Ünnepelj toffee apple-lel!

Az angol őszben a halloween után minden évben egy másik jeles alkalom tartja izgalomban a szigetország lakóit! Ez nem más, mint a Bonfire Night, vagyis az örömtüzek estéje.

A magyar közönség számára talán a V, mint vérbosszú című utópisztikus filmből lehet ismerős a „Remember, remember the 5th of November…” híres verssora, illetve Guy Fawkes kalapos-bajszos figurája. A briteknek nem kell bemutatni Guyt, 1605 óta ünneplik örömtüzekkel, újabban tűzijátékokkal, hogy a fickó kudarcot vallott: nem sikerült levegőbe repíteni az angol parlamentet.

Nagy-Britanniában is szeretik a palacsintát! >>

Guy története Anglia véres vallásháborúinak korszakában játszódott. A protestánsok és katolikusok között több évtizede konfliktusok dúltak, az anglikán uralkodók üldözték a római pápa híveit. Az 1603-ban trónra került I. Jakab sem enyhített a megszokott szigoron. A Gunpowder Plot (Puskapor-terv) néven elhíresült akciót öt katolikus nemesember szervezte, Guy Fawkes vezetésével. Az urak az angol felsőház alatt rejtettek el hatalmas adag puskaport, melyet november 5-ére virradóan terveztek felrobbantani. Úgy kalkuláltak, ha a király meghal, katolikus lányát, Erzsébetet ültethetik a trónra helyette.

A merénylőket végül egy levél árulta el: egyikük sógorát, Lord Monteagle-t névtelen jóakarója figyelmeztette, ne menjen be a parlamentbe november 5-én. Ő rögtön megmutatta a levelet a királyi titkosszolgálat vezetőjének, aki azonban bölcsen kivárt, így a merénylők nem sejthették, hogy valaki elárulta őket. 1605. november 4-én éjszaka fogták el Guy Fawkes-t a parlament alatti katakombákban. A 18 hónapja tervezett akció sikere pár órán múlt. Mivel a kínzás illegális volt az országban, a király speciális engedélye kellett Guy vallatásához. A merénylő bátorságát még Jakab is elismerte, több napig tartott, mire elárulta saját és társai nevét. Guy Fawkes-t árulás vétkében bűnösnek találták, és 1606. január 31-én hét társával együtt kivégezték.

{ GALÉRIA = title:Alma-m%C3%A1nia, 0,1,2,3,4 }

A történet ugyan nem túl vidám, a Bonfire Night általában remek hangulatban telik: a britek ünneplik, hogy derék protestáns királyuk túlélte november 5-ét. A tradicionális örömtüzeket – melyen a szokás szerint elégetik a galád áruló bábuját – mára a legtöbb helyen felváltotta a nagyszabású tűzijáték. Az ünnep elengedhetetlen kelléke a pálcikára tűzött, nyalókaszerű, karamellbe mártott alma, azaz a toffee apple. A brit főzős oldalakon az ünnepi estére csupa szívmelengető finomságot ajánlanak: forralt bort vagy cidert, lassan főzött húsos-zöldséges egytálakat, kandallónál vagy örömtűznél olvasztott pillecukrot, sütőben sült krumplit, otthon pattogatott kukoricát. És persze a tipikus őszi ízeket: sütőtököt, almát, diót, erdei gombát, zellert, gyökérzöldségeket. Az biztos, hogy jól jön egy novemberi ünnep – sötét van már, advent még oly messze, gyújtsanak a népek hatalmas tüzeket, táncolják körül, bújjanak össze, és egyenek-igyanak közben jókat.

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod! >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Mátra rejtett kincsei

Budapesttől egy órányira Nógrádban, a Mátra nyugati vonulatában, festői környezetben fedezhetjük fel az egyre izgalmasabb élményt nyújtó Szurdokpüspöki, Tar és Szuha falvakat, vagy ahogyan saját magukat említik, a Mátra Nyugati Kapuját.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A mi Rögös túrónknak tényleg nincsen párja?

Ha röviden kellene válaszolni, a következőt mondanánk: bátran állíthatjuk, hogy valóban egyedülálló élelmiszer. Miért jelenthetjük ki ezt ennyire magabiztosan? Milyen érvekkel támasztható alá a Rögös túró egyedisége? Következzen egy gyors gasztronómiai kalandozás páratlan tejtermékünk világában!

Címlapról ajánljuk

További cikkek