Az ünnepek alatt se hagyd abba a mozgást!

Nem tudsz elmenni Karácsonykor sehova edzeni? Ki sem látsz a teendőkből? Megmutatom, hogy rakd össze az edzésed, hogy formában maradj az ünnepek alatt is!

A Karácsony a családról, a szeretetről és a meghitt ünneplésről szól. Ilyenkor még a legelszántabb életmódváltók is egy kicsit lazábban veszik a diétát és a mozgásra is kevesebb idő jut. Mégis érdemes egy kis időt szánni az edzésre, mielőtt átadod magad a Karácsony mézeskalács- és fenyőillatú, meghitt hangulatának.

1. Tervezd meg!

Karácsonykor mindenkinek zsúfolt a programja. Főzni, takarítani, fát díszíteni, ajándékokat csomagolni, becsempészni a fa alá, a családi vendéglátásról már nem is beszélve. Ezért mindenképpen érdemes előre átgondolnod, hogy mikor, melyik napszakban tudsz egy órát magadra szánni. Lehet ez akár a reggeli kutyasétáltatás, ha a kutya hajlandó csatlakozni hozzád és kocogni veled, de a gyerekeket is beavathatod egy kis játékos testmozgásba, amíg otthon megérkeznek az ajándékok.

2. Készülj fel!

Még Karácsony előtt keress fel egy jó személyi edzőt, és kérd meg, hogy:

  1. Csináljon egy állapotfelmérést, amiből kiderül, hogy milyen fittségi állapotban vagy, mennyire vagy terhelhető a cardio edzések és az izomfejlesztő gyakorlatok tekintetében is. Így te magad is látod majd, hogy milyen terhelés alatt edzel zsírégető zónában, mikor fejlődik inkább az állóképességed, és mi az a terhelés, ami már túl sok neked.
  2. Az állapotfelmérés alapján kérd meg, hogy írjon neked egy edzéstervet olyan gyakorlatokkal, melyeket otthon és az edzőteremben is el tudsz végezni.
  3. Tanítsa be neked a gyakorlatokat úgy, hogy azt edzői felügyelet nélkül is rendesen végre tudd hajtani.

Tudom, hogy a személyi edző luxusnak tűnhet, de valójában ma már szinte minden edzőteremben lehet találni egy jó edzőt megfizethető áron, és az egészséged megéri ezt a kis áldozatot.

Az otthoni edzésekkel ugyanis általában az a legnagyobb baj, hogy nincs benne tudatosság és azzal, hogy edzőhöz fordulsz, éppen ezt küszöbölöd ki.

Olvastad már?

23 verhetetlen finomság, amivel a céges buliban vagy az iskolai karácsonyon tarolhatsz!

Ha nem ismered a tested, és nem tudod helyesen végrehajtani a gyakorlatokat, vagy túl intenzíven edzel, és gyaloglás helyett futó edzésekkel kísérletezel, holott még nem vagy felkészülve rá, annak komolyabb sérülés lehet a következménye. Ahogy annak is, ha csak azt hiszed, hogy helyesen végre tudsz hajtani például egy fekvőtámaszt, mert az elméletet ismered ugyan, de a kivitelezés még pontatlan. Egészen apró mozdulatokon is múlhat, hogy megóvd a gerinced és az ízületeidet.

3. Tedd meg!

Karácsonykor a család és az ünnepi hangulat élvez előnyt, és ez jó is így. Nem kell új kihívásokkal kísérletezni, elég ha egyszerűen csak nem hízod vissza azt a pár kilót, ami év végére végre leolvadt rólad. Éppen ezért bőven elég, ha egyik napra beépítesz egy óra futást vagy gyaloglást a terhelhetőségednek megfelelően – lehetőleg pulzuskontrollal –, két nap múlva pedig egy alapos bemelegítés után elvégzed az edződdel közösen megbeszélt és begyakorolt gyakorlatokat.

+1. Mozdulj ki a gyerekekkel!

Töltsétek aktívan a karácsonyi időszakot és amennyit csak időd engedi, menj ki a gyerekekkel a szabadba játszani. A szánkót és a hógolyózást mindenki imádja, kortól, nemtől függetlenül (feltéve, ha az időjárás is így akarja). A hógolyózás egyébként már külön sportággá nőtte ki magát a japánok jóvoltából (a neve yukigassen). A sportág olyannyira népszerű, hogy hógolyó világbajnokságot is szerveznek természetesen komoly szabályokkal. Persze akkor is érdemes kimozdulni a lakásból, ha nem lesz fehér a Karácsony. Egy jó séta, egy kis fogócska, vagy egy rövid kirándulás mindenkit jókedvre derít majd.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

11 süti 30 perc alatt, aminek örülhetnek kicsik, nagyok

Nem minden 30 perces süti receptje mond igazat: gyakran megbújik a leírásban az eltitkolt várakozási vagy hűtési idő, esetleg valami egyéb pluszmunkás galádság. A most következő édességek azonban nem hazudnak: tényleg mindegyik villámgyors!