Ezt az 5 ételt edd gyakrabban, ha szép arcbőrt szeretnél, és akár éveket is letagadhatsz

Akadnak köztük olyan alapanyagok is, amelyekről eddig mi is azt hittük, hogy csak rontanak a bőrünk állapotán.

A tökéletes bőr sokak vágya, hiszen az arcunk az, amit nap mint nap a világ elé tárunk. Hogy ezt elérjük, többféle módszerhez, illetve ezek kombinációihoz fordulhatunk: járhatunk rendszeresen kozmetikushoz, különböző arckezelésekre, kialakíthatunk egy soklépéses arcápolási rutint krémekkel, szérumokkal, illetve pakolásokkal, és még sorolhatnánk. Ezek mellett viszont hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról az igazságról, hogy a bőrápolás belülről kezdődik.

Ezt az 5 ételt edd gyakrabban,ha szép arcbőrt szeretnél: éveket is letagadhatsz tőlük

Sokat számít az, hogy mennyi vizet fogyasztunk naponta, de legalább ilyen fontos az is, hogy mit eszünk. Ahogy egyes ételek, például a túl zsíros, túl fűszeres vagy túlságosan feldolgozott ételek bőrproblémákat okozhatnak, addig más alapanyagok szebbé tehetik a bőrképünket.

Carolina Schneider, a Daily Harvest táplálkozási tanácsadója, Dr. Macrene Alexiades, kettős szakorvosi vizsgával rendelkező bőrgyógyász és a New York-i Dermatology and Laser Surgery Center alapítója, valamint Holiday Durham regisztrált dietetikus most felsorolja, hogy mely ételekből érdemes többet fogyasztani, ha mi is szép arcbőrt szeretnénk.

Nézzünk néhány alapvetést!

A cinkben gazdag ételek, mint a tökmag, a lencse, a bab és a kesudió, támogatják a bőr egészségét azáltal, hogy szabályozzák a faggyútermelést és csökkentik a gyulladást. A cinkben gazdag ételek különösen hasznosak lehetnek a hormonális egyensúlyhiány kezelésében, hiszen ez gyakran irritálja a bőrt. A cink emellett szerepet játszik a faggyútermelés szabályozásában, mivel csökkenti a férfi hormonok (androgének) mennyiségét. (Ezek a hormonok hozzájárulhatnak az aknéhoz és a zsíros bőrhöz.)

Az elszíneződést és a hegesedést is pozitív irányban befolyásolhatják az általunk fogyasztott ételek, különösen azok, amelyek gazdagok antioxidánsokban, fehérjében és C-vitaminban.

Ilyen például a málna, a kelkáposzta, a spenót, a brokkoli és a sárgarépa – ezek csökkentik az oxidatív stresszt, amely a bőrpigmentációs rendellenességekhez, például a melazmához kapcsolódik.

Most pedig nézzük azt az öt alapanyagot, amelyek több szempontból is előnyösek, ha szép arcbőrre vágyunk.

A legjobb ételek a szép arcbőrért

A zsíros halak – mint a lazac és a szardínia – tele vannak gyulladáscsökkentő összetevőkkel. De gazdagok omega-3 zsírsavakban is, amelyek szerepet játszanak a bőr lipidgátjának fenntartásában, ami elengedhetetlen lehet a hidratáltság és a környezeti károk elleni védelem szempontjából.

Nemcsak finom és sokoldalú, a paradicsom fogyasztása javíthatja a bőr textúráját is. A paradicsomban található likopinról bebizonyosodott, hogy javítja a bőr textúráját és minőségét. Köztudott, hogy a testünk hajlamos az oxidatív stresszre, amelyet az antioxidánsok egyensúlyhiánya okoz – itt jön a képbe a likopin, ami csökkentheti a fizikai mellékhatásokat és javíthatja a bőr általános egészségét.

Finom ételekkel szépülhetünk

A halakhoz hasonlóan a dió is gazdag omega-3 zsírsavakban és cinkben, amelyek mindegyike kulcsfontosságú a bőr egészsége szempontjából. Az omega-3 zsírsavak segíthetnek fenntartani a bőr nedvességgátját, míg a cink fontos a bőr gyógyulása szempontjából. Sokan mondják, hogy a magvaktól és a dióféléktől pattanások jelennek meg rajtuk, pedig ezek valójában jó zsírok. Ha ízesített, sózott, fűszerezett változatot fogyasztunk belőle, az viszont tényleg rossz hatással lehet a bőrünkre.

A szervezetben rengeteg kollagén található, aminek a termelését mi is fokozhatjuk, ha C-vitaminban gazdag ételeket fogyasztunk. A kaliforniai paprika például remek választás, hiszen elképesztően magas C-vitamin-tartalommal rendelkezik. Emellett a benne található karotinoidok, például a béta-karotin, szintén segítenek megvédeni a bőrt a napsugárzás okozta károktól, így a bőr egészségesebb és élettel telibb lesz.

A tápanyagban gazdag ételek nemcsak a tiszta bőr elérésében segítenek, hanem meg is védhetik a bőrt a káros környezeti hatásoktól. A napraforgómag például tele van E-vitaminnal, egy erős antioxidánssal, ami segíthet megvédeni a bőrt, például a napsütés káros hatásaival szemben, miközben támogatja a bőr gyógyulását és regenerációját.

Forrásunk volt.


Még több szépségápolás:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Induljon a bejgli-szezon! – 9 hely, ha idén rendelnéd a...

Bejgli nélkül nincs karácsony, és bár tudom, hogy a sokféle bejgli vallás azon a közös alapon nyugszik, hogy a legjobb a házi, megértem azokat is, akik nem tudnak, vagy nem akarnak még sütéssel is bajlódni az ünnepek előtt/alatt. A rendelés viszont sokszor hazárdjáték, ezért most mutatunk kilenc helyet, akik szentestére az asztalokra varázsolják a tökéletes minőségű bejglit, és nektek rá sem kell néznetek a sodrófára.

Kormos Lili

További cikkek

Ezért nem ajánlott télen 8 és 10 óra között szellőztetni...

Télen mindannyian szeretnénk friss levegőt a lakásba engedni anélkül, hogy közben a meleget is kiengednénk. Nem mindegy azonban, mikor nyitjuk ki az ablakot: a rosszul időzített szellőztetés többet árthat, mint használ. Mutatjuk, mikor érdemes télen ablakot tárni, hogy a levegő is felfrissüljön, és a fűtésszámla se szaladjon meg.

Top Receptek

Szaftos brassói aprópecsenye

A brassóiról rengeteg legenda kering - hogy a brassói gyorsvonaton készült először, mások szerint Brassóban találták ki. A helyzet az, hogy már a XIX. századi szakácskönyvekben is ...