Erről a dísznövényről kevesen tudják, hogy ehető, és még C-vitaminban is gazdag

Különleges, díszes növény a vérsóska, amely feltűnő leveleiről kapta különleges nevét. De vajon csak esztétikus vagy ehető finomság is?

A vérsóska egy díszes és ehető évelő növény, amely a keserűfűfélék családjába tartozik. Nevét feltűnő, vörös erezetű leveleiről kapta, amelyek gasztronómiai szempontból is értékesek.

A vérsóska jellemzői:

  • lándzsás, zöld színű levelek vörös erezettel, melyek különleges megjelenést kölcsönöznek neki
  • kicsi, zöldes-pirosas virágai vannak
  • a növény általában 30-60 cm magasra nő
  • enyhén savanykás, frissítő ízű, hasonló a közönséges sóska ízéhez

Hogyan termesszük?

Félárnyékban és napos helyen is jól fejlődik. A laza, humuszos, jó vízelvezetésű talajt kedveli. Közepes vízigényű, de a folyamatos nedvességet meghálálja. Az optimális hőmérséklet számára 16 °C körül van, de a hideget is jól elviseli, mínusz 10-15 °C alatt fagy csak el. Magvetéssel vagy tőosztással lehet szaporítani.

Tipp: a levelek folyamatosan szedhetők, a növény 6-8 hetes korától. A legjobb, ha mindig a külső, idősebb leveleket szedjük le, így a növény tovább növekszik, és friss hajtásokat hoz.

Vérsóska
A vérsóska ehető dísznövény, aminek számos jótékony élettani hatása ismert

A vérsóska felhasználása, tudnivalók:

  • Salátákhoz, levesekhez és mártásokhoz adható, savanykás íze miatt jól kiegészíti a zöldségeket és húsételeket.
  • Főzéskor a levelek elveszíthetik piros színüket.
  • Magas C-vitamin-tartalma miatt érdemes beépíteni az étrendbe.
  • Az emberi szervezet számára fontos ásványokból is sokat tartalmaz: foszfor, vas, kalcium.
  • Van, ahol fűszernövényként tartják számon.
  • Szép vörös erezete miatt dekoratív kerti növényként is ültetik.
  • A hagyományos gyógyászatban enyhe vizelethajtóként és emésztésjavítóként is ismert. Nagy mennyiségben tartalmaz oxálsavat, ezért vesebetegek számára fogyasztása nem ajánlott!

Forrásunk volt.


Olvass még különleges növényekről:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...