A vérsóska egy díszes és ehető évelő növény, amely a keserűfűfélék családjába tartozik. Nevét feltűnő, vörös erezetű leveleiről kapta, amelyek gasztronómiai szempontból is értékesek.
A vérsóska jellemzői:
- lándzsás, zöld színű levelek vörös erezettel, melyek különleges megjelenést kölcsönöznek neki
- kicsi, zöldes-pirosas virágai vannak
- a növény általában 30-60 cm magasra nő
- enyhén savanykás, frissítő ízű, hasonló a közönséges sóska ízéhez
Így lesz a savanyú sóskából fincsi főzelék, leves vagy saláta
Megosztó zöldség, amelyért vagy rajongunk, vagy messziről elkerüljük. A sóska jól elkészítve egy igazi kuriózum, amit tavasztól frissen, vagy fagyasztva egész évben bátran készíthetünk, érdemes kísérletezni vele, mert nagyon egészséges és finom ételek készíthetők belőle.
Szekeres DóraÍgy te is szeretni fogod a SÓSKÁT - mutatjuk, mit...
Nincs több agyonédesített sóskafőzelék - ez a leveles kis csoda sokkal többre érdemes annál, mintsem hogy a rossz napközis élmények miatt teljesen leírjuk!
Országh KittiSavanyúbb, mint a citrom, mégis imádjuk: itt a friss SÓSKA
A sóskát vagy imádjuk, vagy utáljuk, megosztó, egészen különlegesen savanyú ízével nem mindenki tud megbarátkozni, pedig jól elkészítve az egyik legkülönlegesebb zöldségfélénk, amely nemcsak egészséges, hanem egyedi is.
Szekeres DóraHogyan termesszük?
Félárnyékban és napos helyen is jól fejlődik. A laza, humuszos, jó vízelvezetésű talajt kedveli. Közepes vízigényű, de a folyamatos nedvességet meghálálja. Az optimális hőmérséklet számára 16 °C körül van, de a hideget is jól elviseli, mínusz 10-15 °C alatt fagy csak el. Magvetéssel vagy tőosztással lehet szaporítani.
Tipp: a levelek folyamatosan szedhetők, a növény 6-8 hetes korától. A legjobb, ha mindig a külső, idősebb leveleket szedjük le, így a növény tovább növekszik, és friss hajtásokat hoz.
A vérsóska felhasználása, tudnivalók:
- Salátákhoz, levesekhez és mártásokhoz adható, savanykás íze miatt jól kiegészíti a zöldségeket és húsételeket.
- Főzéskor a levelek elveszíthetik piros színüket.
- Magas C-vitamin-tartalma miatt érdemes beépíteni az étrendbe.
- Az emberi szervezet számára fontos ásványokból is sokat tartalmaz: foszfor, vas, kalcium.
- Van, ahol fűszernövényként tartják számon.
- Szép vörös erezete miatt dekoratív kerti növényként is ültetik.
- A hagyományos gyógyászatban enyhe vizelethajtóként és emésztésjavítóként is ismert. Nagy mennyiségben tartalmaz oxálsavat, ezért vesebetegek számára fogyasztása nem ajánlott!
Olvass még különleges növényekről: