Fűszeres paradicsomleves sajtos krutonnal recept

Fűszeres paradicsomleves sajtos krutonnal
Fűszeres paradicsomleves sajtos krutonnal
40 perc / előkészület: 15 perc főzés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (19)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nemsokára eljön a pillanat, hogy hiába keressük a piacon a lédús, ízes paradicsomokat, csak melegházi társaikkal találkozunk. Ezt a finom levest talán az utolsó nyári paradicsomok egyikeiből készítettem.

hozzávalók / 4 adag

A leveshez

A sajtos krutonhoz

ajánlat

Fantasztikus szép és tápláló leves. Utána elég lesz egy sütit felszolgálni!

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
diéta: cukormentes
konyhatitkok: gourmet
nehézség: közepes
kategória: levesek
költség egy főre: megfizethető receptek
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
konyha: olasz
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: leves

receptkategóriák

egyéb elnevezések

paradicsomleves, bazsalikomos paradicsomleves
Szólj hozzá!

elkészítés

A leveshez

  1. Egy nagy lábasban forraljunk vizet. Ha már tényleg lobog, akkor dobjuk bele a paradicsomokat pár percre, hogy a héjuk szétpattanjon. Ezalatt a mosogatótálba készítsünk elő egy nagy tálat jéghideg vízzel. A már ráncos paradicsomokat emeljük ki a forró vízből és dobjuk a hidegbe. Így könnyen meg tudjuk szabadítani őket teljesen a héjuktól. Ha kissé kihűltek, kockázzuk fel őket.
  2. Egy nagy szószos edényben hevítsünk olívaolajat, szórjuk bele a felaprított hagymát, és közepes lángon pároljuk üvegesre. Ne barnítsuk túl, ez maximum 5-6 percet vesz igénybe.
  3. Ekkor jöhetnek a paradicsomkockák, a felfogott levük és a víz. Forraljuk össze az egészet, majd a lángot kisebbre véve főzzük úgy 20-25 percig, hogy a lé kissé besűrűsödjön.
  4. Adjuk hozzá a bazsalikomleveleket (egy párat hagyjunk meg a díszítéshez), sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg füstölt paprika őrleménnyel ízlés szerint, csepegtessünk bele balzsamecetet, majd húzzuk le a tűzről, és hagyjuk hűlni úgy 5 percig.
  5. Botmixerrel vagy turmixgépben forgassuk addig, ameddig lágy és selymes állagot kap. Szűrőn öntsük át egy tálba, így a maradék magdarabokat is likvidálhatjuk. Kóstoljuk meg a levest, és fűszerezzük utána, ha kell.

A sajtos krutonhoz

  1. Szeljük fel a kenyeret. és teljes felületen vajazzuk meg az egyik felüket, szórjuk meg reszelt Gruyère sajttal (vagy más tehéntejből készült illatos, félkemény sajttal), majd ismételjük meg ezt a folyamatot a másik oldalukon is. Kettőt-kettőt forgassunk egybe, így két sajtosszendvicsünk lesz.
  2. Ha van otthon pannini sütőnk, akkor abban süssük meg a sajtos kenyérszeleteket, ha nincs, akkor másféle összecsukható szendvicssütő is jó, vagy serpenyőben is elvégezhetjük a folyamatot (2-2 perc/oldal). Így kicsit ducibbak lesznek a krutonok, úgyhogy sütés közben nyomjuk majd össze őket. Szőlőmag olajjal vékonyan kenjük ki a sütőt (más olaj is tökéletes hozzá), tegyük be az emeletes szendvicseket, és süssük aranybarnára őket.
  3. Vágjuk mindegyik szeletet kisebb, kruton méretű kockákba, és szórjuk a levesre. Friss bazsalikomcsíkokkal, olívaolaj és balzsamecet cseppekkel, frissen őrölt borssal díszíthetünk, ízesíthetjük még. Jó étvágyat hozzá!
  • költség: 1400 Ft
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 9 604
elküldve: 1
receptkönyvben: 331
elkészítve: 12/12
Facebookon megjelent: -

szakács

Gréti

Mióta szakács: 2012.01.30.
263 recept
hirdetés

Hozzászólások (19)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

VKatyerina
VKatyerina k, 2017-06-06 11:29

Kedves Gréti!
Ha nincs kéznél salottahagyma, csak vöröshagyma, azzal is finom lesz a leves?
Köszönettel,
Kata

Bagdi Gréta
Gréti / Bagdi Gréta k, 2017-06-06 12:34

Hát persze! Azzal is nagyon finom lesz, csak picit tovább kell párolni, mint a salottát és talán több olíva olajat vesz fel, de ezt úgyis látod majd.
Üdv, Gréti

b-n
b-n h, 2015-08-24 19:45

Tényleg nagyon jó! Ma elkészítettem, a nyár végén stílszerűen...

marti48
Marti48 / marti48 k, 2014-09-16 14:11

Kedves Greti!

Leven a kukorica-levesed a legnagyobb sikert aratta (2x egymas utan föztem meg!) ezt a paradicsomos levest sem hagyhatom ki, leven kedvelt elöetel ez is a csaladban. Köszönettel eltettem. Egyebkent a fotok is nagyon tetszenek, le a kalappal!

Üdv: Marti

Bagdi Gréta
Gréti / Bagdi Gréta h, 2015-02-23 10:03

Szia Márti! Csak most láttam a hozzászólásod. Nagyon örülök, hogy tetszik a recept, tényleg érdemes elkészíteni, nálunk mindenki imádja a paradicsomleves minden fajtáját! Ez is közéjük tartozik. Üdv, Gréti

marti48
Marti48 / marti48 h, 2015-02-23 13:13

Szia Greti! Mi is imadjuk a paradicsomleves(eket)! Köszi a valszt, remelem, hogy jol vagytok!

Üdvözöllek szeretettel: Marti

364