Korábban az egyik legnépszerűbb édesítőszerről, az aszpartámról derült ki, hogy káros hatással van a szervezetünkre, mivel rákkeltő. Ezúttal pedig a xilit nevű alacsony kalóriatartalmú édesítőszerről (melyet például rágókban és fogkrémekben használnak) állapították meg a kutatók, hogy összefüggésbe hozható a szívinfarktus és a szélütés kockázatával.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/26/ym/DavZnetXNm7wTtCPb0BvJCasLr21kkEZuvi1kEJI.jpg?p=lqip-16%3A9&s=57f092dec7b401e20f12ba45f6c7628a)
A xilit fogyasztása közel kétszeresére növelheti a szívroham és a stroke kockázatát
2023-ban hasonló megállapításokat tettek a kutatók egy másik, alacsony kalóriatartalmú édesítőszerrel, az eritrittel kapcsolatban is. A kutatások során végzett laboratóriumi és állatkísérletek kimutatták, hogy az eritrit és a xilit fokozzák a vérlemezkék gyorsabb alvadását, illetve a vérrögképződést. A kialakult vérrögök a szívhez jutva szívrohamot, az agyban pedig szélütést okozhatnak.
A kutatásban résztvevők xilitet tartalmazó italt kaptak, hogy a tudósok megvizsgálhassák, milyen magasra emelkedik a szervezetükben az anyag szintje. Az eredményekből az derült ki, hogy 1000-szeresére nőtt.
Ez azért meglepő eredmény, mert ha például cukrot fogyasztunk, akkor a glükózszintünk 10-20%-kal lesz csak magasabb
– nyilatkozta Stanley Hazen, a Cleveland Clinic Lerner Kutatóintézet Kardiovaszkuláris Diagnosztikai és Megelőzési Központjának igazgatója.
Bár az említett eredmények elgondolkodtatóak, további vizsgálatokra van szükség, hogy kiderüljön, milyen hatással van a xilit fogyasztása a szervezetünkre, sőt, fontos megjegyezni azt is, hogy a mostani tanulmány eredményei ellentmondanak a korábbi tudományos bizonyítékoknak, amelyek szerint az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek biztonságosak.
Még több friss hír: