Szigorúan ellenőrzik: bizonyos erdei termésekből nem szedhetünk akármennyit

Az őszi erdő rengeteg kincset tartogat: galagonya, som, csipkebogyó és még sorolhatnánk. Azonban, amilyen jó érzés a természetből szedett gyümölcsöket fogyasztani, éppen annyira körültekintően kell nekivágni, hiszen szigorú szabályokhoz kötött a gyűjtésük.

Az őszi erdőt járva sok-sok vadgyümölccsel találkozhatunk, melyek tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal, de vigyázni kell, hogyan és mennyit szedünk ezekből a finomságokból, mert gyűjtésük nem jogszabályoktól mentes. Súlyos büntetést is kaphatunk, ha szabálytalanságot követünk el. Lássuk, mire kell figyelni vadgyümölcs gyűjtögetésénél!

Állami erdőkben maximum 2 kiló vadgyümölcsöt lehet szedni

A C-vitaminban gazdag csipkebogyó, a húsos som és a szív- és érrendszerre kedvező hatást gyakorló galagonya mindegyike szedhető a novemberi időszakban.

A gyűjtőgetőknek azonban észben kell tartania, hogy az állami erdőkben maximum 2 kilogramm szedhető személyes felhasználásra engedély nélkül, védett területeken még külön engedélyre is szükség van.

A természetvédelmi őrök szigorúan ellenőrzik is, hogy mindenki betartja-e a szabályokat.

Csipkebogyóketchup

Ha minden gyümölcsből nem is, de jó párból egészen biztosan lehet ketchupot főzni. Például csipkebogyóból: az őszi szemek színe szinte hangosan azért kiált, hogy készítsünk ...

Fermentált csipkebogyóital

Az áztatott csipkebogyóteát még egy lépéssel tovább vihetjük, ha pár napig hagyjuk fermentálódni (némi segítséggel persze). Így C-vitamintartalma is megmarad, valamint gyarapodik a ...

Az erdőben való gyűjtögetés veszéllyel is járhat, például gombaszedéskor, ezért mindig csak az olyan terméseket szedjük le, amiket biztosan felismerünk. A tiszafa mérgező bogyója is összekeverhető más ehető bogyós gyümölccsel!

Forrásunk volt.


Friss híreinkből:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Egyszerű csokis perec

Igen, ezt a retro édességet otthon, a saját konyhánkban is elkészíthetjük: omlós tésztája, roppanós csokiborítása rögtön visszarepít minden beleharapót a rég elfeledett ...

Sajtos perec omlósan

A legédesebb sós vendégváró receptjét találhatjuk itt: a klasszikus sajtos perecét. Omlós tésztából készül, kiszúrásához egy különleges forma kell, de ezt leszámítva ...

Címlapról ajánljuk

„Ordibálhatsz, csak nem biztos, hogy ezt tolerálni fogják, és a...

Nem tervezte, hogy a szakácspályára lépjen, az újranyitást követően mégis az ő vezetésével kapott 2022-ben ismét Michelin-csillagot a Babel, amit tavaly is megtartottak. Szentesi Évával közös videósorozatuk, a Ki főzte? keretében már belekóstolt, milyen is egy kamerával farkasszemet nézni, de igazi mélyvíz volt számára a konyha után egy televíziós műsorban dolgozni. A Konyhafőnök új évadában a szintén Michelin-csillagos SALT séfjével, Tóth Szilárddal együtt csatlakozott a zsűrihez Kaszás Kornél, a Babel séfje. Vele beszélgettünk.

Szász Nóri

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...