Így süss tökéletes kacsamájat

Van egy-két fogás, amitől sokan tartanak, az egyik ilyen mumus a máj. Ha beillesztenéd az ünnepi menübe, most megmutatjuk, hogyan süsd tökéletesre a kacsamájat.

Minden májat tönkre tehet egy epés „megjegyzés”, ezért ne hagyjuk rajta tisztításnál az epés részt, a zöldes elszíneződés leleplezi, könnyen felismerhetjük. Hurkapálcával kitekerhetjük, vagy csipesszel is eltávolíthatjuk. Hideg vízzel öblíthetjük, de tejbe is áztathatjuk. Egy-két óra alatt teljesen kiázik a májból minden oda nem illő folyadék. Utána viszont papírtörlőn itassuk le róla a felesleges nedvességet. Máskülönben olyan bombázó fröcsögést rendez a serpenyőben, amit nagyon megemlegetünk, takaríthatjuk az egész konyhát utána. Így süssünk tökéletes kacsamájat!

Sült pecsenye kacsamáj pirítóson és párolt almán tálalva - receptért kattints a képre!

A másik nagy ellensége a só. Ne fűszerezzük elő a májat, csak sütés után szórjunk rá kevés nagyszemű sót, borsot, akár rózsaborsot, ez igen jól áll neki. Mást tényleg felesleges, hagyjuk meg, élvezzük a természetes zamatát.

Harmadik gyilok, amivel kivesszük a lényegét, a túlsütés, a kemény, száraz máj elszíneződik, elfeketedik, sem küllemében, sem állagában és ízében nem hasonlít a megfelelően elkészített fogáshoz.

Áztatással vagy hirtelen forrázással eltüntethetjük a májban lévő szennyeződéseket. Ha a hízott kacsamájból krémet vagy terrine-t készítünk, akkor tisztítás, erezés után pár órára áztassuk tejbe, ezzel fellazítjuk a szerkezetét, megpuhítjuk, és tisztítjuk is egy lépésben.

A pecsenye kacsamáj receptjéért kattints a képre!

Hízott kacsamáj

Akárcsak más májak ez is két lebenyből áll, érdemes egyből szétszedni, és nagyobb másfél, kétujjnyi vastagságú szeletekre vágni. Közben az eres részeket könnyen el tudjuk távolítani. A serpenyőt hevítsük fel, csak ekkor tegyük bele a májat. Sok zsiradékot fog engedni magából, tehát plusz sütőzsírra nem lesz szükségünk. Ebben a folyamatban, akármit csinálunk, sajnos a felére össze fog menni a máj. A hirtelen sütésnél az a fontos, hogy pörsanyag képződjön a felületén, ettől lesz elképesztően jó íze. Mindkét oldalon csak pár percig süssük, ne szárítsuk ki, amikor felvágjuk legyen szép krémes a belseje.

Tudtad!

A hízott kacsamáj küllemében, állagában nagyon hasonlít a libamájra, így tökéletes krémek, paték, mousse-ok készítésére.

Pecsenye kacsamáj

Pecsenye kacsamáj - ez lesz idén a legjobb választás! Ha nincs is olyan gyönyörű krémszíne, mint a hízott kacsamájnak, de kárpótlásként harmad-negyed áron kaphatjuk meg a hentesnél. Ízében nem olyan vad mint a pulyka máj, kinézetében pedig sokkal csinosabb, mint a csirkemáj. Állaga tökéletes sütéshez, pár perc alatt kész, és egy pirítóson tálalva nagyszerű előételként szolgálhat az ünnepi menüben. Libamájat megszégyenítő ízével elvarázsolja majd a családot!

Fotók és recept: Bagdi Gréta

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több szépség Grétitől:

Címlapról ajánljuk

További cikkek