Vigyázat, paradicsomszezon vége!

Nemsokára eljön a nap, hogy hiába keressük a piacon az ízes, lédús paradicsomokat, csak melegházi nevelésű társaikkal találkozunk. Főzzünk az utolsó adagból finomakat!

Paradicsom? Szinte minden nap ott piroslik az ebédlőasztalunkon. Hol a reggeli tojásrántotta mellé vágok fel pár szemet, hol az ebédhez vagy a vacsorához keverek salátát belőle. Csirke mellé teszem a tepsibe, levest vagy szószt főzök vele. Mivel a nyári szuperparadicsom ideje lassan lejár, most még inkább helyet kap napi étkezéseinkben.

Friss és gyors paradicsomos tészta recept

A legnagyobb ízbeli különbség a konzerves és a friss paradicsomból főzött levesek illetve szószok terén mutatkozik. Valóban gyártanak már fantasztikus minőségű passzírozott, sűrített, konzerves termékeket, melyek használatával egy csomó főzési időt spórolhatunk meg, de a friss paradicsomos tésztának párja nincs. A legegyszerűbb elkészíteni, hiszen a szószt főzni sem kell, csak összemelegíteni, és már tálalhatjuk is.

Friss és gyors paradicsomos tészta recept

A gyerekek észreveszik, amikor a leves friss paradicsomból készül - színe kicsit világosabb, de az íze sokkal finomabb. Van aki a menzás, édes változatot szereti, mások a bazsalikomos, olaszos változatra szavaznak, de egyben egyetértünk: sült, sajtos kruton ússzon a tetején!

Fűszeres paradicsomleves sajtos krutonnal recept

Nehéz lenne összeszedni minden paradicsomos receptet, amit szeretünk és fogyasztunk. A hagyományos ételek közül talán csak a paradicsomos káposzta nimbusza szenvedett csorbát. Annak idején nekünk sem volt kedvencünk a suliban, most bezzeg milyen finom lenne egy szelet oldalassal! Ha megenné rajtam kívül más is a családban, biztosan gyakran készíteném. A másik feledésbe merült finomság a paradicsomos burgonya, melyetfasírttal vagy kaptunk ebédre a menzán. Ez a fogás a mai napig szerepel az iskolai menüben, de otthon egy gyermek sem követeli.

Fűszeres paradicsomleves sajtos krutonnal recept

Ilyen sokféle felhasználási lehetősége egy gyümölcsnek sincs. Ez nem elírás! A paradicsom termését, habár a zöldségesnél vesszük, egyesek mégis gyümölcsként tartják számon. Zöldség vagy gyümölcs, ez csak részletkérdés, mi örülünk neki, hogy Amerikából áthajózott hozzánk! Mára nem csak a mediterrán konyha kedvenc alapanyaga, hiszen minden nemzet beépítette receptjeibe és sajátjaként használja.

Jövő héten erdei gombákból készítünk levest és patét. Addig is használjuk ki az alkalmat, és szerezzük be az utolsó ízletes paradicsomokat is a piacról!Gréti

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

11 húsleves-variáció, ami anyu és nagyi főztjére emlékeztet

Gőzölgő-aranyló húsleves, melybe annyi sárgarépa, zeller, fehérrépa, karalábé, cérnametélt és főtt hús kerül, amennyi nagyi merőkanalába belefér. Te milyen hússal szereted? Kerül bele nálatok gyömbér? Esetleg citrom? Próbálj ki különféle variációkat, és gubózz be egy tál isteni húslevessel, mert annál jobb nincs is!

Nosalty

„Anélkül, hogy kritizálnám a szakmát, kijelenthetem, hogy a magyar cukrászatban...

Azt tartja, mindegy, hogy otthon sütünk-főzünk, vagy elmegyünk valahová, a lényeg a minőség, abból nem szabad engedni, már csak azért sem, mert a vendég észreveszi, ha becsapják, és akkor nem jön többet, szkeptikussá válik. Még mindig Párizst tartja a gasztronómia központjának, a díjakról pedig azt tartja: jó, ha vannak, de az ő életük a hétköznapokról és a nap mint nap betérő vendégekről szól, ezek alapozzák meg az ünnepi pillanatokat. Mihályi László cukrászmesterrel beszélgettünk.

KormosLili

További cikkek