Mosástrükkök a TikTokról, amelyek tönkreteszik a ruháinkat

A TikTok-felhasználók igyekeznek megkönnyíteni a dolgunkat, ha mosásról van szó. Fontos viszont, hogy ne higgyünk el mindent, amit a videókban látunk, különben a ruháink láthatják kárát.

Nem kétség: ma már szinte bármilyen problémára találunk tippeket és trükköket a TikTokon. A felhasználók napi szinten árasztják el új tartalmakkal a platformot, és egyre többen gyártanak olyan videókat, amelyekben az ő háztartásukban bevált „hackeket” osztják meg a nagyközönséggel. Az azonban, hogy egy videót több millióan néznek meg, nem jelenti azt, hogy a benne látható tipp valóban működik is. Most négy olyan elterjedt mosási trükköt mutatunk be, amelyet jobb elkerülni.

Mosástrükkök a TikTokról, amelyek tönkreteszik a ruháinkat

„Laundry stripping”

A #laundrystripping hashtagre már több mint 182 millió megtekintés van a platformon. De mit is jelent ez? Nos, a módszerrel tulajdonképpen az a cél, hogy az ruhákban hosszú éveken át felgyűlt anyagokat – például mosószermaradványok, kemény vízből származó elemek, a testünkből származó olajok – eltávolítsuk. Ehhez forró, bóraxos vízbe áztatják a ruhadarabokat, és egészen addig benne hagyják, amíg a víz le nem hűl. Ez az eljárás a legtöbb ruha számára azonban túlságosan durva.

A forró víz károsíthatja a szöveteket, gyengítheti a szövetszálakat, ami foltosodáshoz vagy zsugorodáshoz vezethet.

A bórax pedig lúgos állapotot hoz létre, ami szintén tovább gyengítheti a rostokat. A kettő kombinációja pedig a fakíthatja a színeket is.

@danielsclan Still nasty🤢 #cleaningtiktok #clean #cleaning #laundry #laundrystripping #nasty #part1 #blanket ♬ Taylor Swift - Bad Blood (Covers) - Mason Lea

Saját mosószer készítése

A költségek csökkentésének egyik népszerű módja a saját mosószerek készítése. Noha ezek a videók csábítóak, van velük egy probléma: az otthon készített szerek nem olyan hatékonyak, mint a hagyományos mosószerek, így a ruhákat nem megfelelően mossák ki. Ezek a házi készítésű tisztítószerek ugyanis nem képesek megbirkózni az olyan dolgokkal, mint a láthatatlan szennyeződések vagy éppen a kemény víz. Ezek pedig hosszú távon lerakódva az anyagokban problémákat okozhatnak.

Különböző mosószerek keverése

Egyre többször láthatjuk a különböző mosószerek otthoni kevergetését is a videókban. Ez akár jó ötletnek is tűnhet, különösen, ha pénzt akarunk megtakarítani – de hosszú távon közel sem költséghatékony megoldás.

Mivel ezeket a szereket nem tudósok készítik és tesztelik, könnyen előfordulhat, hogy a ruhák nem megfelelően lesznek mosva, tisztítva, ez pedig idővel az anyagok minőségén is meglátszik majd.

Ecet használata mindenhez

Kétségtelen, hogy az ecet kiválóan alkalmas számtalan felület és anyag tisztítására, illetve szagtalanítására – de a mosáshoz adva nem sok előnyünk származik belőle. A boltban vásárolt ecet ugyanis nem elég tömény ahhoz, hogy ha a mosógépben lévő vízhez adva kellően csökkentse annak pH-értéket. Ez az alacsony pH-érték pedig szinte azonnal közömbösödik, amikor vízzel találkozik – tehát szinte azonnal elveszíti tisztító erejét, amikor használjuk.

Forrásunk volt.


Még több tippel gazdagodhatsz:

Címlapról ajánljuk

Édes és sós gofrireceptek

Egy gyümölccsel, édes krémmel vagy csak fagyival tálalt édes gofrinak senki sem tud nemet mondani, sőt, sós gofritársai sem maradnak szégyenben, ha a kedvencekről van szó.

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?