Zöld marad a paradicsom? Itt rontod el a gondozását, de mutatjuk a megoldást

Nemcsak a napfényhiány, számos más tényező is hátráltathatja a paradicsom érési folyamatát, amitől zöld marad.

A paradicsom optimális piros színéhez 21-29 °C közötti nappali hőmérséklet az ideális. Ha a nappali csúcshőmérséklet tartósan 32 °C fölé emelkedik, az érési folyamat lelassul, vagy teljesen leáll. Ennek oka, hogy a piros színért felelős likopin nevű pigment képződése gátlódik hőstressz hatására.

éretlen és érett paradicsomok
Zöld marad a paradicsom? Itt hibázol!

Ilyenkor segíthet a paradicsom érésében, ha:

  • a palántákat árnyékoljuk a legforróbb órákban, például hálóval vagy más növénnyel
  • a megfelelő öntözés is kulcsfontosságú – de ne locsoljunk túl sokat, mert az is gátolhatja az érési folyamatot!
  • a túlzott nitrogéntrágya hatására a paradicsom inkább növekedik, de nem érik be – a levelek dúsak és egészségesnek tűnnek, a bogyók viszont zölden stagnálnak. Ilyenkor érdemes visszafogni a nitrogéntartalmú tápanyagokat, és inkább káliumban gazdag trágyát alkalmazni, ami segíti az érési folyamatot

Bár a napfény fontos tényező, nem a legfőbb oka a lassú beérésnek. A bogyók színesedéséhez nem is közvetlen napfény, hanem a megfelelő hőmérséklet és belső hormonális állapot szükséges.

Túl sok termés, kevés energia

A paradicsom egyszerre sok termést nevel, így, ha túlterhelt a növény, nem jut elég „energiája” a beérésre. Ilyenkor segíthet, ha megszabadulunk néhány kisebb, torz, későn fejlődött bogyótól.

Színváltás után leáll az érés?

Sokan megfigyelik, hogy a paradicsom sárgás vagy narancssárga árnyalatban „beragad”, de nem pirosodik tovább.

Ez gyakran fajtatulajdonság, de lehet ásványianyag-hiány is (kálium, magnézium), illetve a hirtelen hőingadozás is okozhatja - írja az agroforum.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek