Tojás nélkül, boldogan

Hazánkban az egyik leggyakoribb allergének a tyúktojásban (annak fehérje vagy sárgája részében) található fehérjék. Csecsemőkorban egyéves korig nem ajánlott tojásfehérjét adni a babának, a kisgyermekek körülbelül egy százaléka allergiás a tojás valamelyik fehérjéjére, igaz, nagy részük ezt az allergiát idővel kinövi.

Rejtőzködő tojás

Elsőre azt gondolnánk, nem is olyan nagy ügy elhagyni a tojást az étrendünkből, de ha jobban belegondolunk, rájövünk, hogy a tükörtojás mellett le kell mondanunk többek között a fasírtról, a „gombócozott” húsokról és a hagyományos sütik nagy részéről. A diagnosztizált tojásallergiás beteg étrendjéből ki kell zárni a tojást és minden, tojást tartalmazó, tojás alapú vagy a tojások egyes alkotórészeinek felhasználásával készített ételt. Az élelmiszercímkén a tojásallergiával élők az alábbi összetevőket keressék az egyértelmű tojásjelölések (pl. tojáspor, -sárgája stb.) mellett: tojás-albumin, tojás-lecitin, ovalbumin, konalbumin, ovomukoid, lizozim, levitin, vitellin, ovov-, ovoglobulin (forrás innen)

Tökéletes helyettes

A fentiek mellett a tojásallergiás betegeknek figyelemmel kell lenniük az esetleges keresztreakciókra is, akár más baromfik tojásaival, húsával.Az ételeket főzzük tojás nélkül, fogyasszunk tojás nélkül, durumlisztből készített száraztésztákat. A kereskedelemben ma már hozzáférhetők speciális tojáshelyettesítő porok, amelyek egyes ételek elkészítésénél jól alkalmazhatók.

Címlapról ajánljuk

B12-vitamin és folsav – Vitaminok az idegrendszerért!

A B12-vitamin és a folsav hozzájárul a normális pszichológiai funkciókhoz, azaz az olyan kognitív teljesítményekhez, mint a memória, a koncentráció, a tanulás és a problémamegoldás. E vitaminok túl kis mennyiségben való bevitele hosszú távon gyengítheti a kognitív teljesítményt, különösen a memóriát, illetve összefüggésbe hozható a depresszió kialakulásával is.

Hirdetés

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Hirdetés

További cikkek