz receptet és irodalmi színvonalú esszéket felsorakoztató kötettel nem titkolt céljuk, hogy Kövi, és a régi, erdélyi, paraszti konyha örökségét napjainkhoz hangolva megismertessék a főzés akár rutinos, akár kezdő szerelmeseivel. Kihívásokról, egy sokszínű gasztronómiáról, és az ezerarcú erdélyi szalonnáról is beszélgettünk.

Nosalty

Címlapról ajánljuk

További cikkek