Töltike, az ízes, zöld, tavaszi tekercs

A töltikét én nem a törököknek, nem a görögöknek, nem is az erdélyieknek, hanem a hajdúságiaknak köszönhetem. És még szőlőlevél sem kell hozzá! Készítsd el te is!

A töltike őse minden valószínűség szerint az egyik legismertebb török-görög étel, a töltött szőlőlevél, a dolma (dolmadesz vagy dolmakia). Az erdélyi konyhának is kedvelt fogása, és nálunk is régóta ismerik szüreti eledelként.

Remélem, a debreceni piacokon most is árulják a töltelékburoknak szánt, zsenge, zöld levélkötegeket!

Szőlőlevél helyett

No, de friss szőlőlevél kora tavasszal? Az még valóban nincs, van azonban vadsóska- vagy tormalevél – és ha ehhez hozzájutunk, már be is szereztük a töltike készítésének egyik alappillérét. Ha mégsem kapnánk a piacon, a réteken, kertekben bőven terem a vadsóska (lósóskának is nevezik), és biztos van valamelyik ismerősünknek tormája – onnan beszerezhető.

Savanyítás másképp

A töltike készítési módja nemigen különbözik a balkáni rokonokétól. Mindegyikük közös jellemzője, hogy az ízesített rizses, hagymás tölteléket (darált hússal vagy nélküle) levélbe csomagolják. A hús nélkül készülteket a törökök, görögök hideg előételként, a bárányhússal-rizzsel töltöttet meleg főételként fogyasztják. Mindkét változatot citrommal savanyítják. (Nálunk főleg sertéshússal készül, de csirkéből vagy pulykából is finom.)

A szőlőlevélen kívül most következik a másik lényeges különbség! A mi tavaszi töltikénket viszont – mikor már majdnem készre főztük –, apróra metélt sóskával varázsoljuk pikánsan savanyúvá. Ha már kapható egres, az is tökéletesen alkalmas erre a feladatra! Nemkülönben rebarbaraszárral is működik az ízesítés.

Aztán már csak – aki így szereti – tejfölben elkevert tojássárgájára kell merni, és kezdődhet a lakoma!

NoSalty-tipp:

  • A zöld leveleket sós vízbe dobjuk (szinte csak leforrázzuk), a vastag szárrészt, eret kivágjuk, mint a káposztánál, és lehet tölteni.
  • Ne túl szorosan tekerjük fel, hogy a megduzzadó rizs ne szakítsa ki a levelet.
  • Ha görögösen, törökösen szőlőlevélbe töltjük, vigyázzunk, hogy az ne legyen permetezett!

Töltike sóskával recept

Hozzávalók 4 főre

  • 50 dkg darált hús (sertés, csirke, pulyka is lehet)
  • 10-15 dkg rizs (ki mennyivel szereti)
  • 2 db közepes fej vöröshagyma
  • bors vagy borsikafű
  • vaj vagy olaj az edény kikenéséhez
  • 10-15 dkg sóska
  • 30-35 db vadsóska-, torma- vagy szőlőlevél

A sűrítéshez

  • 1 pohár tejföl
  • 1 vagy 2 tojássárgája

Elkészítés lépésről lépésre

  1. A darált húshoz adjuk a megmosott rizst, a kockára vágott vöröshagymát, sózzuk, borsozzuk, illetve borsikafűvel ízesítjük, majd alaposan összekeverjük.
  2. Közben felforralunk másfél liternyi vizet, beledobjuk a megmosott vadsóska leveleit, majd rögtön leszűrjük.
  3. A levelekből kivágjuk a vastag eret (mint a káposztánál), belerakjuk a darált húsos tölteléket (jó evőkanálnyit) és nem túl szorosan betekerjük (hogy a főzéskor megduzzadó rizs ne szakítsa ki), két végén visszahajtjuk a levelet.
  4. A kis töltelékeket vajjal vagy olajjal kikent lábasba, nem túl szorosan, egymás mellé rakjuk, felöntjük annyi, enyhén sózott vízzel, hogy ellepje, majd feltesszük főni.
  5. Közben a megmosott sóskát összevágjuk.
  6. Amikor már majdnem megfőtt a töltelékünk (20-25 perc, ha csirke- vagy pulykahúsból készül), a felaprított sóskát hozzáadjuk, és még néhány percig tovább főzzük – ha kevés a víz, pótolhatjuk.
  7. Közben a tejfölbe keverjük a tojássárgáját, arra szedjük rá a töltikéket. Aki nem szereti tejfölösen, ezt a fázist kihagyhatja.
Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!