Hétfőnként zárva! - akkora a munkaerőhiány az egyik áruházláncnál, hogy kénytelenek bezárni a hét első napján

Egyre nehezebb munkaerőt találni a magyar boltokba. Van, aki már drasztikus eszközökhöz kénytelen nyúlni.

Nem tudnak lépést tartani a nagy áruházláncok fizetésemeléseivel a kisebb boltok. Mint arról néhány napja beszámoltunk, a Lidl idén 20 százalékos béremelést hajt végre, így egy áruházi dolgozó fizetése átlagosan bruttó 365 ezer forint is lehet. A többi áruházlánc is bérfejlesztéseket hajt végre:

  • Tesco:kb. 10 százalékkal emel, így egy kasszás bére pótlékokkal, túlórákkal a bruttó 227 700 forintot is elérheti.
  • Spar: a legtöbb munkakörben minimum havi bruttó 200 ezer forint lesz a kezdőfizetés, de 13. havi fizetés is jár majd a cafeteria mellett a dolgozóknak.
  • Auchan: már tavaly emelték a béreket 13,6 százalékkal.

Több embert foglalkoztatnak viszont csak a garantált bérminimumért, főleg kis- és középvállalkozók. Sokan azonban ezt a bruttó 180 500 forintos összeget sem tudják kigazdálkodni. Az RTL Klub Híradójának egy kisbolt tulajdonosa azt mondta, duplájára kellene emelnie az árakat ahhoz, hogy fel tudja venni a versenyt a nagyobb áruházláncok fizetéseivel.

Karsai Zoltán a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke valószínűnek tartja, hogy a nagy boltok a kisebb boltoktól fogják elszívni az alkalmazottakat, ezáltal pedig a munkaerőhiány a kisboltokat fogja ezentúl még jobban terhelni.

Sok helyen a nyitva tartást is korlátozni kell a munkaerőhiány miatt. Az ÁFEOSZ-COOP összesen 30 ezer embert alkalmaz boltjaiban, de még háromezerre lenne szüksége. A munkaerőhiány miatt drasztikus lépésre szánták el magukat: HÉTFŐNKÉNT ZÁRVA TARTANAK.

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!

Rosanics Petra

5 kockás abroszos óbudai vendéglő, ahol a Krúdy-nosztalgia ma is...

A Krúdy-év emlékezetes volt. 2013-ban reflektorfénybe került Óbuda vendéglátása, az ihletadó pedig az író születésének 135. és halálának 80. évfordulója volt. Ekkor még több legendás hely működött a Krúdy-negyedben: egy évre rá zárt be a Lajos utcai Régi Sipos Halászkert, aztán a Mókus Söröző, majd a Fő téri Új Sipos is. A kultikus vendéglői negyed fénye mára kissé elhalványult, pedig most is van hová mennünk, ha egy kis vendéglői nosztalgiára vágyunk. 5 jó helyet ajánlunk Óbuda szívében!

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?