erdélyi konyha

„A túlélő, paraszti konyha az alapja mindennek, mindenhol a világon”...

Mautner Zsófia és Trucza Adorján László vendéglátós, a székelyudvarhelyi Páva étteremből, három év közös munka, és legalább tíz év tervezgetés után, az Erdély Ízei Fesztiválon mutatták be a közönségnek Kövi Pál Erdélyi lakoma című könyvének felújított kiadását. A több száz receptet és irodalmi színvonalú esszéket felsorakoztató kötettel nem titkolt céljuk, hogy Kövi, és a régi, erdélyi, paraszti konyha örökségét napjainkhoz hangolva megismertessék a főzés akár rutinos, akár kezdő szerelmeseivel. Kihívásokról, egy sokszínű gasztronómiáról, és az ezerarcú erdélyi szalonnáról is beszélgettünk.

Nosalty

A legfinomabb füstös kence a kenyeredre, az erdélyi zakuszka

Az erdélyi konyha egyik emblematikus fogása, itthon sok helyen ismert, de kevésbé elterjedt finomság, szemben a padlizsánkrémmel. Ez a csodálatos, krémes zakuszka, amelyet ilyenkor ősszel kell nagy mennyiségben készíteni, hogy aztán egész télen remek reggelik, vacsorák alapja, húsos és zöldséges ételek kísérője, tészták feltétje legyen.

Szekeres Dóra

Címlapról ajánljuk

5 élelmiszer, ami rontja a rosacea tüneteit

A rosacea egy nagyon kellemetlen bőrbetegség, ami a zavaró fizikai tünetek miatt nemcsak a mindennapjainkra nyomhatja rá a bélyegét, hanem az önértékelésünkre is. Sajnos teljesen megszüntetni nem tudjuk, ám egyes életmódbeli változtatásokkal nagyon sokat enyhíthetünk rajta.

Nosalty

További cikkek