Toscana a télben

Milyen az igazi olasz konyha? Milyen a toszkán konyha? A Trattoria Toscana étteremben az ínyencségek kóstolása mellett erre is választ kerestünk.Ha valaha valaki végezne egy reprezentatív felmérést arról, hogy melyik nemzet konyhája a legnépszerűbb a világon, úgy vélem, az olasz mindenképpen benne lenne az első háromban. De meg merem kockáztatni, hogy az aranyérmet is elvinné. Holott effektíve olyan, mint olasz konyha, nem is létezik. A napfényes csizma régiói ugyanis rendkívül különbözőek – nemcsak történelmileg, gasztronómiailag is. Mást kapunk délen, a pizza hazájában, Nápolyban, mást egy monarchiás befolyás alatt formálódott trieszti konyhában, és megint más egy Róma környéki étteremben.

Van azonban egy alapelv, ami mindenhol szent – főzz a lehető legkevesebb, de leginkább összeillő alapanyagokból. Ez a megdönthetetlen tétel pedig Itália legnépszerűbb és legősibb tartományából, a napfényes Toscanából származik. A toszkán konyha több mint 3000 éves múltra tekint vissza, alapjait az etruszkok tették le, és bár sok íz lefolyt azóta az Arnón, a kiváló alapanyagok tökéletes, de legegyszerűbb kombinációi azóta is megmaradtak.

Ennek szellemében kaptunk egy csodálatos ízelítőt a budapesti Trattoria Toscanában, Magyarország egyetlen toszkán konyhára specializálódott éttermében, ahol a kitűnő konyhát firenzei séf vezeti magyar személyzettel, és ahol nemcsak azészak-olasz konyha specialitásait kóstolhatjuk meg, hanem 300-féle olasz borból is válogathatunk.

Előételként forró focacciátkaptunk, különböző prosciuttókkal.Következett egy különleges toszkán tészta tejszínes gombaraguval,majd spagetti tenger gyümölcseivel,végül pedig egy falat tökéletes toszkán rizottó. Kis szusszanás után felszolgálták az est fénypontját, a grillezett borjúsültet és bélszínt. Némi olasz bor és toszkán gasztronómiai gyorstalpaló után pedig jöhettek a luculluszi lakoma levezető fogásai, a desszertfalatok – egy kis limoncellós tiramisu,a mousse-válogatás és a creme brulée. És hogy mi volt az este konklúziója? A toszkán gasztronómia valóban magában rejti az olasz konyha esszenciáját – és még csak nem is kell érte Itáliába mennünk…

Dacota

Olasz étel receptek itt!

Hirdetés
Hirdetés

Támogatott tartalom

Őszi feltöltődés a büki termálvíz erejével

Az ősz az év gyönyörű időszaka arra, hogy élvezd a természet változó színeit, a napsütést és a már hűvös szellő simogatását. Ezekben a hónapokban érdemes felkészíteni a szervezetedet a téli hónapokra, hogy ne döntsenek le a betegségek.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Négycsillagos disznóság – vigyázat, nagyon éhes leszel!

A disznóvágás sokak fejében – különösen a mai városi ember számára – egy távoli, elfeledett népszokásként él, amit elsősorban a zord téli hajnalokkal és a kemény fizikai munkával kötünk össze. Ez a felületes asszociáció azonban korántsem adja vissza sem a disznóvágás lényegét, sem azokat a hagyományokat melyek hozzá kapcsolódnak. A disznótor persze alapvetően az élelem feldolgozásáról szólt, de egyben a közösségről, az összetartásról is, hiszen igazi társadalmi esemény volt a korabeli vidéken. A faluban szinte minden háznál tartottak sertést, amelyet gyakorta télen vágtak le és így bespájzoltak a családnak következő időszakra. A disznóvágás bizony kemény munka, de a család minden tagja kivette belőle a részét, így igazi közösségi élmény is volt egyben.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Mátra rejtett kincsei

Budapesttől egy órányira Nógrádban, a Mátra nyugati vonulatában, festői környezetben fedezhetjük fel az egyre izgalmasabb élményt nyújtó Szurdokpüspöki, Tar és Szuha falvakat, vagy ahogyan saját magukat említik, a Mátra Nyugati Kapuját.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A mi Rögös túrónknak tényleg nincsen párja?

Ha röviden kellene válaszolni, a következőt mondanánk: bátran állíthatjuk, hogy valóban egyedülálló élelmiszer. Miért jelenthetjük ki ezt ennyire magabiztosan? Milyen érvekkel támasztható alá a Rögös túró egyedisége? Következzen egy gyors gasztronómiai kalandozás páratlan tejtermékünk világában!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

31 étel, amit idén októberben semmiképp se hagyj ki

Az őszi alapanyagpaletta eléggé kitesz magáért, az átmenet nyárból őszbe, majd őszből télbe tartogat nekünk pár csodás szezonális finomságot: cékla, körte, sütőtök, alma, szilva, batáta, füge, birsalma vár rád, de a sornak nincs vége. Főzz és süss velünk októberben is!