Most akkor fertőtleníteni kell a boltban vásárolt termékeket?

Megoszlanak a vélemények arról, szükséges-e lefertőtleníteni a boltban vásárolt dobozos vagy csomagolt termékeket. Szakértők szerint fő a biztonság!

A koronavírus-járvány miatt alapjaiban változott meg az életünk az elmúlt hetekben. Odafigyelünk a hosszú, alapos kézmosásra, sokan már csak maszkban járunk ki az utcára és csak akkor, ha muszáj, ezen kívül betartjuk a másfél méter távolságot, és folyamatosan fertőtlenítjük a telefonunkat és a számítógépünket is.

Na de mi a helyzet a bevásárlással? Le kell fertőtleníteni a megvásárolt dobozos, lefóliázott termékeket is?

Az angol Metro.uk magazin a Liverpool Hope University biológiára szakosodott adjunktusát kérdezte meg arról, mennyire veszélyes hazavinnünk a boltokban vásárolt termékeket járványügyi szempontból. Dr. Perpetua Emeagi szerint ha például postai levelekről vagy csomagokról van szó, érdemes óvatosnak lennünk, ezeken ugyanis könnyen megtelepedhetnek a kórokozók, ráadásul elég sok emberen mehet keresztül egy-egy csomag, mialatt elér hozzánk. A postai küldeményeket ezért átvétel után ne rakjuk le a konyhapultra, az étkezőasztalra, a csomagolástól szabaduljunk meg a lehető leghamarabb, utána pedig alaposan mossunk kezet.
Ehhez képest a bolti árukkal más a helyzet, a szakértő és az NHS (National Health Service) szerint a bolti áruk csomagolásáról csak nagyon kis eséllyel kaphatjuk el a koronavírust:
,,Szerencsére elég valószínűtlen az esélye annak, hogy a koronavírus csomagolásokról vagy az ételekről terjedne át az emberre. Ami viszont növeli a koronavírusos fertőzés lehetőségét, az nem más, mint maga a bevásárlás. Ezért nagyon fontos, hogy betartsuk a másfél-két méteres távolságot mind a boltban járva, mind a sorbanállásnál. Ha az árucikkeken nem is, más felületeken nagyobb valószínűséggel jelenhetnek meg a kórokozók, így például a bevásárlókosarak fülén, a bevásárlókocsik fogójánál, a zöldség-gyümölcsmérlegeknél és az önkiszolgáló kasszáknál."
A szakértők szerint a legjobb, amit ilyenkor az ember tehet, hogy vásárlás, majd otthon a megvásárolt termékek kipakolása után is alaposan kezet mos, és még a két kézmosás között sem érinti meg az arcát (fő a biztonság!), valamint akkor is megmossa a kezét evés előtt, ha előtte már rég nem volt sehol.
Egy michigani orvos nemrégiben azt ajánlotta egy videós bejegyzésben, hogy minden megvásárolt terméket tartsunk három napig a szabadban (erkélyen, előtérben, kertben) a szakértők viszont felhívták a figyelmet arra a tényezőre, miszerint a hűtést igénylő termékek ezalatt az idő alatt simán megromolhatnak, hiába nincs még rekkenő hőség.
Persze, ha a saját megnyugvásunk érdekében muszáj, egy fertőtlenítős törlőkendővel letörölhetjük a bolti árut, fontos azonban, hogy ebben az esetben is csak a becsomagolt termékeket tisztítsuk meg, a zöldségek és gyümölcsök héját viszont még szappanos vízzel se mossuk le, inkább öblítsük át őket duplán bő vízzel.

via metro.co.uk

Hozzászólások (1)

Anagyferó

Én ugyan nem vagyok betojva a vírustól, mert ha elvisz, hát így jártam. De a családom miatt ha hazaviszem a boltból a m?anyagba, üvegbe csomagolt élelmiszert, tejet, A vízcsap alatt rövid ideig meleg szappanos vízzel almosom, letörlöm és úgy teszem a h?t?be. Ennyi id? alatt az étel nem melegszik át, viszont esély van a vírus pusztulására. De ez a módszer nem mindenre alkalmas. Ha futár hoz valami csomagot, akkor fert?tlenít? szerrel bespriccelem a csomagolást és csak utána bontom ki, majd a csomagolás megy a szemétbe. Természetesen a kézmosások nem maradnak el.

Címlapról ajánljuk

További cikkek