Hurutfőzés és báránybontás is vár az I. Erdély Ízei Gasztrofesztiválon

Egyedülálló gasztronómiai programra kerül sor a második októberi hétvégén: Gyimesközéplokon ekkor tartják majd az I. Erdély Ízei Gasztrofesztivált. A fantasztikus ízek mellett sok más is vár az odalátogatókra, nézzük, mire lehet számítani!

Mi, magyarok valószínűleg valamennyire otthon vagyunk az erdélyi gasztronómia világában. Rokonok, barátok, látogatások révén megismerkedhettünk egy-két népszerű fogással és szokással. Azonban a világ többi részének nincs ekkora szerencséje, előttük kevésbé ismert nemcsak az erdélyi gasztronómia, de maga az eldugott Erdély is. Ezt a csorbát szeretné kiköszörülni az I. Erdély Ízei Gasztrofesztivál, amelyre október 7 és 9 között kerül sor. A szervezők szeretnének mindenkit meginvitálni ebbe az érdekes, ízes, hagyományos, és kissé elfeledett világba, ahol egy teljes hétvégén át workshopok, előadások, kóstolások és alapvető jó hangulat lesznek a programlistán.

Hurutfőzés és báránybontás is vár az I. Erdély Ízei Gasztrofesztiválon

Szerelemprojekt

Talán éppen azért, mert kevésbé ismert nemzetközi szinten a térség és annak ízei, a fesztivál szervezése is kicsiben indult. Lelkes szakácsok, vendéglátósok és helyi termelők fogtak össze, hogy a programot életre hívják.

A hagyományok újrafelfedezésével nemcsak rég elfeledett ízek kerülnek majd ismét elő, hanem egyben megnyílik az erdélyi gasztronómia új fejezete is.

A skanzen megnyitja kapuit

A gyimesközéploki Gyimesi Skanzen adja majd az I. Erdély Ízei Gasztrofesztivál helyszínét, ami önmagában is kifejezetten különleges hangulatot kölcsönöz az eseménynek. A három nap alatt több neves erdélyi és magyar szakács, pék, kistermelő illetve a vendéglátás és a gasztronómia más ágazataiban munkálkodó szakember érkezik a fesztiválra.

A tudás megosztása és felelevenítése workshopok és előadások, beszélgetések keretében történik majd, de persze a legfinomabb falatok kóstolása sem maradhat el.

Ízelítő a programból:

  • gyimesi töltöttkáposzta-főzés
  • kovászolás
  • sajtbemutató
  • báránybontás
  • hurutfőzés
  • savanyító workshop

További információk az esemény honlapján olvashatók.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...