Zöld marad a paradicsom? Itt rontod el a gondozását, de mutatjuk a megoldást

Nemcsak a napfényhiány, számos más tényező is hátráltathatja a paradicsom érési folyamatát, amitől zöld marad.

A paradicsom optimális piros színéhez 21-29 °C közötti nappali hőmérséklet az ideális. Ha a nappali csúcshőmérséklet tartósan 32 °C fölé emelkedik, az érési folyamat lelassul, vagy teljesen leáll. Ennek oka, hogy a piros színért felelős likopin nevű pigment képződése gátlódik hőstressz hatására.

éretlen és érett paradicsomok
Zöld marad a paradicsom? Itt hibázol!

Ilyenkor segíthet a paradicsom érésében, ha:

  • a palántákat árnyékoljuk a legforróbb órákban, például hálóval vagy más növénnyel
  • a megfelelő öntözés is kulcsfontosságú – de ne locsoljunk túl sokat, mert az is gátolhatja az érési folyamatot!
  • a túlzott nitrogéntrágya hatására a paradicsom inkább növekedik, de nem érik be – a levelek dúsak és egészségesnek tűnnek, a bogyók viszont zölden stagnálnak. Ilyenkor érdemes visszafogni a nitrogéntartalmú tápanyagokat, és inkább káliumban gazdag trágyát alkalmazni, ami segíti az érési folyamatot

Bár a napfény fontos tényező, nem a legfőbb oka a lassú beérésnek. A bogyók színesedéséhez nem is közvetlen napfény, hanem a megfelelő hőmérséklet és belső hormonális állapot szükséges.

Túl sok termés, kevés energia

A paradicsom egyszerre sok termést nevel, így, ha túlterhelt a növény, nem jut elég „energiája” a beérésre. Ilyenkor segíthet, ha megszabadulunk néhány kisebb, torz, későn fejlődött bogyótól.

Színváltás után leáll az érés?

Sokan megfigyelik, hogy a paradicsom sárgás vagy narancssárga árnyalatban „beragad”, de nem pirosodik tovább.

Ez gyakran fajtatulajdonság, de lehet ásványianyag-hiány is (kálium, magnézium), illetve a hirtelen hőingadozás is okozhatja - írja az agroforum.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Extrán ropogós krumpli

A krumplit nagyon sokféleképpen el tudjuk készíteni, ez most egy sült verzió, ami extrán ropogós a libazsír és a keményítő miatt. A zöldfűszerek különleges plusz ízt adnak neki, a ...

Hagyományos méteres kalács

A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...

Címlapról ajánljuk

Nem mindegy, hová kerül a karácsonyfa: A feng shui szerint...

A karácsonyi dekoráció nem csak látvány kérdése: tudatos elrendezéssel és harmonikus színválasztással az otthon valódi menedékké válhat az ünnepek alatt. A feng shui szemlélete segít abban, hogy a díszítés ne csak szép legyen, hanem támogassa a nyugalmat, az örömöt és az együtt töltött idő minőségét is.

Nosalty

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...