Fenntartható éttermek jeleskedtek – ők a Gasztrohős Díj 2022 nyertesei

Március 24-én a SIRHA Budapestre szervezett Fenntarthatósági konferencián hirdette ki a Felelős Gasztrohős Alapítvány az Eisberg támogatásával megvalósuló Gasztrohős Díj 2022 - Hazai körforgásban verseny díjazottjait.

Idén a hazai alapanyagokat kiemelten használó, szoros termelői kapcsolatokat ápoló éttermek kiemelése volt a verseny szervezőinek célja. A díjátadó idei házigazdája Mautner Zsófi, a szakmai zsűri egyik tagja, gasztroblogger, gasztronómiai szakíró, műsorvezető volt.

A Gasztrohős Díjat második alkalommal hirdette meg a Felelős Gasztrohős Alapítvány. A verseny ötletét a világjárvány hívta életre, de hagyományteremtő céllal indították útjára a tavalyi évben. „A fenntarthatóság az elmúlt időszakban háttérbe szorult, de mi a munkánk során azt láttuk, a nehéz időkben is akadnak hősök, akik környezetileg, társadalmi szempontból felelős megoldásokkal próbálták átvészelni az időszakot. Az első Gasztrohős Díjjal őket szerettük volna kiemelni, és ezeket a jó gyakorlatokat, jó példákat minél több emberhez eljuttatni” – mondta el Kiss-Szabó Eszter, a Felelős Gasztrohős Alapítvány kommunikációs vezetője.

A díjátadó idei házigazdája Mautner Zsófi

Amikor megkeresett minket az alapítvány, nem volt kérdés, hogy részt akarunk ebben venni, és szeretnénk a vendéglátó egységeket is támogatni, hiszen a járvány alatt ők voltak talán a legnehezebb helyzetben

– mondta a díjátadón Spielmann Laura, az Eisberg Hungary Kft. marketingvezetője. Gratulált azoknak, akik túlélték a nehéz időszakot, és azoknak is, akik most kezdték újra, mondván, „együtt vagyunk erősek, egységesek és hazaiak."

A helyi alapanyagok használata évről évre egyre nagyobb teret kap az éttermek konyhájában is, amelyre a járvány is ráerősített, hiszen a határzárak miatt olyan éttermek is a termelők felé fordultak, akik előtte esetleg a francia piacról vásároltak. Ráadásul környezeti szempontból sem mindegy, hogy honnan és mi kerül a tányérunkra. Egy amerikai kutatás szerint - mely alapján egyébként a Gasztrohősök is kidolgozták az idén, szakértők segítségével megújuló Fenntartható Vendéglátóhely minősítést - egy vendéglátóhely ökológiai lábnyomának 90%-át a beszerzés adja. Éppen ezért az idei díj témája és a győztesek kiválasztásának fő szempontja a hazai, termelői alapanyagok kiemelt és kreatív használata volt.

Ők a Gasztrohős Díj 2022 nyertesei

A versenyre idén is szép számmal érkeztek pályázatok, a jelentkezésnél a fő tematika mellett csomagolással, élelmiszer-hulladékkal, társadalmi felelősségvállalással kapcsolatos kérdésekre is válaszolnia kellett a nevezőknek. A szakmai nyertest és a közönségdíjért versenyző Top10 jelentkezőt kiválasztó szakmai zsűri a szakma minden aspektusát képviselte; Mautner Zsófi gasztroblogger, gasztronómiai szakíró és Szende Gabriella fenntarthatósági aktivista, a Vendéglátás Magazin főszerkesztője kommunikációs szempontokat, Horváth Boldizsár biogazdálkodó agrármérnök, a Farm2Fork ügyvezető tulajdonosa a beszállítói együttműködések hatékonyságát, Segal Viktor kreatív séf, a Bocuse d’Or Akadémia tagja pedig a hazai alapanyagok kreatív felhasználását vette figyelembe a kiválasztásnál.

Az idei évben is sok remek pályázat érkezett, habár a legtöbb versenyen elhangzik az a klisé, hogy nagyon nehéz dolga volt a zsűrinek, ez a Gasztrohős Díjnál sem volt másképp, olyannyira, hogy a top10-es lista plusz egy versenyzővel egészült ki.

A nyertesek Hitka Viktória egyedi tányérjaival is gazdagodtak

A lista mind étteremtípus, mind földrajzi elhelyezkedés tekintetében színes volt; helyet kapott a palettán a nyíregyházi Cvekedli Tésztabár, a budapesti Ételműhely Gasztrostúdió, a  Four Bites Catering, a kétútközi Graefl Major, a balatonszemesi Kistücsök Food&Room, a budapesti Közös Kávézó és Konyha, a kéthelyi Lokal47, az iskolai menzaként működő Mezna, a zebegényi Natura Hill, a miskolci Zip’s Beer&Tapas és a Szent György-hegyi Zöldülő Terasz is.

A szakmai díjat idén a pécsi Reggeli kapta, akik 90%-ban hazai, környékbeli termelőktől érkező alapanyagokkal dolgoznak nap mint nap, folyamatosan keresik azokat a megoldásokat, mellyel csökkenthetik környezeti lábnyomukat; jó példa erre, hogy pár hete teljesen kivezették a citrusféléket a kínálatukból, helyette saját készítésű shrubokkal, villányi verjusvel savanyítják a limonádét, kézműves szörpöket, szezonális gyümölcslevet kortyolgathatunk náluk. A közönségdíjat és az itthon úttörőnek számító, környezetbarát higiéniai termékeket gyártó CleanEco különdíját egy-egy, ahogy Mautner Zsófi fogalmazott a díjátadón,  „újgenerációs hely” vihette haza; előbbit a Nyíregyházán működő, a tésztaételeket új szintre emelő Cvekedli Tésztabár, utóbbit a nagyon friss, a Kristinus biodinamikus birtokán működő Lokal47 vihette haza. A nyertesek egy egyedi, Hitka Viktória által készített tányért és egy 800.000 forint értékű hazai környezetbarát termékekből, termelői alapanyagokból álló csomagot nyerhettek.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Címlapról ajánljuk

Egy főzelék nem akkor rossz, ha liszt van benne, hanem...

Novemberben nyílik Szatmári Feri főzelékbárja, a Hippeace. A hosszabb ideje dédelgetett álom részben közösségi finanszírozással válik valóra: úgy néz ki, hogy a budapestiek osztják Feri több évtizedes szenvedélyét a tartalmas, korszerű zöldségalapú ételek iránt. Ferivel főzelékes ősélményekről, figyelmes vendéglátásról, céklakolbászról és arról beszélgettünk, mettől meddig főzelék a főzelék.

Balázs Barbara

További cikkek

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!

31 étel, amit idén decemberben mindenképp tegyél az (ünnepi) asztalra

Ismét eltelt egy év, eszméletlen, de így van: nem voltunk restek most sem, összeszedtük nektek a legszebb, legünnepibb, legdecemberibb receptjeinket adventre, karácsonyra, szilveszterre és újvére, hogy ne maradjatok inspiráció nélkül. A klasszikus, házias, családi fogások mellett előkerülhet egy-egy újító ötlet is. Segítünk!