Tudod, hogy melyik rizs mire jó?

Sárdi Dani gasztrobloggerünk Háztartástan rovatának mai vendége a rizs. Ha nincsen otthon, nem tudunk rizst főzni, tölteléket, sushit készíteni, de még csak egy kis sült rizst sem tudunk összedobni.

Rízs mindig legyen otthon!

A rizsnél könnyen belefutunk abba, hogy nagyon nagy a választék, és nem könnyű eldönteni, hogy milyen is legyen otthon. De egy biztos, lehetőleg többféle: szétfővős-ragadós, egyben maradós, tejberizsnek, rizottónak és sushinak való.

Mindenhez más és más kell

Egészen másfajta rizs való a töltött káposzta töltelékébe, mint amiből finom, kínaias sült rizst tudunk csinálni. Egészen máshogyan kell elkészíŧeni a barnarizst, amit még áztatás után is egy óráig kell főzni, mint a hamar szétfővő, török tejberizsnek valót. És hiába próbálnánk a pergős és nagyon aromás basmati rizsből sushit készíteni, azt csak sushi-rizsből célszerű.

No, de ne csapongjunk, első lépésben nem kell idáig eljutnunk, elég, ha tudunk egy jó rizsköretet készíteni szarvasi B rizsből, a többi jöhet utána.

Főtt rizs szarvasi B rízsből

  1. Egy pohár rizst kevés olajon pirítsunk meg egy olyan kis lábosban, amiben nem szoktak leégni a dolgok és nagyon jól záródó teteje van.
  2. Pirítsuk csak türelmesen a rizst és kevergessük. Ne hagyjuk magára, ebben az 5 percben figyelmünket 100%-ban a rizsnek szenteljük. A célunk az, hogy a rizs egyenletesen kezdjen el üvegesedni, majd nagyon enyhén barnulni (ne engedjük nagyon megpirulni!). Mikor ezt elértük, öntsük fel két pohár (ugyanaz a pohár, amivel a rizst mértük) vízzel.
  3. Tegyünk bele egy közepes, meghámozott hagymát, sózzuk, forraljuk fel, majd ha forr, vegyük legkisebbre a legkisebb lángunkat és fedjük le. Mikor megpuhult (kb. 20-30 perc), zárjuk el, de hagyjuk továbbra is lefedve tálalásig. Főzés közben ne nagyon nyitogassuk a láboskát.
  4. A főtt rizst ízletesebbé tehetjük, ha alaplével (lehetőleg csirke) öntjük fel. Ha egy kis szegfűszeget szórunk bele, egészen pikáns eredményt kapunk.

Dani-tipp: Érdemes egyébként kinevezni a mi kis rizsfőző lábaskánkat, ebben mindig sikerülni fog a rizst elkészíteni. Ráadásul annyira érezzük majd a mennyiségeket már az ötödik alkalom után, hogy nem kell ragaszkodnunk a poharas méréshez.

Rizspraktikák itt >>

Háztartástan rovatunk cikkei itt >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

A mi Rögös túrónknak tényleg nincsen párja?

Ha röviden kellene válaszolni, a következőt mondanánk: bátran állíthatjuk, hogy valóban egyedülálló élelmiszer. Miért jelenthetjük ki ezt ennyire magabiztosan? Milyen érvekkel támasztható alá a Rögös túró egyedisége? Következzen egy gyors gasztronómiai kalandozás páratlan tejtermékünk világában!

Címlapról ajánljuk

Így festett egy szüret régen – Képeken a munka és...

Manapság már viszonylag ritka, hogy egy családi/baráti társaság, esetleg egy egész falu felhágjon a szőlőhegyre őszidő derekán, hogy az ott roskadozó fürtöket puttonyba szedje, azokból bort készítsen és az egész folyamatot lakomával, játékokkal és általános mulatsággal kísérje. A szüret nem is olyan rég szerves részét képezte az ősznek, a hozzá fűződő szokások pedig sokat mesélhetnek egy olyan korról és világról, amit (nagyrészt) már magunk mögött hagytunk.

Lakos Benedek

További cikkek