6 magyar séf, aki parádés vega/vegán zöldségételeket készít

Hol van már az az időszak, amikor egy luxussteak vagy Szent Jakab-kagyló jelezte, hogy egy topséf keze van a dologban? Az elmúlt évek egyik legizgalmasabb (és legkörnyezetbarátabb) gasztrotrendje, hogy a zöldségalapú ételek divatosabbak, mint valaha. 6 hazai séf következik, akinél bátran kérjünk vega vagy vegán ételeket, nem fogunk csalódni!

  • Közel-Kelet, ahogyan még nem kóstoltad: Osama és Mohamad Kutaini

A Kutaini-fivérek konyháját imádja Budapest. Mi sem jelzi ezt jobban, minthogy a Byblos sikere után tavaly ősszel megnyitották a „saját konkurenciájukat” – szintén nagy sikerrel. A libanoni és levantei konyhákra specializálódott Byblos után itt a Jouri, Budapest első marokkói étterme, amit a Byblosszal átellenben találunk. A street food stílusánál kifinomultabb közel-keleti konyhák világszerte óriási népszerűségnek örvendenek, és ennek köszönhetően több zöldség és fűszer kerül az asztalokra, mint valaha.

Byblos / forrás

Byblos Budapest, Budapest V. kerület, Semmelweis u. 1-3.

Jouri Budapest, V. kerület, Semmelweis u. 4.

  • Sajben Csaba és az izgalmas Hétköznapok.

Sajben Csaba a fine dining szcénát hátrahagyva immár évek óta a saját útját járja. Láthattuk sütni nyaranta a DP BBQ-ban a budafoki Duna-parton, egész éves működéssel pedig a Hétköznapok.-ban vár. A bákáscsabai születésű séf korábbi pályafutását meghatározták a jó húsok, kolbászok, aztán a dél-amerikai szabadtéri sütés, az asadorok világa, az utóbbi években azonban egyre inkább a húsmentes ételekben találta meg önmagát. Kiváló vegetariánus ételeit kóstolhatjuk is a Hétköznapok.-ban, a gourmet levesektől az egytálételeken át a pizzaválasztékig. Ízekben és ötletekben nála sosincs hiány!

Hétköznapok. / forrás

Hétköznapok.

Budapest XXII. kerület, Jókai Mór u. 38.

  • Ádám Csaba új élete

Az Olimpia Vendéglő ma már az újkori magyar gasztrotörténelem része, a VII. kerületi ínyencétterem 2021 végén sajnos bezárt. A különutas gasztroműhely szíve és lelke, Ádám Csaba séf azonban nem akasztotta szögre a szakácskötényt, sőt, új terepen tűnt fel. Anno mesterien bánt a húsokkal-halakkal, de egy 180 fokos fordulatot véve mára a húsmentes főzés és táplálkozás mellett teszi le a voksát. Egy pop up éttermi projekt, a vegán Leba Restaurant háza táján bukkant fel, elképesztően tetszetős fogásokkal.

Leba / forrás

Leba Restaurant

Budapest V. kerület, Deák Ferenc tér

  • Bestiális zöldségételek: Krizmanics Norbert

Krizmanics Norbert láthatóan megtalálta magát a BESTIA háza táján, és immár ő felel a cégcsoporthoz tartozó Tom George Osteria konyhájáért is. A belváros legsűrűjében két biztos választás ez a két étterem, ha nyüzsgő bárhangulatra és “jól odatett” ízekre vágyunk. Krizmanics Norbert azon séfek egyike, akik legalább olyan nagy lelkesedéssel viseltetnek a friss tenger gyümölcsei és minőségi steakek, mint a zöldséges fogások iránt. Ez meg is látszik a BESTIA étlapján, amin évek óta kiemelt szerepet kapnak a vega ételek. Ha ránk hallgattok: a labneh és zhoug kíséretében érkező padron paprika és a szarvasgombás tejföllel nyakon öntött sült édesburgonyára leadtok egy szavazatot a rendelésnél!

BESTIA / forrás

BESTIA

Budapest V. kerület, Szent István tér 9.

  • Csupa mosoly, csupa íz: Yoav Abid, a Meshuga konyhafőnöke

Ha valaki kevesebb elnehezítő ételre, és ízekben tobzódó zöldségfogásra vágyik, az izraeli konyhával bátran barátkozzon. A Gozsdu Udvarban nyílt Meshuga nem vegetáriánus és nem is kóser, de minden ízében Tel-Avivba repít. A megnyitáskor még nem Yoav Abid állt a konyha élén, őt tavaly igazolta le az étterem – és milyen jól tette. A Meshugában egy “szimpla” saláta így hangzik: sült padlizsán tojássalátával, friss salátával, tahinihabbal, amba mártással és házi za'atarral keksszel tálalva; de a kecskesajtos sült céklasaláta zellerrel, almával és kandírozott pekándióval is felér egy ízrobbanással – húsmentesen.

Meshuga / forrás

Meshuga

Budapest VII. kerület, Holló u. 12-14.

  • Soóky Gábor: a Felvidékről Budapestre, gazdától az asztalra

A TATI jött, látott és a Michelin-kalauz ítészeit azonnal meggyőzte: kevesebb mint egy évvel a megnyitásuk után Michelin-ajánlást kaptak. A TATI nem egy vidéki kert és gazdálkodás mellett nyitott meg, hanem a Dohány utcába hozza el a hazai termelők munkájának gyümölcsét. Na és a zöldségeit is: bár kiváló húsos ételeket is kínál az étlap, a TATI egy igazi vega-mennyország. Egy egyszerű bundás kenyér is padlizsánnal, baracskai sajttal és kápiapaprika-emulzióval érkezik, a növényi alapú töltött káposzta pedig a vegánok mentsvára lehetett karácsony táján. Kreatív vega és vegán ételekkel vár a TATI, Soóky Gábor konyhájára pedig érdemes odafigyelni!

TATI / forrás

TATI Farm to Table

Budapest VII. kerület, Dohány u. 58-62.

Szerző: Haranghy Orsi

Címlapkép: Hétköznapok. / Facebook

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Étteremajánlóban nincs hiány nálunk:

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

„Leszámolhatnánk-e azzal, hogy a hortobágyi húsos palacsinta ciki?” – Interjú...

Nagyon sok irányból lehetne hozzá közelíteni, és mindegyik megérne akár egy önálló cikket is. Legyen szó a pályaívéről, a Bocuse d’Or-ról, a Michelin-csillagokról, Szulló Szabina a séfszakma minden fontos állomását megjárta. Mégsem ambicionálja, hogy állandóan szerepeljen, mint mondja, az ő terepe a konyha, ami pedig máig lázban tartja, az a főzés és maguk az ételek. A Nosaltynak adott nagyinterjújában beszélt többek között arról is, hogy mit csinálna a saját pályáján másképp, hogy mi az, amit már neki kell másképp csinálnia az új generáció tagjaival, és hogy min múlt az, hogy máig a nordic cuisine-től hangos a csúcsgasztronómia világa ahelyett, hogy a magyar csodáról beszélnénk.

Kormos Lili

További cikkek