Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Többet ésszel, mint csomagolással! - 5 tipp, hogyan használj kevesebb csomagolóanyagot

Mit tudunk tenni annak érdekében, hogy minél kevesebb környezetkárosító anyagból készült csomagolóanyag végezze a szemétben? (x)

1950 óta több, mint 9 milliárd tonna műanyagot termelt az emberiség világszerte. A telefonunk, a háztartási gépeink, sőt, a ruháink is műanyagból készülnek. Nehezen tudnánk elképzelni az életünket enélkül az anyag nélkül, de sajnos a szemétbe kerülő, nem lebomló műanyagok óriási környezeti terhelést jelentenek. Talán nem is gondolunk bele, de az élelmiszerboltok kasszájánál állva sem csupán valami finomságot vásárolunk, hanem azt a műanyagot, fémet is megvesszük, amibe kedvencünk be van csomagolva. Vajon megoldható, hogy kevesebb környezetkárosító csomagolást használjunk? Olvasd el tippjeinket!

Vegyél egy szuper kosarat!

Minden szupermarketben van lehetőség arra, hogy műanyag- vagy papírzacskót kérj a kasszánál. Ezeket a zacskókat szinte soha nem használod fel újra, hanem mindig újat veszel, így rengeteg hulladékot termelsz. Érdemes beruházni egy strapabíró, csinos bevásárlótáskába, amit mindig magadnál tartasz, és előkapod, ha szükséged van rá. Hétvégi bevásárlásokhoz jól jöhet egy szép, fonott kosár is. 

Gyűjts szelektíven!

Sokszor nem tudjuk elkerülni, hogy felesleges csomagolóanyagokat vásároljunk meg a számunkra fontos termékekkel együtt. A fémhulladékot, műanyag- és papírszemetet gyűjtsük szelektíven! Ennek a kulcsa az, hogy kellő lelkiismeretességgel válasszuk szét egymástól a szemétbe kerülő anyagfajtákat. A papírt, a műanyagot, a fémet, az üveget és a zöldhulladékot is külön kell gyűjtenünk. A Szelektálok oldalon minden hasznos információt megtalálsz arról, hogyan kell tudatosan "szemetelni". 

Tudtad?

2017. november 18-26. között kerül megrendezésre az Európai Hulladékcsökkentési Hét, melynek célja, hogy egyéni és önkéntes akcióötletek megvalósításán keresztül a környezettudatos életmódra, hulladékképződés megelőzésének fontosságára és lehetőségeire irányítsa a figyelmet– tudj meg róla többet itt!

Vásárolj piacon!

A szupermarketekben a húsokat, zöldség- és gyümölcsféléket sok esetben több réteg műanyag-csomagolás borítja. Ezzel szemben, ha a piacon vásárolsz, megkérheted az eladót, hogy az árut a mérlegről közvetlenül a saját kosaradba, bevásárlótáskádba pakolja, így nem terheled a környezetedet a feleslegesen a szemétbe kerülő csomagolással.

Fogyassz csapvizet!

Átlagosan 60 liter palackozott ásványvizet fogyasztunk évente, míg ez a szám 1990-ben 3 liter volt. A hazai csapvíz jó minőségű, így nem életbevágóan szükséges a PET-palackba töltött italt fogyasztani. Ha mégis bizalmatlanok vagyunk a csapvíz minőségével kapcsolatban, szerezzünk be egy víztisztító-berendezést. A PET-palackok újrafelhasználhatóak, de nem bomlanak le. Így azok a példányok, amelyek nem a szelektív gyűjtőkben végzik, komoly károkat tehetnek a környezetünkben.

Szerezz be egy saját elviteles dobozt!

Ha egész nap dolgozol, valószínűleg nem sok energiád van főzni este. Leugrasz a sarki kifőzdébe ebédért, sőt, a vacsit is onnan viszed haza? Ha óvni szeretnéd a környezetedet, legyen nálad saját dobozt, és kérd abba elvitelre az ételt! Az étkezdék saját, silány minőségű elviteles műanyagdobozai sajnos legtöbbször a szemétben végzik.

Tudj meg többet az Európai Hulladékcsökkentési Hétről itt!

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!