Egy világ kedvence – hamburger

A közkedvelt hamburger története és eredete a múlt homályába vész – persze van pár biztos pont és személy, aki részt vett a csúcskarriert befutott gyorsétel létrejöttében.

Pulykaburger

A hivatalosnak tűnő megegyezés szerint a nevét a németországi Hamburg városáról kapta és itt érkezett a képbe Amerika is, amit sokan a hamburger szülőhazájának tartanak. A német városon keresztül Amerikába vándorlók ugyanis a kikőtővárosban találkozhattak először a zsemlébe rejtett húspogácsa ötletével, a dolognak pedig persze pillanatok alatt híre kelt.

Az ötlet szájról szájra járt és eljutott a tengerentúlra is. Fontos megjegyezni, hogy már a XIX. században megjelent egy hasonlóan elkészített ősburger, Sandwich ugyanis egy angliai grófság, ahol a helyi fogadóban John Montagou gróf két kenyérszelet közé szorította a marhasültjét. Tehát a szendvics intézménye már az 1800-as években ismert volt, ebből fejlődött tovább a gasztrotudás – egyenesen a hamburger felé.

Más mendemondák szerint a németeknek semmi közük nem volt a hamburger megszületéséhez: Amerikában egyesek Texasnak, mások Wisconsinnak és egy Hamburger Charlie-nak becézett szakácsnak, megint mások Connecticutnak vélik tulajdonítani az első hamburger elkészítését. Igazságot tenni a dologban szinte lehetetlen, de valószínű, hogy mindegyik eredetmegjelölésben akad realitás, az európai, ázsiai és amerikai hatások összekeveredése adta meg a hamburger végső, általunk is ismert formáját.

Az 1950-es évektől egyébként a McDonald’s járatta csúcsra a mostanra az egészséges életmód híveinek első számú ellenségét (korábban csak hot dogok készítésével foglalkoztak). Mint sok minden másnál, a hamburgernél is a minőségi alapanyagokon múlik minden: azért egy jó házi hambi mindig kedvünkre való. Nyáron a strandokon és év közben bármikor, utcai árusoknál is lehet találni kiváló változatokat!

További hamburgerekért kattints ide!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Őszi feltöltődés a büki termálvíz erejével

Az ősz az év gyönyörű időszaka arra, hogy élvezd a természet változó színeit, a napsütést és a már hűvös szellő simogatását. Ezekben a hónapokban érdemes felkészíteni a szervezetedet a téli hónapokra, hogy ne döntsenek le a betegségek.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Négycsillagos disznóság – vigyázat, nagyon éhes leszel!

A disznóvágás sokak fejében – különösen a mai városi ember számára – egy távoli, elfeledett népszokásként él, amit elsősorban a zord téli hajnalokkal és a kemény fizikai munkával kötünk össze. Ez a felületes asszociáció azonban korántsem adja vissza sem a disznóvágás lényegét, sem azokat a hagyományokat melyek hozzá kapcsolódnak. A disznótor persze alapvetően az élelem feldolgozásáról szólt, de egyben a közösségről, az összetartásról is, hiszen igazi társadalmi esemény volt a korabeli vidéken. A faluban szinte minden háznál tartottak sertést, amelyet gyakorta télen vágtak le és így bespájzoltak a családnak következő időszakra. A disznóvágás bizony kemény munka, de a család minden tagja kivette belőle a részét, így igazi közösségi élmény is volt egyben.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Mátra rejtett kincsei

Budapesttől egy órányira Nógrádban, a Mátra nyugati vonulatában, festői környezetben fedezhetjük fel az egyre izgalmasabb élményt nyújtó Szurdokpüspöki, Tar és Szuha falvakat, vagy ahogyan saját magukat említik, a Mátra Nyugati Kapuját.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A mi Rögös túrónknak tényleg nincsen párja?

Ha röviden kellene válaszolni, a következőt mondanánk: bátran állíthatjuk, hogy valóban egyedülálló élelmiszer. Miért jelenthetjük ki ezt ennyire magabiztosan? Milyen érvekkel támasztható alá a Rögös túró egyedisége? Következzen egy gyors gasztronómiai kalandozás páratlan tejtermékünk világában!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

31 étel, amit idén októberben semmiképp se hagyj ki

Az őszi alapanyagpaletta eléggé kitesz magáért, az átmenet nyárból őszbe, majd őszből télbe tartogat nekünk pár csodás szezonális finomságot: cékla, körte, sütőtök, alma, szilva, batáta, füge, birsalma vár rád, de a sornak nincs vége. Főzz és süss velünk októberben is!