Most akkor fertőtleníteni kell a boltban vásárolt termékeket?

Megoszlanak a vélemények arról, szükséges-e lefertőtleníteni a boltban vásárolt dobozos vagy csomagolt termékeket. Szakértők szerint fő a biztonság!

A koronavírus-járvány miatt alapjaiban változott meg az életünk az elmúlt hetekben. Odafigyelünk a hosszú, alapos kézmosásra, sokan már csak maszkban járunk ki az utcára és csak akkor, ha muszáj, ezen kívül betartjuk a másfél méter távolságot, és folyamatosan fertőtlenítjük a telefonunkat és a számítógépünket is.

Na de mi a helyzet a bevásárlással? Le kell fertőtleníteni a megvásárolt dobozos, lefóliázott termékeket is?

Az angol Metro.uk magazin a Liverpool Hope University biológiára szakosodott adjunktusát kérdezte meg arról, mennyire veszélyes hazavinnünk a boltokban vásárolt termékeket járványügyi szempontból. Dr. Perpetua Emeagi szerint ha például postai levelekről vagy csomagokról van szó, érdemes óvatosnak lennünk, ezeken ugyanis könnyen megtelepedhetnek a kórokozók, ráadásul elég sok emberen mehet keresztül egy-egy csomag, mialatt elér hozzánk. A postai küldeményeket ezért átvétel után ne rakjuk le a konyhapultra, az étkezőasztalra, a csomagolástól szabaduljunk meg a lehető leghamarabb, utána pedig alaposan mossunk kezet.
Ehhez képest a bolti árukkal más a helyzet, a szakértő és az NHS (National Health Service) szerint a bolti áruk csomagolásáról csak nagyon kis eséllyel kaphatjuk el a koronavírust:
,,Szerencsére elég valószínűtlen az esélye annak, hogy a koronavírus csomagolásokról vagy az ételekről terjedne át az emberre. Ami viszont növeli a koronavírusos fertőzés lehetőségét, az nem más, mint maga a bevásárlás. Ezért nagyon fontos, hogy betartsuk a másfél-két méteres távolságot mind a boltban járva, mind a sorbanállásnál. Ha az árucikkeken nem is, más felületeken nagyobb valószínűséggel jelenhetnek meg a kórokozók, így például a bevásárlókosarak fülén, a bevásárlókocsik fogójánál, a zöldség-gyümölcsmérlegeknél és az önkiszolgáló kasszáknál."
A szakértők szerint a legjobb, amit ilyenkor az ember tehet, hogy vásárlás, majd otthon a megvásárolt termékek kipakolása után is alaposan kezet mos, és még a két kézmosás között sem érinti meg az arcát (fő a biztonság!), valamint akkor is megmossa a kezét evés előtt, ha előtte már rég nem volt sehol.
Egy michigani orvos nemrégiben azt ajánlotta egy videós bejegyzésben, hogy minden megvásárolt terméket tartsunk három napig a szabadban (erkélyen, előtérben, kertben) a szakértők viszont felhívták a figyelmet arra a tényezőre, miszerint a hűtést igénylő termékek ezalatt az idő alatt simán megromolhatnak, hiába nincs még rekkenő hőség.
Persze, ha a saját megnyugvásunk érdekében muszáj, egy fertőtlenítős törlőkendővel letörölhetjük a bolti árut, fontos azonban, hogy ebben az esetben is csak a becsomagolt termékeket tisztítsuk meg, a zöldségek és gyümölcsök héját viszont még szappanos vízzel se mossuk le, inkább öblítsük át őket duplán bő vízzel.

via metro.co.uk

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Címlapról ajánljuk

Egy főzelék nem akkor rossz, ha liszt van benne, hanem...

Novemberben nyílik Szatmári Feri főzelékbárja, a Hippeace. A hosszabb ideje dédelgetett álom részben közösségi finanszírozással válik valóra: úgy néz ki, hogy a budapestiek osztják Feri több évtizedes szenvedélyét a tartalmas, korszerű zöldségalapú ételek iránt. Ferivel főzelékes ősélményekről, figyelmes vendéglátásról, céklakolbászról és arról beszélgettünk, mettől meddig főzelék a főzelék.

Balázs Barbara

További cikkek

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!

31 étel, amit idén decemberben mindenképp tegyél az (ünnepi) asztalra

Ismét eltelt egy év, eszméletlen, de így van: nem voltunk restek most sem, összeszedtük nektek a legszebb, legünnepibb, legdecemberibb receptjeinket adventre, karácsonyra, szilveszterre és újvére, hogy ne maradjatok inspiráció nélkül. A klasszikus, házias, családi fogások mellett előkerülhet egy-egy újító ötlet is. Segítünk!