Tudod, hogy melyik rizs mire jó?

Sárdi Dani gasztrobloggerünk Háztartástan rovatának mai vendége a rizs. Ha nincsen otthon, nem tudunk rizst főzni, tölteléket, sushit készíteni, de még csak egy kis sült rizst sem tudunk összedobni.

Rízs mindig legyen otthon!

A rizsnél könnyen belefutunk abba, hogy nagyon nagy a választék, és nem könnyű eldönteni, hogy milyen is legyen otthon. De egy biztos, lehetőleg többféle: szétfővős-ragadós, egyben maradós, tejberizsnek, rizottónak és sushinak való.

Mindenhez más és más kell

Egészen másfajta rizs való a töltött káposzta töltelékébe, mint amiből finom, kínaias sült rizst tudunk csinálni. Egészen máshogyan kell elkészíŧeni a barnarizst, amit még áztatás után is egy óráig kell főzni, mint a hamar szétfővő, török tejberizsnek valót. És hiába próbálnánk a pergős és nagyon aromás basmati rizsből sushit készíteni, azt csak sushi-rizsből célszerű.

No, de ne csapongjunk, első lépésben nem kell idáig eljutnunk, elég, ha tudunk egy jó rizsköretet készíteni szarvasi B rizsből, a többi jöhet utána.

Főtt rizs szarvasi B rízsből

  1. Egy pohár rizst kevés olajon pirítsunk meg egy olyan kis lábosban, amiben nem szoktak leégni a dolgok és nagyon jól záródó teteje van.
  2. Pirítsuk csak türelmesen a rizst és kevergessük. Ne hagyjuk magára, ebben az 5 percben figyelmünket 100%-ban a rizsnek szenteljük. A célunk az, hogy a rizs egyenletesen kezdjen el üvegesedni, majd nagyon enyhén barnulni (ne engedjük nagyon megpirulni!). Mikor ezt elértük, öntsük fel két pohár (ugyanaz a pohár, amivel a rizst mértük) vízzel.
  3. Tegyünk bele egy közepes, meghámozott hagymát, sózzuk, forraljuk fel, majd ha forr, vegyük legkisebbre a legkisebb lángunkat és fedjük le. Mikor megpuhult (kb. 20-30 perc), zárjuk el, de hagyjuk továbbra is lefedve tálalásig. Főzés közben ne nagyon nyitogassuk a láboskát.
  4. A főtt rizst ízletesebbé tehetjük, ha alaplével (lehetőleg csirke) öntjük fel. Ha egy kis szegfűszeget szórunk bele, egészen pikáns eredményt kapunk.

Dani-tipp: Érdemes egyébként kinevezni a mi kis rizsfőző lábaskánkat, ebben mindig sikerülni fog a rizst elkészíteni. Ráadásul annyira érezzük majd a mennyiségeket már az ötödik alkalom után, hogy nem kell ragaszkodnunk a poharas méréshez.

Rizspraktikák itt >>

Háztartástan rovatunk cikkei itt >>

Hozzászólások

marusko

én is hasonlóan f?zöm a rizst(üvegesre sütöm),csak én mikor ráöntöm a vizet, folytonos kevergetés közben kicsit lef?zöm ,mikor már elég s?r? ,akkor takarom le úgy féj órárara ,de már akkor kikapcsolni a t?zhelyt,fél óra múlva megnézem ,megkeverem és, ha jó leveszem a fed?t,mert külömben ragacsos lesz....fél kiló rizshez -0, 75dcl vizet szoktam,só vegeta,bors....ki hogy szereti..

Csingacsguk

A rizst nem szabad kevergetni amikor felöntöd vízzel, mert leragad. A vegeta pedig nem ételbe való!!!!!

Törölt felhasználó

Mióta kipróbáltam a Basmati-t, teljesen függ?vé váltam! Köretnek csak ezt szeretem. Családom szereti, ha a végén csokornyi apróra vágott petrezselyemzöldet keverek hozzá. Természetesen töltött káposztába nem ezt a fajtát teszem... :-)

sardidani

Igen, a basmati az tényleg nagyon finom, aki nem szereti a rizst annak ezt kellene megkóstolni.

Nananyó

Kedves Sárdi Dani! A kérdésem a következ?: meg kell-e mosni a rizst a f?zés el?tt? Ellentmondó infó-im vannak, f?z?m?sorokban szinte mindíg a száraz, mosatlan rizst öntik az edénybe. A rizsnél lényeges a keményít?tartalom, pl. a tejberizsnél. Várom a válaszodat, hogy van-e különbség a különféle rizsek és elkészítend? ételeknél a mosást illet?en. Én mindíg megmosom! Nananyó

sardidani

Kedves Nagyanyó! Igen, valóban megoszlanak a vélemények és a gyakorlat is. Én a gyengébb min?ség? rizst azért mosom át, hogy kijöjjön bel?le, ami nem oda való, a könnyebb szennyez?dések ugyanis a tetején úszkálnak majd és könnyen eltávolíthatóak lesznek. Aztán van a barnarizs, amit nem csak mosni szoktam, de áztatni is egy pár órát (ha van rá id?m) így hamarabb készül el sokkal. A többi rizst nem szoktam mosni. A rizs mosása is szerintem egyébként az a kategória, ami egyfajta "hit" kérdése, valószín? senki nem mondja majd meg egy finom rizsr?l, hogy az elején mosva volt vagy sem. Üdv Dani

Nananyó

Kedves Dani! Köszönöm a gyors választ, maradok a bevált módszeremnél. Üdv Nananyó

Törölt felhasználó

Nagyon megörültem a cikk címének, mert régóta szerettem volna egy pont ilyen gy?jteményt. Melyik rizs, mire való és hogyan kell megcsinálni. Sajnos csak az a tudásom er?södött meg, hogy igen, minden rizs másra való és máshogy kell megcsinálni. Sajnos továbbra sem tudom, hogy pontosan hogyan, melyik mire és vásárlásnál mire figyeljek, mik a jellemz?i a jó rizsnek, honnan tudom, hogy mi a sushi risz és mi a rizotto rizs, vagy hogy a boltban végig sétálva a 10 egymás mellé tett rizs közül melyiket emeljem le. Ha esetleg ki lehetne egészíteni a cikket, azt nagyon megköszönném.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Meglepő, de a krumpli elképesztően egészséges, ha jól készíted el

Jellemzően nagyon rossz híre van a krumplinak, és csak kevesen tudják, hogy ha nem zsírban vagy olajban tocsogva, esetleg két kiló vajjal készítik, nagyon is egészséges zöldségről van szó. Sőt, ha a tápanyagsűrűséget nézzük, a burgonya nagyon sok más, sokkal egészségesebbnek tartott zöldséget és gyümölcsöt is kenterbe ver.