Térképen mutatjuk, hol gyűjthetsz illatos levendulát

Az alábbiakban egy térképen mutatjuk meg, hogy hol gyűjthetsz hamarosan a lila virágzatú, pompás illatú levendulából.

Jó hírünk van a levendula szerelmeseinek, ugyanis idén egy térképen gyűjtötte össze a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) azt a 206 hazai és 52 határon túli levendulamezőt, ahol a lila virágzatú növényből gyűjthetsz, írja a Sokszínűvidék oldala.

Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána a kiszemelt levendulás nyitvatartásának

Indul a Szedd Magad Levendula

A MATE mesteroktatója, Lakatos Márk elmondása szerint a térképen szereplő helyek egyéni közléseken, illetve közösségi oldalon szereplő információkon alapulnak. A helyszínek listája ugyanakkor folyamatosan bővül, így érdemes figyelemmel kísérni a változásokat.

Íme a térkép:

A hazai gazdálkodók 2023-ban közel 200 hektáron termesztették a valódi (Lavandula angustifolia) és a hibrid levendulát (Lavandula × intermedia)

– idézi az oldal Lakatos Márkot.

Tehát nagy valószínűséggel idén is csordultig lesznek a levendulamezők.

Ilyen finomságok készülhetnek levendulával:

Ha neked is sikerül eljutnod a Szedd Magad Levendula egyik helyszínére, akkor mindenképpen készíts a lila virágokból különféle finomságokat. Ebben a cikkben például részletesen bemutattuk, miként készül a finom, házi levendulaszörp!

Térkép: Szedd Magad Levendula

Forrásunk volt.


Még több friss hír:

Címlapról ajánljuk

A bodza második áldása – Így használd a bogyót, ami...

Szegényebb időkben mindig szomorú állapotba kerül az étkezés. Még akkor is, ha a legtöbb magyar háztartásnak ez maradt a „luxus” (értsd: lassan minden másról lemondtunk, a SZÉP-kártyából is előbb lesz párizsi felvágott, mint párizsi utazás), sokan nem tudnak már az alapoknál többre költeni. Lisztből, olajból és cukorból pedig ritkán sülnek ki különleges, elegáns, neadjisten ünnepi finomságok. Mit tehetünk ilyenkor? A siránkozás helyett érdemes példát venni nagyanyáinkról és az ő nagyanyáikról, akik szűkös időkben a kamrát a természet adta ingyen kincsekkel próbálták valamennyire feltölteni. Ismerjük meg ezeket, tanuljunk együtt a begyűjtésükről, pozitív hatásaikról, felhasználásukról, vigyünk valami különlegeset a konyhánkba és az életünkbe úgy, hogy közben egy fillért sem adunk ki az ízes, laktató, egészséges hozzávalókért.

Lakos Benedek

További cikkek