Ha karácsony, akkor GESZTENYE: ezekben a receptekben használd!

A hazai karácsonyi menüben hagyományosan nem szerepel a gesztenye, de ez a nagyszerű, ízgazdag gyümölcs remekül beilleszthető a karácsonyi alapanyagok sorába, hiszen rengetegféle finomság készíthető belőle.

A tél egyik finom, egészséges termése a szelídgesztenye, amelyet ilyenkor hagyományosan az utcai árusoknál parázson sütve, otthon pedig sütőben elkészítve fogyaszthatunk csemegeként. Krémes, édeskés ízéért szinte mindenki rajong, és nem utolsó sorban rendkívül egészséges is.

A gesztenye azonban nem a legolcsóbb alapanyag, szélesre kell tárnunk a pénztárcánkat, ha nagyobb mennyiséget vennénk belőle. Szerencsére azonban intenzív íze miatt nem szükséges több kilónyit vásárolnunk, hogy többféle ételben is élvezhessük az ízét. A karácsonyi menü több fogása is készülhet vele, jól érvényesül levesekben, köretekben, húsok mellett, töltelékként, és persze a desszertekben is, itthon leginkább édességekben szoktuk használni.

A gesztenye a világ számos országában őshonos gyümölcs, és például az angoloknál a gesztenye felhasználásával készült ételek a tradicionális karácsonyi menü részei. Ha belegondolunk, hogy ilyenkor mindenki igyekszik gazdag, kalóriadús és a legfinomabb ízű ételeket az asztalra varázsolni, nem csoda, hogy a csodás gesztenye is helyet kap a menüben.

Egészben sült csirke, gesztenyés töltelékkel és gravy-vel - recept itt!

Bár itthon a karácsonyi vacsora és ebédek általában halászlével és húslevessel indulnak, nem muszáj mindig követni a hagyományt. Készíthetünk másfajta, de ugyanolyan finom és elegáns leveseket is, például gesztenyéből is. A klasszikus krémleves-változatot megbolondíthatjuk egy kis vöröslencsével is, amely így a gesztenyével párban igazi krémes, gazdag és melengető levest eredményez.

Az angol karácsonyi menü egyik elengedhetetlen darabja az ünnepi pulykasült, amelyet sokszor készítenek magában baconnel betakarva és vajjal alaposan meglocsolva és töltött változatban is. Az biztos, hogy ha a pulykát nem is töltik meg, akkor is készítenek mellé tölteléket, amit külön tálalnak és van húsos és vegetáriánus változata is, mindkettőben gyakran szerepel a gesztenye is, amely különösen finom a darált hússal párosítva.

A másik nagyon gyakori angol karácsonyi étel a párolt, sült kelbimbó, amely a különböző húsok kísérő körete – ezt is szokták gesztenyével keverve, sült, húsos szalonnával gazdagítva kínálni. De ha kicsit könnyedebb köretre vágyunk, készíthetünk egy zöldsalátát is, amelybe főtt-pirított gesztenyét keverve máris ünnepivé, elegánssá is változtattuk az elsőre unalmasnak tűnő fogást.

Édességek gesztenyével

A gesztenyés édességek tárháza szinte kimeríthetetlen, és most karácsonykor talán arra is van idő, hogy kicsit kacifántosabb, különlegesebb desszerteknek is nekifogjunk. A boltokban kapható édes vagy natúr gesztenyepürék nagyszerű alapjai lehetnek a különleges pohárkrémeknek, tiramisunak vagy éppen tortának, de választhatjuk az előre megfőzött, vákuumcsomagolt gesztenyét is – ezt természetesen használhatjuk a sós ételekben is.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A szívednek sem jó, ha túl sokat, vagy túl keveset...

Sokszor hallunk a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás hatásairól: a pihenés kell az agynak, a mentális egészségnek, az izmoknak, gyakorlatilag minden egyes szervnek a szervezetünkben. Ez alól a szív sem kivétel: egy friss kutatás szerint a 6-7 óránál kevesebb vagy több alvás komolyan megterhelheti az egyik legfontosabb szervünket.