8 dolog, amit 2020-ban egy illemtudó vásárló SOHA nem csinál a boltban

Az idei évben sok új szokást be kellett vezetnünk a bevásárlást illetően, így összeszedtük azokat a viselkedésformákat, amikről 2020 végén már tudjuk, nagyon nem illik alkalmazni vásárlás során.

Új szokásokat bevezetni elsőre sosem könnyű, az idei évben viszont rengeteg új szabály született saját és mások egészsége érdekében. Egyes változtatások régi illemszabályként köszönnek vissza ránk, vannak viszont olyan új viselkedésformák, amiket sokaknak meg kellett szokniuk az elmúlt hónapok folyamán. Az egyik legszembetűnőbb változást a bevásárlások során érezzük, egy éve ilyenkor ugyanis még nem kellett maszkot húzni a boltban, nem kellett attól tartani, hogy hiány lesz lisztből vagy élesztőből, és akkor sem rezzent össze senki, ha valaki tőle másfél méterre tüsszentett egyet.

A bolti dolgozók munkája is sokban változott az előző évekhez képest. Ők azok az emberek, akik napi több órás fizikai munkával segítenek nekünk a legjobb termékekhez hozzájutni, és akik napi több száz emberrel találkozva kockáztatják saját egészségüket munkájuk, megélhetésük érdekében. Összegyűjtöttük azokat a viselkedésformákat, amelyeket egy illemtudó vásárló sosem csinálna bevásárlás közben.

1. Nem köszönsz

Eltakart arc ide vagy oda, a köszönés az egyik legalapvetőbb illemszabály, amit a boltokban is illik fogadni. Jólneveltség kérdése üdvözölni az eladót, amit sajnos egyre többen elfelejtenek, vagy csak egyszerűen nem fordítanak rá energiát, gondolván, hogy a másik a maszk és az alapzaj miatt úgyse hallja a köszönést. A bolti dolgozó is ember, akinek most még sokkal több feladata van, ne nézd őt levegőnek! Viszonozd a köszönését!

2. Nem fertőtleníted a kezed vásárlás előtt

A legtöbb bolt és szupermarket már hónapokkal ezelőtt kitett fertőtlenítőket az üzletek bejáratához. A kéztisztítók azért vannak, hogy mindenki használja őket, ezzel is csökkentve annak kockázatát, hogy a kórokozók a kezünkről a sokak által használt bevásárlókocsikra vagy az élelmiszerekre tapadjanak.

3. Összefogdosol mindent

Sosem volt illendő, a mostani helyzetben pedig még nagyobb felelőtlenség összefogdosni a zöldségeket, a gyümölcsöket, a pékárut. Lehet, hogy nem vagy beteg, a kezeden viszont számtalan olyan kórokozó lehet, ami veszélybe sodorhatja más emberek egészségét. Inkább nézz körül kétszer alaposabban, és szemrevételezés alapján válaszd ki a legszebbnek tűnő kenyeret, paprikát, paradicsomot vagy almát.

4. Nem húzod fel a maszkot normálisan

Hiába szajkózza mindenki március óta, sokan még mindig nem képesek rendeltetésszerűen használni a maszkot. Semmit sem ér, ha kilóg belőle az orrod, vagy ha az állad alá van tűrve. Legyünk tekintettel erre a szabályra, és legyünk tekintettel másokra is. A maszk TELJESEN takarja el a szájat és az orrot is, ki lehet és ki is kell bírni benne azt a pár percet vagy fél órát, amit az üzletben töltünk.

5. Nem tartod a 1,5 méter távolságot

Ez a kérés valószínűleg napi százszor elhangzik a szupermarketek és áruházak hangosbemondóján. Ne csak sorbanállásnál, vásárlás közben is tartsd be a tisztes távolságot. Igen, így valóban lehet, hogy icipicit később jutsz ahhoz a polchoz, ahol az általad kiszemelt termék lapul, de hidd el, nem emiatt a pár másodpercnyi várakozás miatt fogsz este nyolc óra után hazaérni.

6. Nem kártyával fizetsz

A kártyával való fizetés jelenleg a legbiztonságosabb, legkisebb rizikóval járó fizetési mód, így ugyanis nem kell a több száz vagy akár több ezer ember által megfogdosott papír- és aprópénzzel foglalkozni, ráadásul az érintésmentes fizetéssel még a kasszában ülő eladóknak sem kell megfogniuk a bankkártyákat.

7. Feleslegesen halmozol fel mindent

Bár ez a tendencia szerencsére eltűnőben van, egyes emberek még most is több csomagnyi élesztőt, lisztet, tésztát vagy WC papírt vásárolnak. Felesleges és kicsinyes viselkedés, ebben a helyzetben inkább arra kéne törekednünk, hogy mindenkinek mindenből ugyanúgy jusson, ugyanannyi lehetősége legyen hozzájutni minden termékhez.

8. Betegen mész vásárolni

,,Jajj ez nem korona, csak egy kicsit megfáztam." - Ez az a mondat, ami most egyáltalán nem mentség arra, hogy boltba járkálj. Ugyan honnan lehetsz biztos benne, hogy tényleg csak egy enyhe megfázás, ami nem lehet veszélyes másokra nézve? Ha betegnek érzed magad, és üres a hűtő, inkább kérj meg egy családtagot, barátot, szomszédot, vásároljon be helyetted.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

6 étel, amit soha ne egyél meg nyersen

Vannak olyan ételek, amelyeket inkább nyersen kéne fogyasztanunk, hogy a bennük lévő tápanyagok ne illanjanak el főzés közben (ilyen a brokkoli vagy a fokhagyma), azonban akadnak olyan ételek is, amelyeket pont, hogy csak hőkezelés után szabad megennünk. Mutatjuk, melyek ezek!