Erről a dísznövényről kevesen tudják, hogy ehető, és még C-vitaminban is gazdag

Különleges, díszes növény a vérsóska, amely feltűnő leveleiről kapta különleges nevét. De vajon csak esztétikus vagy ehető finomság is?

A vérsóska egy díszes és ehető évelő növény, amely a keserűfűfélék családjába tartozik. Nevét feltűnő, vörös erezetű leveleiről kapta, amelyek gasztronómiai szempontból is értékesek.

A vérsóska jellemzői:

  • lándzsás, zöld színű levelek vörös erezettel, melyek különleges megjelenést kölcsönöznek neki
  • kicsi, zöldes-pirosas virágai vannak
  • a növény általában 30-60 cm magasra nő
  • enyhén savanykás, frissítő ízű, hasonló a közönséges sóska ízéhez

Hogyan termesszük?

Félárnyékban és napos helyen is jól fejlődik. A laza, humuszos, jó vízelvezetésű talajt kedveli. Közepes vízigényű, de a folyamatos nedvességet meghálálja. Az optimális hőmérséklet számára 16 °C körül van, de a hideget is jól elviseli, mínusz 10-15 °C alatt fagy csak el. Magvetéssel vagy tőosztással lehet szaporítani.

Tipp: a levelek folyamatosan szedhetők, a növény 6-8 hetes korától. A legjobb, ha mindig a külső, idősebb leveleket szedjük le, így a növény tovább növekszik, és friss hajtásokat hoz.

Vérsóska
A vérsóska ehető dísznövény, aminek számos jótékony élettani hatása ismert

A vérsóska felhasználása, tudnivalók:

  • Salátákhoz, levesekhez és mártásokhoz adható, savanykás íze miatt jól kiegészíti a zöldségeket és húsételeket.
  • Főzéskor a levelek elveszíthetik piros színüket.
  • Magas C-vitamin-tartalma miatt érdemes beépíteni az étrendbe.
  • Az emberi szervezet számára fontos ásványokból is sokat tartalmaz: foszfor, vas, kalcium.
  • Van, ahol fűszernövényként tartják számon.
  • Szép vörös erezete miatt dekoratív kerti növényként is ültetik.
  • A hagyományos gyógyászatban enyhe vizelethajtóként és emésztésjavítóként is ismert. Nagy mennyiségben tartalmaz oxálsavat, ezért vesebetegek számára fogyasztása nem ajánlott!

Forrásunk volt.


Olvass még különleges növényekről:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek