Toscana a télben

Milyen az igazi olasz konyha? Milyen a toszkán konyha? A Trattoria Toscana étteremben az ínyencségek kóstolása mellett erre is választ kerestünk.Ha valaha valaki végezne egy reprezentatív felmérést arról, hogy melyik nemzet konyhája a legnépszerűbb a világon, úgy vélem, az olasz mindenképpen benne lenne az első háromban. De meg merem kockáztatni, hogy az aranyérmet is elvinné. Holott effektíve olyan, mint olasz konyha, nem is létezik. A napfényes csizma régiói ugyanis rendkívül különbözőek – nemcsak történelmileg, gasztronómiailag is. Mást kapunk délen, a pizza hazájában, Nápolyban, mást egy monarchiás befolyás alatt formálódott trieszti konyhában, és megint más egy Róma környéki étteremben.

Van azonban egy alapelv, ami mindenhol szent – főzz a lehető legkevesebb, de leginkább összeillő alapanyagokból. Ez a megdönthetetlen tétel pedig Itália legnépszerűbb és legősibb tartományából, a napfényes Toscanából származik. A toszkán konyha több mint 3000 éves múltra tekint vissza, alapjait az etruszkok tették le, és bár sok íz lefolyt azóta az Arnón, a kiváló alapanyagok tökéletes, de legegyszerűbb kombinációi azóta is megmaradtak.

Ennek szellemében kaptunk egy csodálatos ízelítőt a budapesti Trattoria Toscanában, Magyarország egyetlen toszkán konyhára specializálódott éttermében, ahol a kitűnő konyhát firenzei séf vezeti magyar személyzettel, és ahol nemcsak azészak-olasz konyha specialitásait kóstolhatjuk meg, hanem 300-féle olasz borból is válogathatunk.

Előételként forró focacciátkaptunk, különböző prosciuttókkal.Következett egy különleges toszkán tészta tejszínes gombaraguval,majd spagetti tenger gyümölcseivel,végül pedig egy falat tökéletes toszkán rizottó. Kis szusszanás után felszolgálták az est fénypontját, a grillezett borjúsültet és bélszínt. Némi olasz bor és toszkán gasztronómiai gyorstalpaló után pedig jöhettek a luculluszi lakoma levezető fogásai, a desszertfalatok – egy kis limoncellós tiramisu,a mousse-válogatás és a creme brulée. És hogy mi volt az este konklúziója? A toszkán gasztronómia valóban magában rejti az olasz konyha esszenciáját – és még csak nem is kell érte Itáliába mennünk…

Dacota

Olasz étel receptek itt!

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek