Tojás nélkül, boldogan

Hazánkban az egyik leggyakoribb allergének a tyúktojásban (annak fehérje vagy sárgája részében) található fehérjék. Csecsemőkorban egyéves korig nem ajánlott tojásfehérjét adni a babának, a kisgyermekek körülbelül egy százaléka allergiás a tojás valamelyik fehérjéjére, igaz, nagy részük ezt az allergiát idővel kinövi.

Rejtőzködő tojás

Elsőre azt gondolnánk, nem is olyan nagy ügy elhagyni a tojást az étrendünkből, de ha jobban belegondolunk, rájövünk, hogy a tükörtojás mellett le kell mondanunk többek között a fasírtról, a „gombócozott” húsokról és a hagyományos sütik nagy részéről. A diagnosztizált tojásallergiás beteg étrendjéből ki kell zárni a tojást és minden, tojást tartalmazó, tojás alapú vagy a tojások egyes alkotórészeinek felhasználásával készített ételt. Az élelmiszercímkén a tojásallergiával élők az alábbi összetevőket keressék az egyértelmű tojásjelölések (pl. tojáspor, -sárgája stb.) mellett: tojás-albumin, tojás-lecitin, ovalbumin, konalbumin, ovomukoid, lizozim, levitin, vitellin, ovov-, ovoglobulin (forrás innen)

Tökéletes helyettes

A fentiek mellett a tojásallergiás betegeknek figyelemmel kell lenniük az esetleges keresztreakciókra is, akár más baromfik tojásaival, húsával.Az ételeket főzzük tojás nélkül, fogyasszunk tojás nélkül, durumlisztből készített száraztésztákat. A kereskedelemben ma már hozzáférhetők speciális tojáshelyettesítő porok, amelyek egyes ételek elkészítésénél jól alkalmazhatók.

Címlapról ajánljuk

További cikkek