Hurutfőzés és báránybontás is vár az I. Erdély Ízei Gasztrofesztiválon

Egyedülálló gasztronómiai programra kerül sor a második októberi hétvégén: Gyimesközéplokon ekkor tartják majd az I. Erdély Ízei Gasztrofesztivált. A fantasztikus ízek mellett sok más is vár az odalátogatókra, nézzük, mire lehet számítani!

Mi, magyarok valószínűleg valamennyire otthon vagyunk az erdélyi gasztronómia világában. Rokonok, barátok, látogatások révén megismerkedhettünk egy-két népszerű fogással és szokással. Azonban a világ többi részének nincs ekkora szerencséje, előttük kevésbé ismert nemcsak az erdélyi gasztronómia, de maga az eldugott Erdély is. Ezt a csorbát szeretné kiköszörülni az I. Erdély Ízei Gasztrofesztivál, amelyre október 7 és 9 között kerül sor. A szervezők szeretnének mindenkit meginvitálni ebbe az érdekes, ízes, hagyományos, és kissé elfeledett világba, ahol egy teljes hétvégén át workshopok, előadások, kóstolások és alapvető jó hangulat lesznek a programlistán.

Hurutfőzés és báránybontás is vár az I. Erdély Ízei Gasztrofesztiválon

Szerelemprojekt

Talán éppen azért, mert kevésbé ismert nemzetközi szinten a térség és annak ízei, a fesztivál szervezése is kicsiben indult. Lelkes szakácsok, vendéglátósok és helyi termelők fogtak össze, hogy a programot életre hívják.

A hagyományok újrafelfedezésével nemcsak rég elfeledett ízek kerülnek majd ismét elő, hanem egyben megnyílik az erdélyi gasztronómia új fejezete is.

A skanzen megnyitja kapuit

A gyimesközéploki Gyimesi Skanzen adja majd az I. Erdély Ízei Gasztrofesztivál helyszínét, ami önmagában is kifejezetten különleges hangulatot kölcsönöz az eseménynek. A három nap alatt több neves erdélyi és magyar szakács, pék, kistermelő illetve a vendéglátás és a gasztronómia más ágazataiban munkálkodó szakember érkezik a fesztiválra.

A tudás megosztása és felelevenítése workshopok és előadások, beszélgetések keretében történik majd, de persze a legfinomabb falatok kóstolása sem maradhat el.

Ízelítő a programból:

  • gyimesi töltöttkáposzta-főzés
  • kovászolás
  • sajtbemutató
  • báránybontás
  • hurutfőzés
  • savanyító workshop

További információk az esemény honlapján olvashatók.

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...