Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Így jelezz az evőeszközökkel!

Ha evőeszközzel étkezünk, az evést követően - jó esetben - keresztben a tányérba helyezzük őket, és mint aki jól végezte dolgát, továbbállunk.

Na de mi van, ha nem ettük meg az egész kaját, és később még folytatnánk a lakmározást, vagy ha nem ízlik, és nem akarunk többet enni belőle, vagy csak egy picit pihennünk kell? Azt jól tudjuk, hogy ha befejeztük az étkezést, a tányérunkon szépen párhuzamosan egymás mellé helyezzük az eszközöket - ekkor a pincér már el is viheti a tányérunkat.

Az is köztudott, hogy ha csak pihennénk egy keveset evés közben, majd egy rövid idő elteltével folytatnánk, akkor a kést a jobb oldalra, a villát pedig a baloldalra kell helyeznünk a tányéron úgy, hogy közben az eszközök fejei összeérjenek.

De ezeken kívül még számtalan módon jelezhetjük, hogy hogyan készülünk folytatni az étkezést, sőt, azt is, hogy ízlett-e, vagy éppen pont hogy nem szerettük.

Ha szeretnénk, hogy megkapjuk a második fogást, akkor pedig tegyük a tányér közepére a villánkat, a kést pedig fektessük rá úgy, hogy egy pluszjelet kapjunk.

Ha felhívnánk a pincérek vagy a házigazdák figyelmét arra, hogy az étel kiváló volt, akkor fektessük evőeszközeinket párhuzamosan a tányérunkra úgy, hogy a kés illetve a villa szárai balra mutassanak.

Ha nem ízlett az étel, azt is bárki tudtára adhatjuk: a kést és a villát hasonló módon helyezzük el a tányéron, ahogyan a pihenéshez tennénk le, itt azonban fontos, hogy a késnek bele kell kapaszkodnia a villa ágaiba.

Ha a jövőben betartjuk ezeket a tanácsokat az éttermi étkezéseknél, biztosan nem lehet félreértés, és nem foghatják ránk, hogy nem vagyunk illem-, illetve tisztelettudóak.

Szólj hozzá!

Hozzászólások (35)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Ilke1
Ilke1 Tue, 2015-01-06 11:59

Ha szeretnénk, hogy megkapjuk a második fogást, akkor pedig tegyük a tányér közepére a villánkat, a kést pedig fektessük rá úgy, hogy egy pluszjelet kapjunk.

Ez jó. Az első fogás általában leves, persze vannak kivételek. A leveses tányérra helyezzem a kést- villát?

skiren
skiren Sun, 2015-01-04 14:37

Mi van akkor, ha kanállal levest eszem, de nem eszem meg mindet és kérem a második fogást? Hogyan jelzem hangtalanul?

Martini71
Martini71 Sat, 2015-01-03 21:57

Vessetek a mókusok elé, én a tic-tacot eddig mindig lenyeltem :D Itt kell megtudnom ennyi idősen, hogy ennek más a módja intelligenséknél? :D :D :D

Polgár Istvánné
Polgár Istvánné Sat, 2015-01-03 16:25

Hát én nem értek az evőeszköz etiketthez de azt is kétlem hogy Fkyra bármilyen viselkedési formàt megtanult volna!(sokat mosolyogtam) :-D :-D

zsuzsanna47
zsuzsanna47 Thu, 2014-10-09 18:47

Kedves Nóra!
Ha lenne kedved és időd , írhatnál a szalvéták használatáról is./Papír és ruha szalvéta is/
Nekem valahogy nem tetszik mikor az emberek elfogyasztják a finom étkeket, leteszik szépen az evőeszközt és utána össze gyűrik a papírszalvétát és a tányér közepébe dobják.
A mi családunknál használt szalvétát az étkezés végén - a háromszögre hajtottat- az alsó csúcsnál egy kisebb háromszögre hajtjuk és az egymás mellé helyezett evőeszköz alá csúsztatjuk.
Igaz, valaki egyszer említette, hogy ez a megoldás neveletlenség.
Hát ezért kérném a segítségedet, hogy a "jól nevelt" megoldást tovább adhassam a
családomnak. Előre is köszönöm, ha írsz róla egy cikket. Üdvözöl: Zsuzsa

nikaa
nikaa Thu, 2014-08-14 23:57

Remélem már FKyra nem tagja ennek a közösségnek.
Szegény családja:-((

Szilviánita
Szilviáá / Szilviánita Mon, 2014-08-11 23:19

Tetszett a cikk, mert érdekes volt. Ezentúl tudatosan oda fogok figyelni az evőeszközök elhelyezésére. Nem tudhatjuk hol és mikor lesz nagy jelentősége. Jó ,ha külföldön a sok negatívum mellett pozitívumokat megélnek a magyar emberek részéről.

G.Fanny
G.Fanny / G.Fanny Mon, 2014-08-11 21:11

Szerintem is illőbb megköszönni, és tényleg lehet, hogy Magyarországon ez nem szokás stb. DE érdekes erről olvasni. Megtudni, hogy még sok mindent kifejezhetünk ezekkel a jelekkel. Ismereteinket pedig mindig jó bővíteni. És tényleg előfordulhat, hogy valamiért szóban nem jelezhetjük kérésünket, véleményünket.

kicsichef
kicsichef Sun, 2014-02-16 15:59

Kedves Nóra! igazán nagyon jó a cikk és a demonstrációs képek! kevesen tudják hogyan kell evés (étkezés )után használni az evőeszközöket! felháboritó és sajnálatos néhány hozzászoló faragatlansága és sötétsége! további jó munkát kivánok.

boribakter
boribakter / boribakter Fri, 2014-02-14 20:15

Szerintem nagyon hasznos ez a cikk. Én csak két jelet ismertem. Egyiket lehet, hogy nem jól: keresztbe tettem a villát és kést, de X alakban, ha megszakítottam az étkezést, de még nem fejeztem be. Én így tanultam, általában mindenhol értették, nem vitték el a tányért, de volt olyan is, ahol elvitték, csak pislogtam. Jó lenne, ha ezeket a jeleket egyezményesen mindenhol ismernék.

Linnax
Linnax Wed, 2014-10-08 14:31

Nos, én is pontosan így tudom (már jó pár évtizede!), de hogy várod el, hogy ismerjék a jelet, ha sokszor még rendesen megteríteni sem tudnak! :((
Vicces, amikor állítólag kivételes(?) emberek azon tanakodnak, hogy melyik oldalra való pl. a szalvéta, hogy a többit ne is említsem.
Csak azt nem értem, hogy manapság csak leadják az anyagot az iskolában, a neveléssel, az udvariasságra és viselkedésre okítással miért nem foglalkoznak? Igaz, én sem az iskolában tanultam, de a korosztályomban volt, akit ott tanítottak meg a szép evésre az iskolai étkezőben.

kissidu
kissidu Wed, 2014-02-12 16:11

Nagyon tetszett a cikk. Ki is tettem a kedvenceim közé, azonban én nem fogom az evőeszközöket jelzésre használni, inkább kedvesen szólítom a pincért és megkérem . Nekem fontos a személyes kommunikáció.

newsee78
newsee78 Wed, 2014-02-12 10:50

Kedves Utálatoskodó!
Az, hogy valaki összeszedi, hogy az evőeszközök elhelyezése, ha jelent valamit, akkor mit jelent, nem egyenlő azzal, hogy egyébként bunkó és rá sem néz a pincérre vagy nem köszöni meg a kedves kiszolgálást.
Az egész cikkben és a kapcsolódó kommentekben csak azt az egyet sajnálom, hogy valaki annyira megkeseredett az életében, hogy nehezére esne akár egy értelmes mondatot is leírni anélkül, hogy abban ne lenne bántó szándék. Őszintén nagyon sajnálom, hogy ilyen hozzáállással kell élned!
Nóra én köszönöm a cikket. Érdekesnek találtam és még ha nem is fogok ezentúl minden jelet használni, megérte olvasni róla!

efery
efery Wed, 2014-02-12 10:17

Nóra! Köszönöm a leírtakat még akkor is, ha sok lángész úr?, hölgy? meglehetősen tahó módon kritizálja...
"Le style, c'est l'homme"

mina82
Grillázs / mina82 Tue, 2014-02-11 08:55

Hát arra azért kíváncsi lennék,hogy mindekinek van e itt sok éves vendéglátói tapasztalata?Mert ugyan én sem feltétlenül rakosgatnám keresztbe meg alá,fölé azokat az evőeszözöket ,maximum csak az evészet végét jelezve.Az is igaz,hogy a köszönöm jár a pincérnek,de szerintem akkor sem illene így beszélni és ilyen formán leszólni a másikat,ha már az illemről ugyebár!

Aviatica
Aviatica Mon, 2014-02-10 18:35

Én is érdekesnek találtam a cikket. Remélem a cikk írója nem veszi magára a sok sértő hozzászólást. Tessék Nóra után csinálni, írjon jobbat, aki tud.

5perc
5perc Mon, 2014-02-10 11:50

"Ha szeretnénk, hogy megkapjuk a második fogást, akkor pedig tegyük a tányér közepére a villánkat, a kést pedig fektessük rá úgy, hogy egy pluszjelet kapjunk."

Bele a leveses tányérba? Ez normális?
(És most hagyjuk az előételt.)

FKyra
FKyra Mon, 2014-02-10 16:02

Ismét egy szakbarbár ! hadd gratuláljak, ahhoz, hogy ilyen ostoba dolgokra tanítja az embereket. A villára a kést ?? keresztbe ?? mióta és milyen céllal ?? óhh értem egyébként nem fog semmi kiállni a vendégből. A kést a villa, alatt tesszük keresztbe EZZEL MEGAKADÁLYOZVA AZT, HOGY A ZSIROS EVŐESZKÖZ ILL A MARADÉK KAJA A VENDÉG FEJÉN ÖLÉBEN LEGYEN ! Pincér csak már a kezében levő tányéron rendezkedik, a vendég előtt nem " mosogat " .
Mondja kedveském, fő szakértő asszony, hol szerezte az infóját ? maga még vendégnek is gyenge, minden mondatát nem fogom kielemezni, de higgye el, ez egy több éves szakma, nem fizetik meg és nincs rá szükség. Magát sem az eszéért szeretik meg fizetik :-P

Dombikriszti
Dombikriszti / Dombikriszti Tue, 2014-08-12 10:24

NA végre, valaki megírta! Ez egy felületes, vacak, okoskodó, rossz infókkal teli cikk!!!!! Nem így működik a vendéglátóban!!! Ne mentsétek le, mert nem igazak az "infók", nagyon nagy hiba lenne ezek szerint jelezni egy elit szállodában a pincérnek. Nora Palmer - sajnálom, nem nyert....A Giorgio-ban külön hosszú órákon sajátítatják el a tanulókkal, a vendégként való viselkedést (is), de ilyen rövid cikkben ennyi marhaságot megírni, még soha nem láttam.

tmpgenc
tmpgenc / tmpgenc Sun, 2014-02-16 20:21

Az a baj,nem a tartalom marad meg utánad, még ha jót is írsz,hanem a taplóságod.

FKyra
FKyra Mon, 2014-02-10 16:19

Jól írod, a 2-ik fogás semmiképp nem lehet az előétel után, csakis egy leves után jöhet, ha meg 2-ik fogás volt, akkor desszert jöhet, két 2-ik fogás nincs.. a kisasszony a díványon vizsgázott be a szerkesztőségbe. ( idegesítő már mindenhol a dilettáns barmokat látni és olvasni, és nézni, hogyan beszélnek félre , nincs önbecsülése az ilyennek ??? hát ő nem érzi , h hülye ?? )

Ibolya05
Ibolya05 Tue, 2014-08-12 07:49

Ha valamivel nem értesz egyet ok, csak ne feledd a stílus maga az ember.
Gondolom fiatal vagy, így még változhatsz - mindenkinek jobb lenne!

Nosalty.hu
Nosalty.hu Mon, 2014-02-10 16:35

Kedves FKyra,
minden véleménynek örülünk, de kérjük, kerüld a bántó hozzászólásokat és a sértő hangnemet, ellenkező esetben tiltanunk kell a profilodat. Köszönjük!

tentenyanya
tentenyanya Mon, 2014-02-10 01:44

Nem egyszerűbb szóban megdicsérni a szakács főztjét? Beszélgessünk! Vendéglátás: van ugye a vendég és van a vendéglátó, legyen az fizetős hely, vagy házi vendégség. Beszélgessünk kérdezgessünk vagy dicsérjünk... ne mutogassunk...
Elnézést kérek a cikk írójától, csak néha..

FKyra
FKyra Mon, 2014-02-10 16:21

nyanya, ahogy írod, illik felvenni a szemkontaktust a pincérrel, ez a minimum.. istenem és ezek járnak étterembe ( remélem a pincér tudja mit tegyen az ilyen levesbe :-P)

schatzy3000
schatzy3000 Mon, 2014-02-10 09:43

Jelzem, ÉTTERMI etikettről van szó. Úgy hiszem, illetlenség megszakítani egy zajló beszélgetést/tárgyalást azzal, hogy a pincérnek megdícsérjük az ételt, ha pedig az én gondolatmenetemet kell megállítanom, az még zavaró is.

FKyra
FKyra Mon, 2014-02-10 16:07

Illik egyenesen ülni, nem ficeregni és pár percig a pincérre figyelni, mert akkor ő a főszereplő az asztalnál, és magácskának aki irtó fontos ügyekben nem akarja megszakítani a világmegváltó gondolatmenetét, nem lesz lehetősége észlelni, ha esetleg hoznak vmit, és magára borítja. Magácska, az illemet tanulja meg ha már "tárgyal " jesszusommm :-D :-D

Virágh Bea
Virágh Bea Sun, 2014-02-09 23:09

Jó ezt is tudni, de: Ezek a jelzések az angolszász kultúrában élő jelek, nálunk nem honosak, sem a pincérek, sem a vendégek körében. Ha szünetet tartunk étkezés közben (iszunk, beszélünk, stb) az evőeszközt jobbról balról a tányér széléhez tesszük nyelüket egymástól távolítva, ha befejeztük az étkezést evőeszközeinket nyelükkel jobb felé (5 óra irányába) fordítva egymás mellé helyezzük. Magyarországon ennyi jelzés él, a többit -ha kell- szóban mondjuk el. Felesleges azt éreztetni az emberekkel, hogy nem illemtudóak, hiszen ezek a szabályok nálunk nem használatosak.

Linnax
Linnax Wed, 2014-10-08 14:47

Elnézést a fitymálkodóktól, de én szakmámból kifolyólag (nem vendéglátós!) etikettet is tanultam. Bea leírása a lehető legprecízebb meghatározás. Angolszász vagy nem angolszász, de bizonyos helyeken így használják. Pl. azt tudja valaki, hogy a kávés csészealjon hogy' kell elhelyezni a kockacukrot és a kiskanalat? Ennek sincs semmi jelentősége, csak bizonyos helyeken. Úgyhogy nem kell kiakadni, mert nem kötelező "tudomány"!

FKyra
FKyra Mon, 2014-02-10 16:09

Pfff., szomorúan olvastam a kis esszéjét az angolszász kultúráról, tényleg nem illene utánajárni ??? igény az étteremre van, de ott viselkedni kell. Gondolom a párja önt előre beengedi az étterem ajtaján . Döbbenet..

Brumóka
Brumóka Mon, 2014-02-10 22:38

Úgy tűnik, lenyelte a bölcsek kövét! Bizonyos jó modorbeli hiányosságai azért vannak! Teljesen igaz, hogy ezek a jelzések Magyarországon nem szokásosak, a zöldborsót se a villa hátuljára passzírozzuk - ahány ház, annyi szokás. Biztosan, azt is tudja, miért vannak gombok a férfiöltönyök ujján! Amihez hozzászólt - nem indokolja a következtetését! Mindenki tudja, hogy kocsmába befele a férfi megy - hátha pofán vágják - kifele a hölgyet engedik. Még Pepita Offéliáéknál is így volt! És plafonra nem köpünk! Nagyarcú ismeretlen!

zsuzsanna47
zsuzsanna47 Sun, 2014-02-09 15:45

Kedves Nóra!
Köszönöm, hogy gondolsz ezekre a dolgokra és illusztrálva jeleníted meg őket.Az alap dolgokkal az ember úgy nagyjából tisztában van, de jó ezt pontosan tudni.
Van egy 15 éves fiú unokám és lejegyzem neki, hogy mit hogy illik, enni, inni, viselkedni.
Talán még most, nem veszi komolyan, de majd ha 30 éves lesz szeretettel gondol rám, hogy ezek az illemek, természetes viselkedések lesznek nála.

FKyra
FKyra Mon, 2014-02-10 16:15

Zsuzsanna, isten ments, hogy az unoka ezt a butaságot megtanulja. Ezeknek a jeleknek funkcionalitása is van, ha Nórika nálam lenne vendég..hát..nem sírnám vissza. Egy biccentés v köszönöm a pincérnek jár ! ez nem egy néma film, sajnos a bunkóságot még illemnek is lehet nevezni. Az ilyen tipusu vendég teszi a tányér aljára a rágót..de ha Nórika megsúgja nekem, hogyan szabadulunk meg egy bármilyen légzésfrissítőtől elegánsan / ez tapasz is lehet ugyebár, pláne beteg ember esetén nem elég a fogmosás / Szóval, hová tünik a tic-tac, tapasz, rágó ? köszi a választ ;)