Vége a húsmentes februárnak!

Meséltem nektek, hogy februárban megtagadtam magamtól a húst - de szerencsére eljött a március - mondom, mikor voltak a tapasztalatok!

Soha nem tartottam magamat nagy húsevőnek - magamtól félévente egyszer, ha csirkemellet veszek, ha pedig máshol kosztolok, akkor inkább a vega opció mellett döntök, mint hogy ízetlen szárnyasokkal és szétszárított, vagy éppen mócsingos disznóhússal etessenek. Egy jó steak-et, egy órákig sült szaftos combot, vagy ízletes, zsíros kolbászt, szalonnát persze bármikor örömmel magamba nyomok, de húskérdésben nálam nagyon igaz a minőség előbb, mint a mennyiség elv.

A bácskai rizses hús receptjét itt találod

Pont ezért gondoltam, hogy könnyen fog menni a Hinyencceltervezett egy hónapos hús nélküli élet - csak éppen a rejtett buktatókkal nem számoltan. Persze, nyilván tudtam én, hogy a rakott krumpli is tiltó listán lesz, de azért kicsit könnybe lábadt a szemem, mikor a vasárnapi ebéd alatt ezt a fogást skippelnem kellett. Ugyanez volt a helyzet a sólettel, a marhapörkölttel, a rakott kellel, meg úgy általában az összes húsos egytálétellel, amiből úgy amúgy sokszor ki is piszkálom a húst, csak a belefőtt ízét élvezem.

A bácskai rizses hús receptjéért ide kattints

A húsmentes hónap alatt egyébként nem sok változást figyeltem meg - nem aludtam jobban, nem nőtt gyorsabban a hajam, és a Maratont sem futottam le. Viszont azt hiszem, soha nem esett még olyan jól a hús, mint mikor egy hónap után újra találkoztunk egymással. Mivel az egytálételek hiányoztak a legjobban, már a vége előtt egy héttel tudtam, hogy március első napjaiban meg kell csinálnom apukám isteni, szaftos bácskai rizses húsát, ami leginkább egy húsos-paradicsomos rizottóra hasonlít, és semmi köze nincs a kiszáradt menzás verzióhoz. Amúgy tudjátok, hogy ez az étel a szerb gyuvecsnek a hazai változata?

A bácskai rizses hús receptjéért ide kattints

Az ötvenes években kapta a bácskai jelzőt, mikor a láncos kutya Tito miatt tartózkodtunk attól, hogy a szerb nevet aggassunk az ételeink elé. Valójában inkább nyári étel, hiszen egy hosszú lére eresztett pörkölt paradicsommal és paprikával dúsítva, amibe a végén rizst főzünk. Úgyhogy, ha még nincs menü a hét végére, ne is gondolkozzatok tovább - főzzetek egy szaftos bácskai rizses húst!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

20 mesés gasztrokönyv 2025 karácsonyára, amitől minden konyhatündér szíve megdobban

Rég nem volt már ehhez hasonló gasztrokönyvdömping, mint az idei évben, de legalább van miből válogatni karácsonyi ajándék gyanánt. A felhozatal nagyon színes, hiszen a klasszikus szakácskönyvektől kezdve a vegán, mentes recepteket felvonultató köteteken át desszertekre fókuszáló vagy éppen az air fryer sokoldalúságát bemutató könyvek mellett önéletrajzi ihletésű kitárulkozással is találkozunk. Lássuk az idei év húsz, leginkább említésre méltó gasztrokönyvét!

Balogh Lilla

További cikkek

Top Receptek