Török gasztroörökségeink: bizony, a töltött káposzta és a pacal is török!

Azt hitted, hogy a pacal és a töltött káposzta ősi magyar ételek? Eredetileg mindkettőt, sőt, a paprikát is a törököknek köszönhetjük.

Már nem egy tradicionális magyar ételről derült ki, hogy valójában a sógoroknak, a szerbeknek, a németeknek vagy a törököknek köszönhetjük. A pacal és a töltött káposzta sem kivétel.

Töltött káposzta, ahogy a muszlimok készítették

Az már az Egri Csillagokból is kiderült, hogy a magyar és a török konyha jó barátságba kerültek egymással, és bár a hódoltságot nehezen emésztettük meg, de a török ízeket könnyen a magunkévá tettük. A két konyha ételeinek elkészítési módja és az ízvilága is hasonlít, így ha szereted a magyar ételeket, jó eséllyel a törököt is a szívedbe zárod. A török konyha persze nemcsak a magyar, hanem az egész balkáni és dél-kelet-európai, például bolgár, makedón, szerb, horvát és román konyhán is nyomot hagyott.

Receptajánló:

A mi konyhánk főként zöldségeket és sok színes, szagos fűszert örökölt a törököktől, de a román konyha legtöbb étele is török eredetű, mint például a nemzeti ételeként számon tartott töltött káposzta, amit a török hódítások honosítottak meg Erdélyben. A töltött káposzta receptje sokat változott az évszázadok alatt, hiszen a ma ismert, disznóhússal készített ételt a muszlim vallásu törökök eredetileg kecske-, marha-, juh- vagy lóhússal főzték. A szőlőlevélbe tekert húst aztán a káposztával együtt megfőzték, ami nagyon gyorsan meghódította a magyarok konyháját is.

Pacal, a török örökség

A töltött káposzta mellett török eredetű a pacal is. A szarvasmarha megtisztított bendőjéből készült pacal az egész Balkánon kedvelt étel: mi, magyarok, a szerbek és a horvátok fűszeres szafttal tálaljuk, a románok pedig levesként. Ettől függetlenül a franciák, a spanyolok és a lengyelek sem vetnek meg egy tál pacalt, még, ha az elkészítés módja el is tér a minénktől. A pacalhoz elengedhetetlen fűszert, a paprikát is a törököknek köszönhetjük, amit jó ideje már nemzeti fűszerként tartunk nyilván.

Receptajánló:

A törökök előtti időkben főként sáfránnyal, bazsalikommal és a zsályával fűszereztünk, azonban a paprika mindegyiket letaszította a trónról. Először Szenczi Molnár Albert 1604-ben megjelent szótárában említi a paprikát, amelyet a török kereskedők vittek Erdélybe, majd onnan terjedt tovább a nyugaton fekvő magyar területekre is.

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...