Újabb édesítőszerről derült ki, hogy káros az egészségre

A szóban forgó, alacsony kalóriatartalmú édesítőszerrel többek között a rágógumikban és fogkrémekben találkozhatunk.

Korábban az egyik legnépszerűbb édesítőszerről, az aszpartámról derült ki, hogy káros hatással van a szervezetünkre, mivel rákkeltő. Ezúttal pedig a xilit nevű alacsony kalóriatartalmú édesítőszerről (melyet például rágókban és fogkrémekben használnak) állapították meg a kutatók, hogy összefüggésbe hozható a szívinfarktus és a szélütés kockázatával.

Egy tanulmány megállapította, hogy a népszerű nulla kalóriatartalmú édesítőszer szívrohamhoz és szélütéshez köthető

A xilit fogyasztása közel kétszeresére növelheti a szívroham és a stroke kockázatát

2023-ban hasonló megállapításokat tettek a kutatók egy másik, alacsony kalóriatartalmú édesítőszerrel, az eritrittel kapcsolatban is. A kutatások során végzett laboratóriumi és állatkísérletek kimutatták, hogy az eritrit és a xilit fokozzák a vérlemezkék gyorsabb alvadását, illetve a vérrögképződést. A kialakult vérrögök a szívhez jutva szívrohamot, az agyban pedig szélütést okozhatnak.

A kutatásban résztvevők xilitet tartalmazó italt kaptak, hogy a tudósok megvizsgálhassák, milyen magasra emelkedik a szervezetükben az anyag szintje. Az eredményekből az derült ki, hogy 1000-szeresére nőtt.

Ez azért meglepő eredmény, mert ha például cukrot fogyasztunk, akkor a glükózszintünk 10-20%-kal lesz csak magasabb

– nyilatkozta Stanley Hazen, a Cleveland Clinic Lerner Kutatóintézet Kardiovaszkuláris Diagnosztikai és Megelőzési Központjának igazgatója.

Bár az említett eredmények elgondolkodtatóak, további vizsgálatokra van szükség, hogy kiderüljön, milyen hatással van a xilit fogyasztása a szervezetünkre, sőt, fontos megjegyezni azt is, hogy a mostani tanulmány eredményei ellentmondanak a korábbi tudományos bizonyítékoknak, amelyek szerint az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek biztonságosak.

Forrásunk volt.


Még több friss hír:

Címlapról ajánljuk

Borzongató musical a nyári hőségben: Rebecca a Szegedi Szabadtérin

Újabb nagyszabású, magával ragadó zenés előadást mutat be a Szegedi Szabadtéri Játékok. Sylvester Lévay és Michael Kunze Rebeccája A Manderley-ház asszonyát, Daphne du Maurier bestsellerét álmodja musicalszínpadra. Béres Attila bemutatója azonban nemcsak a világhírű regény – vagy éppen a Hitchcock nevéhez fűződő filmfeldolgozás – rajongóinak tartogat izgalmas pillanatokat!

Hirdetés