Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Visszatérhet a boltzár? - Változhat az áruházak vasárnapi nyitvatartása

Rövidülhet a boltok vasárnapi nyitvatartása. Ezúttal nem a kormány, hanem az áruházláncok miatt lehet változás.

Ismét napirendre került a boltok vasárnapi nyitvatartása. A vásárlókat és a bolti dolgozókat is megosztó hét végi munkavégzés kérdése ezúttal a napi fogyasztási cikkeket árusító áruházláncok miatt téma. A Magyar Nemzet azt írja, hogy szociális és gazdasági okokból a boltoknak még mindig problémát okoz az egész napos, jellemzően reggel 6 órától este 10 óráig tartó vasárnapi működés, iparági körökben köztudott, hogy több cégnek egyáltalán nem éri meg ezen a napon is nyitva tartani. A nagyobb cégek azonban nem engedhetik meg maguknak, hogy zárva tartsanak, ha a konkurencia közben nyitva marad.

Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezeténél (KDFSZ) elnöke elmondta, hogy nyilvánosan egyik piaci szereplő sem vállalja, hogy támogatná a rövidebb nyitvatartást vasárnaponként az áruházaiban, de az egyik piacvezető cég már jelezte feléjük, hogy érdemes lenne felmérni a vasárnapi munkavégzés körülményeit.

A boltzárat a vásárlók nem támogatják, így merült fel a rövidített nyitvatartási idő. A KDFSZ szerint közös önszabályozás alapján, vasárnaponként néhány órával kellene rövidíteni a boltok nyitvatartását, ami a cégeknek és a családos munkavállalóknak is jó lehet. A szakszervezet javasolni fogja azt is, javasolni fogjuk, hogy készüljön felmérés a lakosság körében is arról, hogyan fogadnák a vasárnapi nyitvatartás rövidülését az áruházakban, plázákban. 

Ha sikerül kompromisszumra jutni, akkor akár 4-6 órával korábban is bezárhatnak a boltok vasárnap.

Ezeket olvastad már?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!