Egy világ kedvence – hamburger

A közkedvelt hamburger története és eredete a múlt homályába vész – persze van pár biztos pont és személy, aki részt vett a csúcskarriert befutott gyorsétel létrejöttében.

Pulykaburger

A hivatalosnak tűnő megegyezés szerint a nevét a németországi Hamburg városáról kapta és itt érkezett a képbe Amerika is, amit sokan a hamburger szülőhazájának tartanak. A német városon keresztül Amerikába vándorlók ugyanis a kikőtővárosban találkozhattak először a zsemlébe rejtett húspogácsa ötletével, a dolognak pedig persze pillanatok alatt híre kelt.

Az ötlet szájról szájra járt és eljutott a tengerentúlra is. Fontos megjegyezni, hogy már a XIX. században megjelent egy hasonlóan elkészített ősburger, Sandwich ugyanis egy angliai grófság, ahol a helyi fogadóban John Montagou gróf két kenyérszelet közé szorította a marhasültjét. Tehát a szendvics intézménye már az 1800-as években ismert volt, ebből fejlődött tovább a gasztrotudás – egyenesen a hamburger felé.

Más mendemondák szerint a németeknek semmi közük nem volt a hamburger megszületéséhez: Amerikában egyesek Texasnak, mások Wisconsinnak és egy Hamburger Charlie-nak becézett szakácsnak, megint mások Connecticutnak vélik tulajdonítani az első hamburger elkészítését. Igazságot tenni a dologban szinte lehetetlen, de valószínű, hogy mindegyik eredetmegjelölésben akad realitás, az európai, ázsiai és amerikai hatások összekeveredése adta meg a hamburger végső, általunk is ismert formáját.

Az 1950-es évektől egyébként a McDonald’s járatta csúcsra a mostanra az egészséges életmód híveinek első számú ellenségét (korábban csak hot dogok készítésével foglalkoztak). Mint sok minden másnál, a hamburgernél is a minőségi alapanyagokon múlik minden: azért egy jó házi hambi mindig kedvünkre való. Nyáron a strandokon és év közben bármikor, utcai árusoknál is lehet találni kiváló változatokat!

További hamburgerekért kattints ide!

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

Ezt eszitek a Szigeten! – Nosalty Vox Pop a Sziget...

Két év kihagyás után végre újra dübörög a Hajógyári-sziget. Bár a SZIGET Fesztivál hagyományosan nem a gasztronómiáról szól (bár a felhozatal évről-évre pazarabb), a Nosalty Vox Pop különkiadásában azt kérdeztük a Szitizenektől, mit esznek, amikor éppen nem isznak?

Nosalty