Úgy tűnik, a fiatalok kedvenc itala oka lehet a rengeteg rákos megbetegedésnek

A kutatók már korábban is felhívták a figyelmet az energiaitalfogyasztás negatív hatásaira, ám most úgy tűnik, hogy még a rákos betegségek kialakuláshoz is hozzájárulhatnak.

Mi is írtunk arról korábban, hogy az elmúlt években több kutatás is bebizonyította, az energiaitalok gyakori túlfogyasztása negatív következményekkel járhat. Akkor elsősorban arra hívták fel a figyelmet, hogy az italokban található koffein és más serkentő összetevők heves szívverést, szapora pulzust, fejfájást, szorongást, idegességet, alvászavart, hányást és hasmenést okozhatnak. Egy friss kutatás szerint azonban még a vastagbélrák kialakulásában is nagy szerepet játszhatnak – olvasható az atv.hu oldalán.

Kiderült, rákos betegséget okozhat az energiaital

Világszerte növekszik a daganatos betegségek aránya

A Floridai Egyetem kutatása szerint az elmúlt időszakban robbanásszerűen megnőtt a fiatalok körében a vastagbélrákos megbetegedések száma. Bár a megbetegedések 90 százaléka továbbra is az 50 év feletti embereket érinti, ám az 1990-es évek óta nagyjából 70 százalékkal nőtt a fiatalabb betegek aránya, vagyis például az Egyesült Államokban évente körülbelül 17 ezer új esetet regisztrálnak. Általánosságban igaz, hogy világszerte növekszik a daganatos betegségek aránya.

A kutatók egészen mostanáig tanácstalanul álltak a jelenség előtt. Ám, most kiderült, hogy az energiaitalokban használt koffein mellett egy másik összetevő is hatással lehet a daganatok gyorsabb növekedésére.

A rákos sejtek a taurint használhatják energiaforrásként

A floridai kutatók elmélete szerint a rákos sejtek a taurint – egy olyan aminosavat, amelyről úgy gondolják, hogy javítja az agyműködést – használják „elsődleges energiaforrásként”

– írja a lap.

A Floridai Egyetem kutatói hamarosan egy új humán kísérletben fogják tesztelni a felvetésüket, miszerint az energiaitalok mindennapi fogyasztása miatt megnövekszik a rákkeltő bélbaktériumok szintje az emésztőrendszerben.

A felméréshez mintegy 60 fiatalt (18 és 40 év közötti) toboroznak. A vizsgálatok négy héten keresztül tartanak majd, amely során a résztvevők fele napi egyszer cukormentes energiaitalt fogyaszt majd, miközben a kutatók összehasonlítják bélrendszerüket egy energiaitalt nem fogyasztó kontrollcsoporttal.

Forrásunk volt.


Még többet olvashatsz az egészségről itt:

Címlapról ajánljuk

Drasztikus kenyér- és marhahúsdrágulásra számíthatunk

Az idei búzatermés mindössze egyharmada lett étkezési minőségű, ezért szinte biztos a kenyér és búzaliszt drágulása. Ha mindez nem lenne elég, akkor a marhahúskedvelők is szomorúan ingathatják a fejüket, mert a tavalyihoz képest 70 százalékkal nőtt a vágómarha termelői ára.

Nosalty

A bodza második áldása – Így használd a bogyót, ami...

Szegényebb időkben mindig szomorú állapotba kerül az étkezés. Még akkor is, ha a legtöbb magyar háztartásnak ez maradt a „luxus” (értsd: lassan minden másról lemondtunk, a SZÉP-kártyából is előbb lesz párizsi felvágott, mint párizsi utazás), sokan nem tudnak már az alapoknál többre költeni. Lisztből, olajból és cukorból pedig ritkán sülnek ki különleges, elegáns, neadjisten ünnepi finomságok. Mit tehetünk ilyenkor? A siránkozás helyett érdemes példát venni nagyanyáinkról és az ő nagyanyáikról, akik szűkös időkben a kamrát a természet adta ingyen kincsekkel próbálták valamennyire feltölteni. Ismerjük meg ezeket, tanuljunk együtt a begyűjtésükről, pozitív hatásaikról, felhasználásukról, vigyünk valami különlegeset a konyhánkba és az életünkbe úgy, hogy közben egy fillért sem adunk ki az ízes, laktató, egészséges hozzávalókért.

Lakos Benedek

További cikkek