Újra itthon

Nagyon jó elutazni, de két hét távollét után hazaérkezni is felemelő élmény. Szeretjük a külföldi konyhát, az itthoni ízek azonban ekkorra már nagyon tudnak hiányozni.

Mi van a hűtőben?

Spanyolországi túránkról hazaérve, egy egész napos utazással a hátunk mögött, senkinek nem volt kedve a bevásárláshoz. Jómagam amúgy is szeretem a kihívásokat, úgyhogy kinyitottam a hűtőszekrény ajtaját és kipakoltam a benne fellelhető, általam hasznosnak vélt élelmiszereket. Ami a legjobban hiányzott, az egy jófajta, tartalmas leves volt, tehát ebben a szellemben keresgéltem. Tejfölt, burgonyát, zellert, sárgarépát, hagymát, paradicsomot és paprikát találtam, így rögtön meg is született a receptötlet. Minden gondolkodás nélkül szeltem a hagymát és a paprikát, tulajdonképpen csak a sorrendre kellett ügyelni, semmi másra. A végeredmény zseniálisra sikeredett. Itt a recept, melyet bátran ajánlok mindenkinek!

Vasárnapi lazulás

A nyaralás alatt annyiszor vásároltunk, ezért másnap sem fűlt a fogunk a szupermarketek nyüzsgéséhez. A krumplilevesből maradt még előző napról, a húsételekből pedig elegünk volt a második heti grillezések miatt, ezért valami egyszerű édességre vágytunk. Először palacsintára gondoltam, de túró nélkül számomra elképzelhetetlen lett volna. Jól tettem, hogy nem avattam be a gyerkőcöket a tervezgetésbe, mert akkor mehettem volna a kis vegyesbe rögtön.

Rizs, a mentőötlet

Rizs minden háztartásban van. Tejet, tojást és vajat szerencsére találtam kellő mennyiségben. Ezek után, gondolom tudják már, hogy mi került a sütőbe! Hát persze, hogy rizsfelfújt. Más néven rizskoch. A mazsola nagyon megosztó étek, van aki szereti minden formájában, sütve, főzve vagy akár nyersen. A mi gyerekeink többsége viszont a másik táborba tartozik, akik ki nem állhatják, puffadt hólyagnak titulálják. Pedig olyan jó néha ráharapni fogyasztás közben… és nélküle elég szárazzá is válhat a felfújtunk. Megoldásképpen aszalt őszibarackszeleteket kevertem hozzá és narancslekvár-szösszeneteket kanalaztam a felfújt tetejére. Málnaszörppel is segíthettünk volna a problémán, mert úgy az igazi, azonban nem volt otthon. Helyettesítőként málnadzsemből és citromléből turmixolt öntetet kapott a csapat.Minden nehézség áthidalható, csak fantázia kell hozzá, vagy, akinek nincs, az növesszen szárnyakat, ahogy Coco Chanel mondta, aki pont 130 évvel ezelőtt látta meg a napvilágot.

Jövő héten ínyenckedünk egy kicsit, addig is szárnyaljon a képzeletünk és örvendjünk a magyar ízek adta gasztronómiai sokszínűségnek.

Gréti

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

Ezt eszitek a Szigeten! – Nosalty Vox Pop a Sziget...

Két év kihagyás után végre újra dübörög a Hajógyári-sziget. Bár a SZIGET Fesztivál hagyományosan nem a gasztronómiáról szól (bár a felhozatal évről-évre pazarabb), a Nosalty Vox Pop különkiadásában azt kérdeztük a Szitizenektől, mit esznek, amikor éppen nem isznak?

Nosalty