#HÁZIMENZA – Mautner Zsófi citromos-kamillás süteménye, amivel nem lehet hibázni

Bebocsátást nyerni abba a bizonyos kunmadarasi házba, ahol többek között Mautner Zsófi legutóbbi szakácskönyve is született, ami úgy összenőtt a nevével, mint egynémely ikonikus receptje… Ez olyan érzés volt, mintha egy titkos társaság tagjává avattak volna. Abban az óvatos koratavaszban érkeztünk meg, ami még nem áll túl szilárdan a lábán, de amiben a napnak már van ereje, amiben a fények kezdenek megtelni melegséggel. Amikor minden pillanatban fel lehet fedezni valami újat, egy hajtást, egy épp nyílni készülő virágot, egy újabb rügyet a fán. Húsvét alkalmából arra kértük Zsófit, mutasson a Házimenza nézőinek egy könnyen elkészíthető, mégis finom desszertet, ami megállja a helyét az ünnepi asztalon.

Nagyon szeretem, ahogy az ünnepek időről időre megtörik a hétköznapok ritmusát. Nem számít, hogy kollektív, nagy ünnepről van szó, mint a karácsony vagy épp a húsvét, esetleg kisebb, személyes pillanatokról, mint egy koncert vagy egy baráti születésnap. Jó, hogy van mire készülni, jó, hogy van mit várni, jó, hogy vannak szokások, amik körbeszövik ezeket az ünnepi alkalmakat.

Mautner Zsófi nagyszüleinek kunmadarasi háza a verandán besütő tavaszi napfénnyel, a kis kerttel, az épp virágba boruló Mózes-bokorral már ránézésre is családi összejövetelekre termett. Nem kell nagy képzelőerő hozzá, hogy az ember lássa maga előtt a terített asztalt, az ebéd után kényelmesen kávézgató-sütizgető családtagokat. Minden családnak megvannak a maga ünnepi rítusai, minden családban más az ilyen összejövetelek hangulata. A karácsonyi interjúnk kapcsán már beszélgettünk Zsófival arról, hogy nem telhet el ünnep az édesanyja hókiflije nélkül, így hát adja magát a kérdés, hogy vanjon milyen édesség kíséri a húsvéti ünnepeket.

Bár nemcsak Zsófira, az egész családjára jellemző a gasztronómiai kíváncsiság és kísérletező kedv a mindennapokban, az ünnepeknek megvannak a fix kereteik, általában ragaszkodnak a hagyományaikhoz.

Azt is megtudom, hogy a Kunmadarason, a nagyszülőknél töltött hetek során azt is meg lehetett tanulni, hogy az ünnepek hagyományainak ugyanúgy van körforgása, mint az évszakoknak, és ezekre vigyázni, ezeket megőrizni még akkor is fontos, ha a napi rohanásban elfeledkezünk róluk.

Így tehát a húsvéti asztalra Zsófiéknál is kerül sonka, friss, tavaszi zöldségek és az elmaradhatatlan fonott kalács. A desszertek világa viszont kalandozásra csábít, a legtöbben szívesebben próbálkoznak új süteményekkel, izgalmas ízekkel, mint egy teljesen új ünnepi ebéddel.

A csodásan variálható kamillás süti

A nagyobb családi ünnepek legjobb része ideális esetben épp az, hogy együtt lehetünk, hogy van hely és idő örülni egymásnak. Számomra is fontosak az ünnepi tradíciók, a megfelelő körítés, a hagyományosan ilyenkor előkerülő ételek, persze, hogy fontosak. Mégis azt gondolom, minél inkább át tudjuk helyezni a hangsúlyt a körülményekről egymásra, annál jobb lesz mindenkinek. Mert meg lehet sütni a világ legkülönlegesebb desszertjét, le lehet főzni egy olyan sokfogásos menüt, hogy még Heston Blumenthal is csak elismerően csettintene, ha a nap végén csak kizsigerelve lerogyunk az asztal mellé, és még el sem kezdődött az ünnep, máris a végét várjuk.

Épp ezért ajánlom mindenkinek nagy szeretettel a Házimenza legújabb részét. Mautner Zsófi ugyanis egy olyan, citromos-kamillás sütemény receptjét hozta el a Nosalty olvasóinak, amivel nem lehet hibázni.

Nemcsak azért, mert elképesztően finom, mert már első harapásra érezni azt az ismerős-otthonos, meleg érzést, amit ezek a klasszikus, kevert tészták hordoznak magukban, hanem azért is, mert már az előállításban magában sincs benne a hibafaktor.

Sikerre ítélt desszert, amiből jólesik egy szelet ebéd után a kávé mellé, amihez minden hozzávaló rendelkezésre áll a kamrapolcon, amit gyorsan be lehet keverni, ha váratlan vendégek érkeznek hozzánk.

Mautner Zsófi

Ünnepelni jó, azok az ünnepek pedig, amiknek megadjuk a módját, még jobbak. Az ízek, az ételek, a terített asztal, az asztal mellett újra és újra elmesélt történetek, ezek segítenek át a csikorgós hétköznapokon. Érdemes hát kiélvezni őket.

Kamillasziruppal áztatott, omlós piskóta

 Hozzávalók (10 szelethez) Sütemény:

 • 2 tojás
 • 15 dkg cukor
 • 2.5 dl natúr joghurt
 • 1 dl olaj
 • 3 kezeletlen citrom reszelt héja
 • 25 dkg finomliszt
 • 1 csomag sütőpor
 • 1/2 teáskanál só

Kamillás szirup:

 • 1.5 dl víz
 • 10 dkg cukor
 • a korábbi citromokból 2 kifacsart leve
 • 2 dkg szárított kamillavirág

1. A piskótához előmelegítjük a sütőt 180°C-osra (alsó-felső üzemmód). Egy tálban elektromos kézi habverővel habosra keverjük a tojást, a joghurtot, a cukrot, az olajat és a citromhéjat. 
2. Egy másik edényben összekeverjük a száraz anyagokat: a lisztet, a sütőport, a sót, majd az egészet a joghurtos masszába szitáljuk. 
3. Téglalap formájú gyömölcskenyérformába vagy 23 centiméter átmérőjű tortaformába töltjük, és 35-40 perc alatt tűpróbáig sütjük. 
4. Miközben sül a sütemény, elkészítjük a kamillaszirupot. Összekeverjük a vizet a cukorral és a citromlével, pár percig forraljuk, majd levesszük a tűzről. Hozzáadjuk a szárított kamillát, és állni hagyjuk 15 percig, majd átszűrjük. 
5. A még meleg, kész piskótára locsoljuk, és szeletelés előtt hagyjuk langyosra hűlni.

A receptet Mautner Zsófi - A falusi konyhám című szakácskönyvében találjátok. 

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Címlapfotó és fotók: Simon Gábor / Nosalty


Olvass izgalmas beszélgetéseket, interjúkat az oldalról:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Iránytű a szakmaválasztásban a XVII. Szakma Sztár Fesztivál idén áprilisban

Közel hatvan szakmában kétszáz diák méri össze tudását a XVII. Szakma Sztár Fesztiválon április 24-26. között Budapesten, a további programok között pedig kiemelt figyelmet kap az interaktivitás és a testközelből megtapasztalható élmények. A Szakma Sztár Fesztivál egyaránt segíti a fiatalokat és a szülőket megismertetni a szakmákkal, és eligazodni az általuk nyújtott több száz lehetőség között. A jelige: „Szakmát a kézbe!”

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek